Meghalt Claude Ruiz-Picasso, Pablo Picasso kisebbik fia

2023. augusztus 25. – 19:48

Meghalt Claude Ruiz-Picasso, Pablo Picasso kisebbik fia
Claude Ruiz-Picasso apja 1925-ben készített Csók című festménye előtt áll a berlini Neue Nationalgalerie a Pablo Picasso műveiből rendezett kiállítás megnyitóján 2000. október 2-án – fotó: Stephanie Pilick / picture alliance via Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

76 éves korában Svájcban elhunyt Claude Ruiz-Picasso, Pablo Picasso kisebbik fia, írja a CNN. A halálhírt Ruiz-Picasso ügyvédje, Jean-Jacques Neuer erősítette meg csütörtökön.

Claude Ruiz-Picasso 1947-ben született a világhírű képzőművész és Françoise Gilot művésznő gyermekeként. Gilot 1943-ban ismerkedett meg a nála negyven évvel idősebb Picassóval, kapcsolatuk az 1950-es évek közepén ért véget. Fiuk volt a Picasso-hagyaték kezelője 1989-től, valamint részt vett a Picasso Celebration című projektben, amit apja halálának 50. évfordulójának alkalmából szerveztek idén. A nemzetközi rendezvénysorozat 50 kiállítást és egyéb programot foglalt magába, többek között Franciaországban és Spanyolországban is. Claude Ruiz-Picasso mindemellett híres fotós is volt, dolgozott a Time Life, a Vogue és a Saturday Review fotóriportereként is.

Halálhírére a barcelonai Picasso Múzeum Twitter-posztban emlékezett meg Picasso kisebbik fiáról, akit a francia kormány 2011-ben a művészi munkásságáért a legmagasabb kitüntetéssel, a Becsületrenddel is kitüntetett. A múzeum méltatta Ruiz-Picasso aktív szerepét, amit a múzeum alapítványának kuratóriumi tagjaként, illetve a Picasso-hagyaték kezelésében is betöltött.

A téma érzékenysége miatt ebben a cikkben nem jelenítünk meg reklámokat.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!