Ágoston András hegedűművész emlékét idézték meg a világ minden tájáról Kolozsvárra érkezett zenészek

2023. január 10. – 12:57

Ágoston András hegedűművész emlékét idézték meg a világ minden tájáról Kolozsvárra érkezett zenészek
Ágoston András emlékkoncert a kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia koncerttermében – Fotó: Márkos Tamás

Másolás

Vágólapra másolva

Ágoston András a kolozsvári melomán közönség nagy kedvence volt: ha neve szerepelt a plakáton, csak úgy özönlöttek az emberek a koncertre. Még a kevésbé vájt fülűek is ráéreztek arra, hogy virtuóz muzsikát hallgathatnak, hogy Ruha István tanítványa mesterével egyenértékű színvonalon tudja előcsalni a hegedűhangot. A 2022-ben elhunyt művész emléke előtti tisztelgés volt a célja a kolozsvári emlékkoncertnek, amelyre egész Európából, sőt az Egyesült Államokból is érkeztek fellépők.

A kolozsvári Gheorghe Dima Zeneakadémia koncertstúdiójában az egy éve elhunyt neves hegedűművészre és tanárra, Ágoston Andrásra emlékezve rendkívüli koncertet tartottak. Az eseményen egykori tanítványok, kollégák és kolozsvári, illetve külföldön élő és dolgozó zenészbarátok léptek föl.

Az előadók között olyan hazai és külföldi hangszeres művészek szerepeltek, mint Balogh Ferenc, Béres Melinda, Diekmann Veronika, Răsvan Dumitru, Gál-Tamási Mária, Haudenschild Emilie, Karácsonyi István, Kostyák Attila, Line Ildikó, Márkos Albert, Mihai Julieta, Moseschvili Ildikó, Szász Dániel, Rodica Tălmaciu, Zimán János hegedűművészek; Joanne Chew-Ann Chang, Orza Erzsébet Katalin, Sztankay Klára, Vermesy András, Alina Voicu zongoristák; Bányai Miklós és Dorin Matea brácsaművészek; Kostyák Előd, Kostyák Imre, Ortenszky Gyula, Török Zsolt csellóművészek és Kostyák Márton nagybőgő-előadóművész.

Kostyák Imre csellóművész a szervezésből is kivette részét – Fotó: Márkos Tamás
Kostyák Imre csellóművész a szervezésből is kivette részét – Fotó: Márkos Tamás

A 2022 januárjában elhunyt Ágoston András hegedűművész és főiskolai tanár emlékkoncertjét volt növendéke, Szász Dániel kezdeményezte. Felhívást tett közzé a közösségi hálón, hogy emlékkoncertet szervezne, és Ágoston András volt barátai, kollégái, növendékei jelentkezhettek a közös zenélésre. A műsor összeállításának egyetlen kritériuma volt: mindenki kiválasztja kedvenc darabját, és azzal áldoz az eltávozott művész emlékének. A zenészek a szélrózsa minden irányából érkeztek: USA-ból, Németországból, Svájcból, Magyarországról és Romániának több városából is voltak előadók. Az est hegedűre meg zongorára írt darabjai mellett különböző vonósegyüttesre írt művek is szerepeltek, amelyeket a művészek egy rövid, közös próbát követően szólaltattak meg az est változatos, sokszínű, művészeti szempontból rendkívül igényes műsorában.

Külön erre a célra készült a Mozart-Requiem Lacrimosa tételének zenekari letétje is, valamint Dávid Popper három szólógordonkára komponált Requiemje, amit Kostyák Imre hangszerelt figyelembe véve a jelentkezők számát és hangszereit. Zárószámként Mendelssohn Oktettjét hallhatta a közönség, az estet pedig egy meglepetés koronázta, ahol búcsúzóul rövid videóbejátszásban Ágoston András hegedűművészt is láthatták meg hallhatták az egybegyűltek.

Ágoston András kolozsvári rajongótábora nem fogyatkozott meg a művész elhunytával sem – Fotó: Márkos Tamás
Ágoston András kolozsvári rajongótábora nem fogyatkozott meg a művész elhunytával sem – Fotó: Márkos Tamás

Ágoston András szakmai képzése a kolozsvári Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdődött, első hegedűtanára Kouba Paula volt. Elemi és középiskolai tanulmányait Zsurka Péternél folytatta. 1972-ben végzett a kolozsvári Zeneművészeti Főiskolán, Ruha István tanítványaként. Ugyanebben az évben első díjat nyert a bécsi David Ojsztrah-versenyen.

Neves hegedűversenyeken nyert nemzetközi díjakat: többek között a Liszt Ferenc (Budapest, Magyarország), a Johann Sebastian Bach (Lipcse, Németország), a Pjotr Iljics Csajkovszkij (Moszkva, Oroszország) és a George Enescu (Bukarest, Románia) fesztiválok díjazottja volt. Ezekkel az elismerésekkel nemzetközi szinten is a szakma legjobbjai közé írta be nevét.

Szólópályafutása során Ágoston András Európa-, Ázsia- és Amerika-szerte fellépett a legkiválóbb zenekarokkal, és olyan kiváló karmesterekkel dolgozott együtt, mint Sir Yehudi Menuhin, Jurij Temirkanov, Justus Frantz stb. Kolozsvári pályafutását követően, miután Ágoston elhagyta Romániát, 1991-2001 között a Philharmonia Hungarica koncertmestere volt (Marl, Németország).

Fotó: Márkos Tamás
Fotó: Márkos Tamás

Életművének méltatói szerint Ágoston végigjátszotta az egyetemes hegedűirodalom jelentősebb remekműveit hazai és külföldi karmesterek közreműködésével, köztük a nagy és méltán népszerű D-dúr versenyműveket (Csajkovszkij, Beethoven, Brahms), de megszólaltatta Lalo Spanyol szimfóniáját, Ravel Tzigane-ját, Glazunov é-moll hegedűversenyét, Vivaldi Négy évszakát és Bruch népszerű hegedűversenyét is. Rónai István már 1979-ben Ágoston András „hegedűvarázsáról” írt, aki szívrablóan, szenvedélyesen tudta megszólaltatni hangszerét, és „hegedűvarázzsá finomított, átpoétizált hegedűtechnikáját” minden alkalommal megcsodálhatta a közönség.

Pedagógiai pályája is jelentős, több évtizedes zenepedagógiai tevékenysége még szülővárosában kezdődött el, ahol 20 évig tanított, de külföldi (Budapest, Miskolc, Fertőd, Nebraska) mesterkurzusai is számottevőek, általuk döntően hozzájárult tanítványai képzéséhez, akikkel szoros és hosszú távú kapcsolatot alakított ki.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!