A CIA és az MI6 kémfőnöke szerint Ukrajna kurszki akciója eredményesnek bizonyult, Putyin hatalma azonban stabil

2024. szeptember 8. – 11:40

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrajnai kurszki offenzíva csorbította Vlagyimir Putyin háborús narratíváját, és „kérdéseket” váltott ki az orosz elitben a háború értelmét illetően – mondta a világ két vezető kémfőnöke, Bill Burns CIA-igazgató és Richard Moore, az MI6 főnöke, akik először léptek közösen a nyilvánosság elé a londoni FTWeekend fesztivál színpadán, de az ügynökségek 77 éves hírszerzési partnerségének történetében is újdonságnak számít, számolt be a Financial Times.

A lap szerint az amerikai és a brit kémügynökségek azért vállalták be, hogy az árnyékból előbújva figyelmeztessék az általuk kiszolgált országokat a világot fenyegető növekvő veszélyekre. Valamint, hogy hangsúlyozzák az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok kapcsolatának erejét a példátlan globális kockázatok idején.

A kémfőnökök arról beszéltek, hogy a nemzetközi világrendet fenyegető veszélyek soha nem látott mértékűek, kezdve Putyin ukrajnai háborújától és Oroszország Európa-szerte folytatott szabotázsakcióitól kezdve Kína felemelkedéséig és a gyors technológiai változásokig.

Az eseményen Bill Burns, a CIA igazgatója azt mondta, Kurszk „jelentős taktikai eredmény” volt, amely növelte az ukrán morált és felfedte Oroszország gyengeségeit. Ez pedig kérdéseket vetett fel az orosz elitben, hogy hová vezet ez az egész.

Moore szerint a kurszki offenzíva, azaz hogy megpróbálják megváltoztatni a játékszabályokat egy merész lépés az ukránok részéről, és »túl korai« lenne megmondani, hogy a kijevi erők meddig lesznek képesek ellenőrizni az elfoglalt orosz területet.

Oroszországgal kapcsolatban mindketten úgy vélik, hogy semmi jele annak, hogy Putyin hatalma enyhült volna. Moore szerint azonban tévedés lenne „összekeverni a hatalom szorítását a stabil hatalommal”, különösen mivel a kurszki támadás a háborút “hazavitte” Oroszországba.

Azt is elmondták, hogy hiba lenne félvállról venni Putyin nukleáris eszkalációval kapcsolatos fenyegetéseit, de a nyugatot nem szabad feleslegesen megfélemlíteni. „Putyin egy zsarnok, és időről időre folytatni fogja a szablyacsattogást” – mondta Burns.

Arra a kérdésre, hogy Irán rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat szállított-e Oroszországnak, Burns azt mondta, hogy ha így tenne, az „drámai eszkalációt jelentene”.

Az Oroszország által jelentett fenyegetés és a közel-keleti konfliktus veszélye ellenére Burns és Moore egyaránt hangsúlyozta, hogy a legnagyobb kihívást Kína felemelkedése jelenti. Burns elmondta, hogy a CIA által Kínára fordított pénzeszközök az elmúlt három évben megháromszorozódtak, és az ügynökség költségvetésének 20 százalékát teszik ki, és hogy az elmúlt évben kétszer utazott Kínába megbeszélésekre, hogy „elkerülje a felesleges félreértéseket”. Moore „alapvető fontosságúnak” nevezte a kínai kollégáival való rendszeres kapcsolattartást.

Burns és Moore elmondták, hogy közös megjelenésük egyik célja az volt, hogy hangsúlyozzák az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok kapcsolatának erejét a példátlan globális kockázatok idején. „A nemzetközi világrendet ... olyan veszély fenyegeti, amilyenre a hidegháború óta nem volt példa” – írta mindkét kémfőnök az FT-ben szombaton megjelent cikkében. A veszély elleni küzdelem „különleges kapcsolatunk alapja...”. [amelyre a következő évszázadban is támaszkodhatunk” – fogalmaztak.

A szombati ritka közös fellépésükhöz legközelebbi hasonló alkalom az a sajtótájékoztató volt, amelyet Ken McCallum, az MI5 brit belföldi hírszerzés vezetője és amerikai kollégája, Christopher Wray, az FBI vezetője tartott Londonban 2022 júliusában.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!