Cristian Mungiu Cannes-ban: ez a film nem csak a falusiakról, de mindannyiunkról szól

2022. május 22. – 19:14

Cristian Mungiu Cannes-ban: ez a film nem csak a falusiakról, de mindannyiunkról szól
Balról jobbra: Cristian Mungiu, Judith State, Macrina Barladeanu, Marin Grigore és Moldován Orsolya – Fotó: Festival de Cannes Facebook-oldala

Másolás

Vágólapra másolva

Bemutatták a Cannes-i Fesztivál versenyszekciójában Cristian Mungiu legújabb filmjét, a R.M.N.-t, melyet a Transtelex értesülése szerint a ditrói pékek esete ihletett meg. A romániai neves rendező az egyik legnagyobb esélyes a mezőnyben.

„Valaki azt mondta nekem, hogy ez egy komor új portré a hazámról, de ez nem csak Romániát érinti” – mondta egy vasárnapi sajtótájékoztatón Mungiu, aki 2007-ben már Cannes-ban nagydíjas lett a 4 hónap, 3 hét és 2 nap című filmjével, melyben a kommunista abortusztilalmat dolgozta fel.

A romániai újhullám jeles rendezője a fesztiválon elmondta, az erőszak és idegengyűlölet téma feldolgozásához azért választott erdélyi színtért, mert ez egy olyan multietnikus terület, amelyet egyik országtól a másikhoz csatoltak, és amelyben a különféle meggyőződésű emberek próbálnak együtt élni.

A film főszereplője Matthias, aki karácsony előestéjén németországi munkából tér vissza erdélyi szülőfalujába, aggódva a nélküle felnövő gyermek (Rudi), a titokban szeretett nő (Csilla) és a magára maradt apa (Ottó) miatt. Megpróbál jobban bekapcsolódni az anyja (Anna) gondjaira bízott fiának a nevelésébe, és megszabadítani őt azoktól a félelmektől, amelyek eluralkodtak rajta. Amikor néhány új munkást vesznek fel a Csilla által gondozott kis kenyérgyárba, a falu békéje megzavarodik, a látszólagos megértés és nyugalom helyét átveszik a konfliktusok.

A filmben több romániai magyar színész is szerepet kapott. A híres cannes-i vörös szőnyegen romániai magyar színésznőként Széles Anna 1965-ös jelenléte után a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának színésznője, Moldován Orsolya vonulhatott végig a filmes szakma és sajtó kereszttüzében. Moldován Orsolya az első marosvásárhelyi színésznő, aki személyesen vesz részt egy ekkora eseményen, jegyzi meg az filmfesztivál kapcsán a színház is a Facebookján:

A bemutató után Mungiu beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy „ez a világ igazából nagyszerű lenne, ha béke honolna benne” – utalva a film feldolgozott témája mellett az ukrán háborúra is.

„Végülis, ami a legfontosabb, hogy a nézők megértsék: ez a film nem csak a falusiakról, de róluk és mindannyiunkról szól” – üzente a nagyközönség előtt a rendező.

Romániában a filmet június 2-án mutatják be a bukaresti Palotacsarnokban (Sala Palatului), 3-ától pedig országszerte műsorra tűzik a mozik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!