120 ezer lejjel kisebb a büdzsé idén, de a sepsiszentgyörgyi PulzArt bizonyítani akar

2023. szeptember 12. – 22:38

120 ezer lejjel kisebb a büdzsé idén, de a sepsiszentgyörgyi PulzArt bizonyítani akar
Kispál Ágnes-Evelin, a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér alapítója, Knop Ildikó programkoordinátor és Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója – Fotó: Kristó Gothárd-Hunor / PulzArt Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentősen kisebb költségvetéssel, de színvonalában az eddigi kiadásokhoz szeretne felzárkózni a 9. pulzArt kortárs művészeti fesztivál. A kortárs művészetek iránt érdeklődők csütörtöktől vasárnapig lehetnek részesei Sepsiszentgyörgy és a térség leginkább határokat feszegető fesztiváljának, ahol a szervezők igyekeznek fenekestől felforgatni a várost, és a lakosok művészetről és önmaguk kis világáról alkotott gondolkodását.

Négy napon át (szeptember 14-17.) válogatott zenei csemegéket, aktuális irodalmi találkozásokat, közösségi alkotóműhelyeket és gondolatébresztő, határokat feszegető köztéri installációkat hoz Sepsiszentgyörgyre a 9. pulzArt kortárs művészeti fesztivál. A mikro – egyszemélyes világok mottójú kilencedik kiadás fénypontjait Knop Ildikó programkoordinátor, Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója és Kispál Ágnes-Evelin, a MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér alapítója ismertette keddi sajtótájékoztatóján.

Knop Ildikó, a kortárs művészeti fesztivál programkoordinátora örömtelinek nevezte, hogy az előző évhez képest, ismét sikerült visszaütemezniük a fesztivál időpontját szeptemberre, amikor még az egyetemisták itthon vannak, mert a szervezők szerint, ha az egyetemisták hiánya múlt évben nem is látszott meg a részvevői számokon, azért frissességük, nyitottságuk hiányzott számukra. A kortárs művészeti fesztivál pedig az egyetemistákhoz is szólni kíván. Tavaly csak azért döntöttek az októberi időpont mellett, mert a koronavírus utáni időszakban, átrendeződtek a városi rendezvények időpontjai.

Szonda Szabolcs, a Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatója szerint az idei szervezésre sem jutott túl sok idejük, ezért a hiányzó időt nagy erőbedobással pótolták.

„Olyan bizonytalan időket élünk, hogy amikor megadják a jelet, hogy van kapacitás egy rendezvényre, akkor nagyon gyorsan kell dolgozni. És mindvégig az is bennünk volt, hogy azért is kell nagyon sokat beletegyünk ebbe, mert kulturális téren nagyon furcsa tervek vannak most Romániában, Isten tudja, mit hoz a következő év” – jelentette ki Szonda. Az igazgató ezzel a kormány azon tervére utalt, hogy a költségvetési hiányt, a kulturális intézmények megnyirbálásával, összevonásával, megszüntetésével szeretnék csökkenteni, amit több ezer kulturális szereplő tart megalapozatlan és káros szándéknak.

A pulzArt szervezőinek azonban idén nem csak az idővel kellett megküzdeniük, hanem a költségvetés előteremtésével is. A tavalyi kiadásához képest idén végül mintegy 120 ezer lejjel kevesebből gazdálkodhattak.

A Transtelex kérdésére válaszolva, Knop Ildikó elmondta, az idei rendezvényt összességében közel 350 ezer lejből szervezik meg. Az összeg pedig a tavalyi költségvetés egynegyedével lett kevesebb.

„Idén finanszírozási cikluszáró év van a kulturális alapok tekintetében, ezért az önkormányzati hozzájárulás limitált volt, de ez a városi rendezvények mindenikén meglátszott. Nem csak a pulzArtot érintette, egy szűkebb esztendő volt a hét gazdag esztendőhöz képest. Így alakult” – válaszolta a programkoordinátor.

