Közel száz év óta először lesz látható Brassóban a legrégebbi román nyelvű írás

2022. május 10. – 10:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Átköltöztették a legrégebbi román nyelvű dokumentumot a Brassó Megyei Történeti Múzeumba, így közel száz év után ismét látható lesz – írja egy helyi lap, a BZB.ro.

A dokumentumot a brassói állami levéltárból a Brassó Megyei Történeti Múzeumba vitték át, és ezen a mindössze 200 méteres szakaszon is fegyveres kíséretet kapott, rendőrök és csendőrök őrizték.

A Neacşu kereskedő által írt levelet 1916 óta először láthatja a nagyközönség a múzeum kiállításán.

A levelet az Argeș megyei Câmpulungból származó Neacşu, Johannes Benkner (Biegner János) szász kereskedőnek címezte, aki kapitánya majd bírója volt Brassó városának.

A román nyelv első írott emléke 1521. júniusból származik, és Friedrich Stenner fedezte fel még 1894-ben a Brassói Nemzeti Levéltárban. Neacșu levelét 1916-ig a levéltárban tartották, majd előbb Iași-ba, később a román kincstárral együtt Moszkvába szállították át. A levél 1936-ban tért vissza Brassóba, de korábban soha nem állították ki, eddig az országos levéltárban őrizték.

Bogdan Popovici, a Brassói Országos Levéltár vezetője szerint a dokumentum különös figyelmet igényel, elsősorban azért, hogy megóvják a környezeti tényezőktől, amelyek a levél lebomlását okozhatnák. A dokumentumot a megyei történeti múzeum igazgatója, Nicolae Melon vette át a tanácsházban tartott kiállításra.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!