A német kancellár ellenzi, hogy az ukránok nagy hatótávolságú német rakétákat használjanak Oroszország ellen

2024. szeptember 24. – 12:37

A német kancellár ellenzi, hogy az ukránok nagy hatótávolságú német rakétákat használjanak Oroszország ellen
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Olaf Scholz német kancellár az ENSZ-közgyűlés csúcstalálkozóján New Yorkban, az Egyesült Államokban 2024. szeptember 23-án. Fotó: Ukrán Elnöki Sajtószolgálat / REUTERS

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába kérik tőle az ukránok, Olaf Scholz német kancellár továbbra sem enyhít az Ukrajna védelmi erőfeszítéseihez szükséges német fegyverek használatára vonatkozó korlátozásokon – közölte hétfőn az Agerpres szerint.

Scholz New Yorkban, nem sokkal Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel való találkozója előtt beszélt erről. „Nagyon komoly okaink vannak rá” – mutatott rá a német kancellár, aki az ENSZ-közgyűlés miatt tartózkodik az Egyesült Államokban.

Ugyanitt Volodimir Zelenszkij támogatókat keres ahhoz a tervéhez, amellyel elképzelése szerint le lehetne zárni a háborút. Az ukrán elnök által „Győzelmi tervnek” nevezett stratégia végrehajtásához azonban szüksége volna arra, hogy Ukrajna nyugati szövetségesei engedélyezzék az általuk adományozott nagy hatótávolságú rakéták oroszországi bevetését is. Ehhez azonban az Euronews szerint eddig sem Németország, sem az Egyesült Királyság, sem az Egyesült Államok nem járult hozzá. Az orosz elnök ugyanis kijelentette, hogy ezt hadüzenetnek tekintené.

Olaf Scholz már többször elutasította a nagy hatótávolságú precíziós fegyverek Kijevbe szállítását, függetlenül más NATO-szövetségesek döntéseitől. Most is így tett, amikor nem engedélyezte Ukrajnának a német Taurus cirkálórakétákat szállítsanak, amelyek hatótávolsága mintegy 500 kilométer, arra hivatkozva, hogy ez „az eszkaláció nagy kockázatával járna”.

Zelenszkij többször is felszólította nyugati szövetségeseit, hogy engedélyezzék Ukrajnának, hogy nagy hatótávolságú rakétákkal a frontvonalon messze túl lévő célpontokat, köztük oroszországi logisztikai központokat és katonai támaszpontokat támadhasson.

A Németország által Ukrajnának szállított leghosszabb hatótávolságú fegyver a MARS II rakétavető, amely 84 kilométerre lévő célpontokat képes eltalálni. Berlin engedélyezte Kijevnek, hogy ezt az orosz területen, a határ menti ukrán Harkiv város közelében lévő korlátozott területen használja. Harkov védelmére pedig a nagy teljesítményű Panzerhaubitze 2000 típusú, 56 kilométeres hatótávolságú haubicsa is bevethető.

A német társadalom többsége ellenzi a rakéták küldését – derült ki a közvélemény-kutatásokból.

A Scholzcal folytatott megbeszélése után Zelenszkij megköszönte Németország Ukrajnának nyújtott támogatását, különösen a kijevi védelmi képességek megerősítését. „Mély hálával tartozunk Németországnak a támogatásért” – írta Zelenszkij az X-en. „Együtt több ezer életet mentettünk meg, és bizonyára még többet tudunk hozzájárulni az egész európai kontinens biztonságának megerősítéséhez” – tette hozzá.

Az ukrán elnök nyilatkozatában közölte, hogy a német kancellárral megvitatta az ukrajnai biztonsági helyzetet. „A vezetők megállapodtak abban, hogy folytatják az együttműködést nemzetközi formátumokban, és megvitatják az igazságos béke felé vezető közös lépéseket, beleértve az első békecsúcs döntéseinek végrehajtását és egy második előkészítését” – áll Zelenszkij hivatalának közleményében. „Az elnök hangsúlyozta, hogy Ukrajna nem fog támogatni semmilyen alternatív békekezdeményezést, amely a nemzetközi közösség integritását széttöredezné” – tette hozzá a nyilatkozat.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!