A kikölcsönzés után 113 évvel került vissza egy Byron-kötet egy brit iskolába

2024. október 19. – 15:35

Másolás

Vágólapra másolva

A kikölcsönzés után 113 évvel került vissza egy Byron verseskötet a brit St Bees iskola könyvtárába – írja a Guardian. A könyvet egy férfi találta meg Wales déli részén, a könyvben a Leonard Ewbank név és a kölcsönzés dátuma – 1911. szeptember 25. – szerepel.

A visszakapott Byron-verseskötet – Fotó: St Bees School
A visszakapott Byron-verseskötet – Fotó: St Bees School

Ewbank 1893-ban született, és 1902 és 1911 között volt a cumbriai intézmény tanulója, ezután Oxfordban folytatta a tanulmányait. Az első világháború kitörése után 1915-ben besorozták, pedig a feljegyzések szerint Ewbank nem látott jól. 1916. február 23-án esett el belgiumi Ypresnél, halálát egy fejlövés okozta. Testét a helyi temetőbe temették el egy katonasírba 2463 társával együtt. Ewbankról az iskolában „bátor, becsületes és hűséges angolként” emlékeznek meg.

Az iskola megtiszteltetésnek érzi, hogy visszakapta a könyvet – mondta Andrew Keep igazgató. Keep a BBC-nek azt nyilatkozta: „hihetetlen, hogy ennyi év után visszakerült hozzánk a St Bees történelmének egy darabkája”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!