Azt is elmondta, az összeg méreténél nagyobb gondot okozott az, hogy a meglévő összeg előteremtése is későre történt meg, ezért a nemzetközi fellépőkkel, előadókkal nem sikerült időben felvenniük a kapcsolatot, hogy külföldi nevekkel „fémjelezzék” a fesztivált.

„Ez nem jelent semmilyen minőségi csökkenést, legalábbis az én szememben abszolút nem, viszont mindig szempont volt számunkra, hogy a határokat feszegessük, és a helyben elérhető előadókon túl, hozzunk új arcokat, új fellépőket is. Azonban azzal együtt, hogy idén a külföldi meghívottjaink nagy része Magyarországról érkezik, még mindig olyan kínálatot tudunk fölmutatni, amely máshol nem elérhető. Gyakorlatilag ezeket a rétegzenei produkciókat nagy fesztiváloknak kevésbé érdemes fölsorakoztatni, és ez nem azért van, mert kevésbé értékesek, mint mások” – mutatott rá Knop Ildikó.

Knop Ildikó szerint idén közel 30 művészeti, zenei, illetve irodalmi programmal készültek.

Arra is hangsúlyt fektettek, hogy a pulzArt a város szövetében kisebb-nagyobb, maradandó nyomokat hagyjon. A Sepsiszentgyörgyre látogatók számára a vonatállomás aluljárójába fognak kihelyezni izgalmas sepsiszentgyörgyi mikrovilágokat idéző illusztrációt, amely a fesztivál ideje alatt kerül kihelyezésre és ott is marad. Az illusztrációkat egy sepsiszentgyörgyi alkotó, Szederjesi Szidónia készítette.

A pulzArt idei témája

Knop Ildikó szerint a mikro témához kapcsolódva, igyekeztek nagyon intim, személyes élményeket nyújtó programokat fölvonultatni, és mind az egyéni alkotások, mind a közösségi élmények reflektálnak egyéni világunkra. „Az emberi buborékok határait is keressük és feszegetjük: hogyan tudunk egymás mellé helyeződni, hogyan alkotnak ezek az egyéni, személyes kisvilágok egy közösséget, vagy akár egy mikroközösséget. Ezeket a viszonyokat firtatják a meghívott előadóink alkotásaikon keresztül” – fejtegette a főszervező.

Knop ezután részletesen beszámolt a pulzArt zenei programjairól, ami itt olvasható el, illetve kiemelte, hogy a nyitókoncertre csütörtök este a tűzshow után kerül sor a Szimpla kertben, ahol egyébként az esti bulikon is részt vehetnek a fesztiválozók.

Hozzátette, a pulzArt közönsége megszokhatta már, hogy mindig van valamilyen saját produkció, amely helyi előadók és meghívott előadók közös produktuma. „Ez most többszörösen saját produktum, hiszen bár zenei programról van szó, a helyszíne is különleges, az ingyenes a koncert az Erzsébet parkban lesz hallható. Spiralitás Live Act címmel tűztük ezt műsorra, és az előadók Fekete Zsolt, Emcsi és Voiwode (Kovács-Vajda Bence). A produkció kimondottan erre az alkalomra készült, és próbáltak összhangot teremteni a természeti környezet, illetve a jelen pillanatban látható és kiállításra kerülő fényinstallációk és köztéri installációk között.

Szonda Szabolcs az interaktív irodalmi programok közül a kreatív írásműhelyt emelte ki elsőként, amit Horváth Benji irodalmár tart a Szimplában, és amire Szonda szerint egyre nagyobb szükség van a kultúrában. (Más műhelyfoglalkozások itt érhetőek el.) Szonda Horváth Benjit úgy mutatta be, mint aki az irodalom több területén megfordult, beleértve a slam poetryt, a zenés irodalmi produkciókat, a román irodalmat, de aki műfordítóként is ismert. (A teljes irodalmi kínálat itt olvasható el.)

