Együtt bátrabbak: román-magyar közönségfejlesztésre nyert uniós támogatást a Reactor és a Váróterem Projekt

2022. december 21. – 12:37

Másolás

Vágólapra másolva

Két közös miniévadra, két koprodukciós előadásra és közönségfejlesztéssel kapcsolatos szakmai műhelyekre nyert európai uniós támogatást két kolozsvári független színházi társulat, a Reactor és a Váróterem Projekt: másfél év alatt norvég partnerükkel közösen kimondottan a kétnyelvű, román-magyar közösséget célzó stratégiát dolgoznak ki.

Mindkét kolozsvári társulatnak ez az első európai uniós támogatása, hangzott el szerdai sajtótájékoztatójukon. A Fágáș című projektre (a szándékosan román és magyar ékezettel írt szó a román făgaș-ra emlékeztet, ami esővíz vagy kerék által hagyott mély nyomot, medret jelent) 983 475,20 lej (198 758,15 euró) vissza nem térítendő támogatást kaptak az EGT Alap 2014-2021 közötti időszakra szóló támogatásából finanszírozott Ro-Cultura program keretében.

2024 februárjáig olyan programokat valósítanak meg, amelyek átjárást biztosítanak a román és a magyar nyelvű közönség között. A két társulat előadásokat cserél, a román előadásokat magyar, a magyar előadásokat román nyelven feliratozza, és két nyelven kommunikál róluk, mondta el Alexa Băcanu projektmenedzser. Emellett elkészül két új, kétnyelvű koprodukció, román-magyar szereposztással, amelyek az etnikai együttélés témáját vizsgálják több szempontból, a Para Film & Teater oslói partner pedig vezetői-projektmenedzseri, illetve művészeti témában tart majd továbbképző műhelymunkát a két romániai szervezet számára, hangzott el.

Az első közös miniévad februárban kezdődik. Az első koprodukciós előadás szövegét Ovidiu Cioclov írja és Ovidiu Caița rendezi, ehhez már tartottak egy előkészítő műhelyt és júniusban mutatják be, a másodikat Boross Martin budapesti rendező állítja színpadra, és 2024-ben lesz a bemutatója, részletezte Petro Ionescu, a projekt kommunikációs felelőse.

Imecs-Magdó Levente, a Váróterem Projekt vezetője a két közös miniévad megszervezésének fontosságát emelte ki. „A független színház egyik fő problémája az előadások műsoron tartása, mert a színészekhez és a kellékekhez pénzre van szükség, ez a projekt pedig lehetőséget ad arra, hogy újrajátsszuk őket” – mondta.

„A független terek fenntartása egyre bonyolultabbnak tűnik az infláció és az energiaválság kontextusában.

Ez a projekt másfél éves felszusszanást jelent, lehetőséget arra, hogy folytassuk a munkánkat”

– tette hozzá Doru Taloș, a Reactor vezetője.

Oana Mardare, a Reactor színésze kiemelte, azért is pályáztak nemzetközi forrásokra, mert helyileg nem sikerül elég erőforráshoz jutniuk ahhoz, hogy meggyőzzék az önkormányzatot, hogy két független színház támogatást érdemel, nem tudják biztosítani az állandó, hosszú távú működést. „A támogatás most külföldről jön, az előnyöket azonban helyben érezzük majd” – mondta.

A Reactor alkotói és kísérleti műhely kilenc, a Váróterem Projekt 14 éve működik Kolozsváron, miközben folyamatosan küzdenek a fenntartáshoz szükséges anyagi források megszerzéséért. A Váróterem Projekt 2021 decemberében jelentette be, hogy az általa működtetett ZUG.Zone kulturális központ hét év után végleg bezár, ugyanis a menedzselése sok energiát vont el az alkotástól, ráadásul az épületet lebontják. Azóta a ZIZ művészeti és közösségi tér adott helyet az előadásaiknak.

A kolozsvári független kulturális intézmények képviselői nyáron román és magyar nyelvű kiáltványban emlékeztettek arra, hogy aggasztóan sok kulturális helyszín került kritikus helyzetbe, illetve zárt be a városban az utóbbi években, miközben a városvezetés vállalkozói és piacorientált logikával közelíti meg a kulturális kínálat bővítésének kérdését.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!