Cristian Mungiu Cannes-ban: ez a film nem csak a falusiakról, de mindannyiunkról szól

2022. május 22. – 19:14

Cristian Mungiu Cannes-ban: ez a film nem csak a falusiakról, de mindannyiunkról szól
Balról jobbra: Cristian Mungiu, Judith State, Macrina Barladeanu, Marin Grigore és Moldován Orsolya – Fotó: Festival de Cannes Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Bemutatták a Cannes-i Fesztivál versenyszekciójában Cristian Mungiu legújabb filmjét, a R.M.N.-t, melyet a Transtelex értesülése szerint a ditrói pékek esete ihletett meg. A romániai neves rendező az egyik legnagyobb esélyes a mezőnyben.

„Valaki azt mondta nekem, hogy ez egy komor új portré a hazámról, de ez nem csak Romániát érinti” – mondta egy vasárnapi sajtótájékoztatón Mungiu, aki 2007-ben már Cannes-ban nagydíjas lett a 4 hónap, 3 hét és 2 nap című filmjével, melyben a kommunista abortusztilalmat dolgozta fel.

A romániai újhullám jeles rendezője a fesztiválon elmondta, az erőszak és idegengyűlölet téma feldolgozásához azért választott erdélyi színtért, mert ez egy olyan multietnikus terület, amelyet egyik országtól a másikhoz csatoltak, és amelyben a különféle meggyőződésű emberek próbálnak együtt élni.

A film főszereplője Matthias, aki karácsony előestéjén németországi munkából tér vissza erdélyi szülőfalujába, aggódva a nélküle felnövő gyermek (Rudi), a titokban szeretett nő (Csilla) és a magára maradt apa (Ottó) miatt. Megpróbál jobban bekapcsolódni az anyja (Anna) gondjaira bízott fiának a nevelésébe, és megszabadítani őt azoktól a félelmektől, amelyek eluralkodtak rajta. Amikor néhány új munkást vesznek fel a Csilla által gondozott kis kenyérgyárba, a falu békéje megzavarodik, a látszólagos megértés és nyugalom helyét átveszik a konfliktusok.

A filmben több romániai magyar színész is szerepet kapott. A híres cannes-i vörös szőnyegen romániai magyar színésznőként Széles Anna 1965-ös jelenléte után a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának színésznője, Moldován Orsolya vonulhatott végig a filmes szakma és sajtó kereszttüzében. Moldován Orsolya az első marosvásárhelyi színésznő, aki személyesen vesz részt egy ekkora eseményen, jegyzi meg az filmfesztivál kapcsán a színház is a Facebookján:

A bemutató után Mungiu beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy „ez a világ igazából nagyszerű lenne, ha béke honolna benne” – utalva a film feldolgozott témája mellett az ukrán háborúra is.

„Végülis, ami a legfontosabb, hogy a nézők megértsék: ez a film nem csak a falusiakról, de róluk és mindannyiunkról szól” – üzente a nagyközönség előtt a rendező.

Romániában a filmet június 2-án mutatják be a bukaresti Palotacsarnokban (Sala Palatului), 3-ától pedig országszerte műsorra tűzik a mozik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!