Közel száz év óta először lesz látható Brassóban a legrégebbi román nyelvű írás

2022. május 10. – 10:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Átköltöztették a legrégebbi román nyelvű dokumentumot a Brassó Megyei Történeti Múzeumba, így közel száz év után ismét látható lesz – írja egy helyi lap, a BZB.ro.

A dokumentumot a brassói állami levéltárból a Brassó Megyei Történeti Múzeumba vitték át, és ezen a mindössze 200 méteres szakaszon is fegyveres kíséretet kapott, rendőrök és csendőrök őrizték.

A Neacşu kereskedő által írt levelet 1916 óta először láthatja a nagyközönség a múzeum kiállításán.

A levelet az Argeș megyei Câmpulungból származó Neacşu, Johannes Benkner (Biegner János) szász kereskedőnek címezte, aki kapitánya majd bírója volt Brassó városának.

A román nyelv első írott emléke 1521. júniusból származik, és Friedrich Stenner fedezte fel még 1894-ben a Brassói Nemzeti Levéltárban. Neacșu levelét 1916-ig a levéltárban tartották, majd előbb Iași-ba, később a román kincstárral együtt Moszkvába szállították át. A levél 1936-ban tért vissza Brassóba, de korábban soha nem állították ki, eddig az országos levéltárban őrizték.

Bogdan Popovici, a Brassói Országos Levéltár vezetője szerint a dokumentum különös figyelmet igényel, elsősorban azért, hogy megóvják a környezeti tényezőktől, amelyek a levél lebomlását okozhatnák. A dokumentumot a megyei történeti múzeum igazgatója, Nicolae Melon vette át a tanácsházban tartott kiállításra.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!