A litván külügyminiszter szerint a magyar kormány Putyint védi Európa helyett

2024. augusztus 29. – 15:25

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarországnak meg kell értenie, hogy elszigetelt – mondta az uniós külügyminiszterek csütörtöki találkozójára érve a litván Gabrielius Landsbergis a 444 kérdésére arról, mit várnak az olyan szimbolikus lépésektől, mint a találkozó áthelyezése. Az informális ülést a miniszteri Tanács soros elnökénél szokták tartani, a tisztséget július óta a magyar kormány tölti be, de Budapest helyett Brüsszelbe hívták össze a találkozót.

A döntést hozó Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő a megérkezésekor azzal indokolta a lépést, hogy „a magyar kormány egyes álláspontjai, amelyeket kifejtett, egyenesen szembemennek a közös külpolitikával”. Az Euractiv forrásai szerint a Borrell döntése előtti megbeszélésükkor a miniszterek fele hagyta volna Budapesten a találkozót, de öten azt jelezték, hogy nem mentek volna el a magyar fővárosba.

Landsbergis az ülésre érkezve úgy vélte, amikor a helyszín áthelyezéséről kérdezték: ez világos jel, hogy nem értenek egyet azzal, ahogyan a magyar kormány az elnökséggel bánt. A békepárt részének hívja magát, de szerinte valójában oroszpárti, és Vlagyimir Putyin orosz elnököt védi a tárgyalóteremben Európa helyett. A helyszínváltásban világos jelet látott, hogy az európai országok nem értenek egyet Magyarország külpolitikájával. A magyar kormány képes megzavarni az uniós folyamatokat, de nem mainstream és szerinte soha nem is lesz az, sok európai ország pedig arra vár, hogy elálljon „az eső”, amit egy bizonyos személy okoz. (Szijjártó reakciójáról itt írtunk.)

Ír kollégája bölcs döntésnek nevezte az ülés áthelyezését. Micheál Martinnak az volt a fontos, hogy megtartsák a találkozót. Egyetértett azzal, hogy ez egy szimbolikus jelzés a magyar kormánynak.

Belgium külügyminisztere, Hadja Lahbib szintén támogatta a döntést, mert az elnökségnek a közös álláspontot kellene támogatnia „párhuzamos diplomácia” helyett, ami szerinte gyengítette az EU-t. Cinikusnak nevezte, hogy a magyar kormány katonai eszközökre adható támogatásokat blokkol. (A tagállamoknak katonai eszközök, fegyverek EU-n kívüli szállításaira utólag adható pénzből a magyar kormány már hosszú ideje blokkol nagyjából 6,5 milliárd eurót, amit Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter különféle indokokkal, legutóbb a Lukoil kőolajszállításainak ukrán megtiltásával magyarázott. A tagállami miniszterek – így a magyar is – eddig hétszer engedtek át kifizetéseket, legalább egyszer magyar konstruktív tartózkodás mellett.)

A finn Elina Valtonen „teljesen egyetértett” Borrell értékelésével, amivel megváltoztatta a találkozó helyét. Remélte, hogy ez megmutatja: „vannak bizonyos szabályok”, amelyeket elvárnak az elnökséget betöltő országtól, ezekre a magyar kormánynak is oda kell figyelnie.

Antonio Tajani olasz külügyminiszter ugyanakkor közölte: ellenezte a helyszínváltoztatást. A probléma szerinte nem az egyik fél elnökségével van, Borrell döntése elég világos volt.

A svéd Tobias Billström azt hangsúlyozta, hogy – technikailag – ez nem ugyanaz a találkozó, mint amit Budapesten tartottak volna. (A külügyminiszterek ilyen informális üléseit évtizedek óta Gymnichnek hívják, a csütörtöki rendezvényt csak egyszerűen informális találkozó néven hirdették meg.) Azzal egyetértett, hogy a döntés jelzés a magyar kormánynak Orbán Viktor moszkvai útja miatt, és kiemelte, hogy azt nem az EU nevében tette.

Nem a helyszín áll a középpontban, az a fontos, hogy ezekben a válságos időkben találkozzunk és nem az, hogy vitatkozzunk, ki mikor hová hívott meg – mondta Annalena Baerbock német külügyminiszter.

„Eszevesztett javaslatok Brüsszelből mind Ukrajna, mind a Közel-Kelet ügyében” – posztolta Facebookra az ülés közben Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter szerint „meg kell állítani a külügyi főképviselő veszélyes ámokfutását.
Nem akarunk több fegyvert Ukrajnában, nem akarunk még több halottat, nem akarjuk a háború eszkalációját, nem akarjuk a közel-keleti válság kiterjedését sem.
A józan ész és a béke álláspontját képviseljük ma is.”

Címlapkép: Európai Unió Tanácsa / Európai Unió

Ez a cikkünk ide kattintva angol nyelven is olvasható a Telex English oldalán. Nagyon kevés az olyan magyarországi lap, amelyik politikától független, és angol nyelvű híreket is kínál. A Telex viszont ilyen, naponta többször közöljük minden olyan anyagunkat angolul is, amelynek nemzetközi relevanciája van, és az angolul olvasó közönségnek is érdekes lehet: hírek, politikai elemzések, tényfeltárások, színes riportok. Vigye hírét a Telex English rovatnak, Twitterünknek és angol nyelvű heti hírlevelünknek az angolul olvasó ismerősei között!

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!