Szonda az író-olvasó találkozók, könyvbemutatók közül kiemelte:

  • A pénteki irodalmi találkozó egy román szerzőt hoz közönséghez, a Mihai Radut, akinek könyve magyarul is megjelent, de szatirikus írásairól is ismert.
  • Szombaton Vida Gábor lesz a pulzArt visszatérő vendége. Ő a legutóbbi könyvvel, a Senkiháza. Erdélyi Lektűrrel érkezik könyvbemutatóra, Miklóssi Szabó István író fog vele beszélgetni. Szonda szerint Vida az egyik legmarkánsabb, legfontosabb hang most nem csak az erdélyi, de a magyar kortárs prózában. "Beszédes, hogy a könyvét nem lehet kapni, mert már elfogyott. Most várják az utánnyomást" – tette hozzá az igazgató.
  • Vasárnap Kiss Tibor Noénak mutatják be a Beláthatatlan táj című könyvét, ami Szonda szerint nagyon jól illeszkedik a témához, miután a tudat mögötti dologba is betekint. A könyvből készült egy negyvenöt perces egyéni előadás is. Ezt a könyvbemutató előtt Oproiu Nicolette, marosvásárhelyi színésznő előadásában láthatja a közönség. Kiss és Oproiu beszélgetőtársa György Evelin irodalmár lesz, akivel Szonda szerint már a SepsiBookon is nagyon jól együttműködtek.
  • Ehhez Kispál Ágnes-Evelin, MAGMA Kortárs Művészeti Kiállítótér alapítója hozzátette, Sugár János a tavalyi pulzArton a város különböző helyszínein gyűjtötte a sepsiszentgyörgyiek történeteit diktálás, hanganyag formájában, ezeknek az átiratát most kötet formájában mutatják be az Időjárőr projekt részeként.

Kispál Ágnes-Evelin ezután ismertette a közösségi alkotásokat

A köztéri installáció pályázati kiírásának három nyertes kezdeményezése az Erzsébet parkban lesz látható, kipróbálható a fesztivál ideje alatt. A kk_kollektív csapata a láthatatlan munkát vizualizálja egy közösségi együttműködés kereteiben. Az egyszemélyes világok, amelyben a láthatatlan munkák, ledolgozott órák zajlanak, most megszólítják a járókelőket, figyelmet irányítanak magukra egy közösségi lepedőmosással és teregetéssel. Marina Melenti Persistence of Vision című projektje a játékosságot tartja szem előtt, régi technikai eljárást próbálhatnak ki a járókelők, itt a gyerekek is szerepet kaphatnak. Rizmayer Péter Kút fa című installációja a környezet védelmére hívja fel a figyelmet.

„A Baz/ Art vásár fontos új eleme a pulzArtnak. Ez egy első kísérlet arra, hogy helyi kortárs képzőművészek alkotásait vásárolhassák meg az érdeklődők elérhető áron. Nemcsak a helyi termelőkre kell gondolnunk akkor, amikor vásárolunk, hanem a helyi alkotókra is hangsúlyt kell fektetnünk, hiszen nagy az alkotókedvük, és értékes műveket tudunk vásárolni tőlük” – fogalmazott Kispál Ágnes-Evelin. A Baz/ Art bejáratánál Daczó Enikő installációja fogadja az érdeklődőket.

A Pop-up tankolás című csoportos kiállítás központi témája háború, melyen két monumentális alkotás is látható lesz. Két kiállítóművész személyes tapasztalatok alapján fogalmaz meg olyan képeket, amelyek a gyerek- vagy felnőttkori kollektív emlékezeten keresztül foglalkoztatják. Cătălina Nistor műhelymunkáján részévé válhatunk a kortárs közösségi alkotófolyamatnak, hiszen vele együtt hímezhetjük a ‘90-es évek emblematikus tárgyait a nagyméretű vásznakra. A FöldSzint alkotócsoport hangműhelye (8+) kreatív és interaktív felszabadító alkotási folyamatot eredményez abban a néhány órában, amelyben létrejön.

A legkisebbeket (4+) a Fecsegő Ecsetek élményfestés közösségi és művészetterápiás foglalkozás várja.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!