Mi fér bele a Végtelen tréfába?

2023. október 23. – 14:26

Másolás

Vágólapra másolva

Mi fér bele a Végtelen tréfába? címmel szervez beszélgetést Kemény Lili íróval, a David Foster Wallace Végtelen tréfa című regényének egyik fordítójával a tranzit.ro. Az esemény moderátora Selyem Zsuzsa, író, docens, a Babes-Bolyai Tudományegyetem oktatója.

Az eseményre szerdán 19 órától kerül sor a tranzit.ro kolozsvári székhelyén: Napoca utca, 16 szám, I. emelet.

David Foster Wallace kultregénye, a Végtelen tréfa, ha korábban íródott is, a máról szól: a politikai döntések spektakuláris viszonyairól, a verseny pusztító hatásairól, függőségekről, halálos szórakoztatásról, mindenről, ami eltereli figyelmünket a valóságról. Radikális realizmus, így nevezi az après-garde filmrendező azt a stílust, ahol nincsenek néma statiszták: mindenki hangja hallatszik.

Wallace főműve a jövőben játszódik, amikor Kanada, Mexikó és az Egyesült Államok egy ONAN (Organization of North American Nations) nevű szuperállammá olvad össze. A regény szereplői egy teniszakadémia növendékei és egy alkohol- és drogelvonó intézet bentlakói, valamint québeci radikálisok egy csoportja, és mindenkit az az egy cél vezérel, hogy megtalálja a Szórakoztatásnak, annak a filmnek a mesterkópiáját, ami – ha az ember egyszer is megnézte – nem hagyja, hogy azután egyéb tevékenységet folytasson. A Végtelen tréfa lényegi kérdéseket feszeget: mi a szórakoztatás, és miért uralja az életünket, miképp hat az emberi kapcsolatainkra a szórakozás iránti vágyunk, és mit árulnak el rólunk az általunk választott örömök.

Az 1996-ban megjelent könyvet a hatalmas irodalmi érdeklődés ellenére eddig csupán nyolc nyelvre fordították le. A francia fordítás tíz évet vett igénybe – a magyar fordítópáros – Kemény Lili és Sipos Balázs – három év alatt ültette át magyarra a regényt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!