A 99 éves egykori náci titkárnőt másodfokon is bűnösnek mondta ki a német bíróság

2024. augusztus 21. – 12:13

Másolás

Vágólapra másolva

A német szövetségi bíróság elutasította a 99 éves Irmgard Furchnert fellebbezését, akit még 2022 decemberében ítéltek első fokon két év felfüggesztett börtönbüntetésre. A „gonosz titkárnőjeként” elhíresült nő 1943 júniusától 1945 áprilisáig a stutthofi koncentrációs tábor parancsnokának titkárnője volt, az ítélet szerint pedig ezáltal tízezernél is több ember meggyilkolásában közreműködött, írja a EuroNews.

Irmgard Furchnert akkor a mai Lengyelország területén található Stutthof koncentrációs táborban elkövetett 10 505 ember meggyilkolásának segítésében, valamint ötrendbeli gyilkossági kísérletben találták bűnösnek. Az ügyészek szerint a tábor parancsnoki irodájában gyorsíróként és gépíróként betöltött funkciójában segítette a tábor vezetőit az ott fogva tartottak meggyilkolásában. A nő a munkája kezdetekor 18 éves volt.

Furchner a vádemeléskor nem akart megjelenni a bíróság előtt, ezután elfogatóparancsot adtak ki ellene, le is tartóztatták, de pár nappal később feltételesen szabadlábra helyezték. Az ekkor 97 éves vádlott a per vége felé mindössze annyit mondott: „Sajnálom mindazt, ami történt. Sajnálom, hogy Stutthofban voltam azokban az időkben. Ez minden, amit mondani tudok.”

Ügyvédjei a felmentését kérve arra hivatkoztak, hogy a vád nem tudta minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy Furchner tisztában volt a táborban elkövetett gyilkosságokkal, így nem bizonyítható a büntetőjogi felelősségre vonáshoz szükséges szándékosság.

A stutthofi tábor egyik túlélője azonban vitatta ezt, szerinte a beteg, éhező foglyok mindennap elsétáltak a parancsnokság épülete előtt, Furchnernek látnia kellett őket és a gázkamrákból kihallatszó sikolyokat is muszáj volt hallania, de az is kizárt, hogy a nap 24 órájában üzemelő krematórium rettenetes szagát valaki ne érezte volna. A nő azonban tagadta mindezt. A túlélő az ítélet után azt mondta, közel 80 év után omlott össze a nő hazugsága, és ez is bizonyítja, hogy az igazságszolgáltatásnak nincs időbeli korlátja, és az életkorra sem lehet hivatkozni védekezésként.

Irmgard Furchnert pere nem az utolsó a náci korszak háborús bűntetteinek kivizsgálásával kapcsolatban, még három hasonló ügy is folyamatban van Németország különböző részein. Mivel a vádlottak már nagyon idősek, felmerül, hogy alkalmasak-e még, hogy megjelenjenek a bíróság előtt. Furchner ellen eleinte viszont a fiatalkorúak bíróságán indult eljárás, mert a feltételezett bűncselekmények idején 18-19 éves volt, és a bíróság nem tudta kétséget kizáróan megállapítani, hogy akkoriban beszámítható volt-e.

A stutthofi koncentrációs tábor volt az első, amelyet a nácik Németországon kívül építettek, 1939. szeptember 2-án kezdte meg a működését, és az utolsóként szabadult fel 1945. május 9-én. A táborba deportált 110 ezer ember közül több mint 60 ezer embert pusztítottak el a nácik.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!