Down-szindrómás Barbie babát dob piacra a Mattel

2023. április 25. – 17:31

Másolás

Vágólapra másolva

Down-szindrómás jegyeket viselő Barbie baba gyártását jelentette be a Mattel játékgyártó cég – írja a Guardian.

A vállalat szerette volna, „hogy minden gyermek megláthassa önmagát a Barbie-ban” így egy amerikai Down-szindrómásokat képviselő szervezettel közösen alkották meg a babát. Emellett a Mattel egészségügyi szakemberekkel is konzultált. Ez alapján a Down-szindrómás Barbie kicsit zömökebb végtagokat, mandulavágásúbb szemeket és hosszabb törzset kapott. A baba egy nyakláncot is visel, aminek a medálja a szindrómát okozó harmadik kromoszómára utal.

Ellie Goldstein, egy Down-szindrómás brit modell, aki az új Barbie-val közös kampányban szerepelt, nagyon örült, hogy saját magához hasonló babát gyártanak a jövőben. „A sokszínűség fontos számomra, mert az embereknek több hozzám hasonló embert kell látniuk a világban, akiket nem szabadna elrejteni” – mondta.

A Down-szindrómás Barbie egyébként egy új Barbie-termékcsalád része, amiben szerepel lábprotézist és kerekesszéket használó Barbie, valamint vékonyabb és kevésbé izmos Ken baba is. A baba a jövő héten kerül a boltokba az Egyesült Államokban, de a Mattel magyarországi katalógusában egyelőre nem szerepel, de várhatóan érkezik majd Magyarországra is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!