Meghalt Alain Delon

2024. augusztus 18. – 09:10

Meghalt Alain Delon
Alain Delon – Fotó: CHRISTOPHE SIMON / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

88 éves korában meghalt Alain Delon francia színész, írja a France24. Az AFP szerint a színész három gyereke jelentette be a halálhírt.

„Alain Fabien, Anouchka, Anthony és (kutyája) Loubo mély fájdalommal tudatják a halálhírt, Delon békésen hunyt el douchy-i otthonában, három gyermeke és családja körében” – olvasható a kiadott közleményben.

A színész 2019-ben kapott agyvérzést, azóta folyamatosan romlott az állapota, limfóma is sújtotta. Korábban szívritmuszavar, majd arcidegproblémák és visszatérő fejfájás miatt műtötték. A nyilvánosság előtt már nem is nagyon jelent meg, utoljára 2019-ben vett részt a cannes-i filmfesztiválon, ahol tiszteletbeli Aranypálmát vehetett át.

Delon karrierje az 1950-es években indult, de a '60-as években készült filmjeivel vált igazán ismertté. Pályafutása során összesen több mint 90 filmben szerepelt.

Miután leszerelt a francia tengerészgyalogságtól, különféle alkalmi munkákat vállalt el, ekkor ismert meg több filmszínészt is, akiket elkísért az 1957-es cannes-i filmfesztiválra. Itt keltette fel David O. Selznick amerikai producer figyelmét. Bár rögtön szerződést ajánlott neki, Yves Allégret francia rendező tanácsára inkább Franciaországban kezdett filmekben dolgozni.

A színész először fiatal gengszterként szerepelt Allégret Amikor a nő zavarba jön (Quand la femme s'en mêle) című filmjében, első főszerepét pedig a Christine című romantikus filmben kapta 1958-ban Romy Schneider oldalán. A Ragyogó napfény miatt már nemzetközi elismerést is kapott, a film Patricia Highsmith A tehetséges Mr. Ripley című regényén alapul. A Rocco és fivérei, A párduc, A napfogyatkozás, az Alvilági melódia és A medence voltak ebből az időszakból a legkiemelkedőbb filmjei.

Bár Franciaországban leginkább gengszterfilmjei miatt ismert (A szamuráj, A szicíliaiak klánja), Delon sokféle filmben szerepelt, és angol nyelvű filmeket is elvállalt: játszott például a A sárga Rolls-Royce-ban és a Vörös napban. Amerikában nem futott be igazán, de Európában és Japánban óriási sztárnak számított.

Bár az 1980-as évektől filmjeinek népszerűsége csökkent, a 2000-es évek elején a színész visszatért: 2002-ben a Fabio Montale, 2003–2004-ben pedig a Frank Riva című krimisorozatokban játszotta a címszereplő rendőrnyomozókat. 2008-ban a mérsékelten sikeres Asterix az olimpián-ban tűnt fel Cézárként. 1999-ben egyébként bejelentette, hogy nem forgat többé, fogadalmát azonban nem tartotta be.

Delont 2005-ben a Francia Becsületrend tisztjévé nevezték ki, de számos más elismerést is kapott: például César-díjat vagy a Tiszteletbeli Arany Medvét.

Pályafutását botrányok szegélyezték: ült engedély nélküli fegyvertartásért, vádolták maffiakapcsolatokkal, a hatvanas évek végén testőre titokzatos halála sötét hátterű politikai bűnügy középpontjába állította. Magánélete miatt is sokszor került a lapok címoldalára. Romy Schneiderrel folytatott románca közben született fia a modell-énekesnő Nicótól, majd 1964-ben elvette Anthony nevű fiának anyját, Nathalie Delont, akitől aztán Mireille Darc kedvéért vált el. 1987-ben Svájcban telepedett le holland manöken feleségével (1999-ben svájci állampolgárságot is kapott), akitől két gyermeke született, de ez a kapcsolata 2001-ben ért véget, írja az MTI.

A Delon család legutóbb januárban került be a hírekbe azzal, hogy a színészlegenda három gyereke nem tudott kiegyezni 88 éves apjuk kezeléséről. Az ügy bíróság elé került, így került a színész végül bírói védelem alá, megakadályozandó, hogy a gyerekek közötti csetepaté a színész kezelésének elmulasztásában csúcsosodjon ki.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!