400 éves a csíkszeredai Mikó-vár, egyéves rendezvénysorozattal ünneplik

2023. április 17. – 18:08

Másolás

Vágólapra másolva

A Csíki Székely Múzeumnak helyet adó Mikó-várban: a várkastély fennállásának 400. évfordulóját ünneplik, és ehhez kapcsolódóan 2024 tavaszáig különféle programokkal készül a múzeum és a csíkszeredai városháza.

A tervezett programokról tartott sajtótájékoztatón elhangzott, a katonai védelmet kulturális védelemre „cserélő” várkastélyt 1623-ban, éppen 400 évvel ezelőtt kezdték építeni. Korodi Attila polgármester hangsúlyozta: a Mikó-vár nem csupán egy csíkszeredai műemléképület, hanem Erdély történelmében is fontos döntések meghozatalának a helyszíne volt.

„Kiváltságos helyzetben vagyunk azáltal, hogy részesei lehetünk ennek a kerek évfordulónak. Büszkeséggel tölt el, hogy ilyen épületünk van, és arra, hogy ilyen rangos intézménynek ad otthont. A Csíki Székely Múzeum immár nem az ellenségtől óv, hanem a kultúránkat, a székelységünket védi” – fogalmazott Sógor Enikő alpolgármester.

A hétvégi nyitóeseményt Szabó István, a Mikó400 program koordinátora mutatta be. A múzeum munkatársa kifejtette: szombaton 11 órától a vár udvarán, és vonósnégyes-hangversennyel, kerekasztal-beszélgetéssel várják az érdeklődőket. Bőrdíszműves és múzeumpedagógiai foglalkozások, ünnepi tárlatvezetések után 17 órától dr. Németh Balázs tűzfegyver-szakértő és dr. Csikány Tamás történész tart előadást, majd a napot a Szintaxis együttes koncertje zárja 19 órai kezdettel. Vasárnap a tárlatvezetéseket, bőrdíszműves és múzeumpedagógiai foglalkozásokat íjászbemutatók és hímzéstörténeti foglalkozás, előadás egészíti ki.

Karda-Markaly Aranka múzeumigazgató rámutatott: a 2024 áprilisáig tartó rendezvénysorozat keretében A hónap tárgya, a Várórák-sorozat és számos szakmai rendezvény is a Mikó400-hoz kapcsolódik, ugyanakkor vártörténeti kiadvány jelenik meg, a múzeum házigazdája lesz a magyarországi Tündérkert című sorozat első közönségtalálkozójának, megújul a vártörténeti kiállítás, és – főként a vakok tájékozódásának elősegítése érdekében – bronzmakettet állítanak a Vár térre az épület makettjéről.

Az évszázadok ünnepléséhez innováció is társul: a csíkszeredai CamelCoding csapata kulturális élménykártyát hozott létre. Szilágyi Levente, a cég vezetője elmondta: az élménykártyákkal digitálisan gyűjthetők az élmények, és a múzeum honlapján keresztül játékok, meglepetések várhatók. A nyitóhétvége valamennyi résztvevője kézbe kapja a QR-kóddal ellátott kártyákat, részletes leírással együtt.

Bővebb tudnivalókért egész évben érdemes követni a múzeum honlapját és Facebook-oldalát.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!