Mega-elnökségre készül Orbán Viktor, az EU politikusai aggódnak

2024. június 30. – 09:29

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európa Tanács elnökségét július 1-től Magyarország veszi át, Orbán Viktor vezetésével, ami aggodalmat kelt Brüsszelben, jelenti a News.ro hírügynökség, hozzátéve, hogy a feszültség forrása elsősorban Orbán közismerten jó kapcsolata Donald Trumppal és Vlagyimir Putyinnal. A magyar miniszterelnök egy ellentmondásos figura az EU-ban, és kérdéses, hogyan fog viselkedni következő hat hónapban – vajon a lázadó szerepét ölti magára, vagy az EU-s normáknak megfelelően viszi végig az elnökséget, teszi fel a kérdést a News.ro A France 24 elemzésére hivatkozva.

A rotációs rendszer szerint minden hat hónapban egy új tagállam veszi át az Európa Tanács vezetését. Az idei váltás különösen fontos, mivel Magyarország kerül az élre, és az elmúlt időszakban az ország neve főként az uniós döntések blokkolása, a vétózás kapcsán merült föl. A News.ro rámutat, többek között az Ukrajnát érintő kérdésekben is számos példa volt arra, hogy Magyarország vétót emelt, késleltetve a döntéshozatalt.

Orbán az EU-elnökséget egy provokatív szlogennel, a „Make Europe Great Again” mottóval indítja, amely Donald Trump híres mondatának átvétele. Ez a kijelentés aggodalmat keltett Brüsszelben, mivel sokan attól tartanak, hogy Orbán autokratikus irányba vinné az EU-t, jegyzi meg a News.ro. Az elemzés kiemeli, hogy Orbán kormánya a konzervatív ideológiát helyezi előtérbe, és prioritásai között szerepel az EU határainak ellenőrzése, az illegális migráció csökkentése és a gazdák védelme.

Bár az elnökség jelentős hatalommal jár, több tényező is korlátozhatja Budapest befolyását. Az év második felének elnökségei rövidebbek a nyári szünet miatt, és az új EU-s parlamenti ciklus is most kezdődik, ami szintén csökkenti a magyar kormány mozgásterét, magyarázza a News.ro.

Az elemzés szerint Orbán nemzetközi színtéren jelentősen izolálódott: még a szélsőjobboldali pártok sem mindenben értenek egyet vele, különösen Ukrajna és a migráció kérdésében. Mindazonáltal, bár a magyar miniszterelnök befolyása korlátozott lehet, valószínűleg megpróbál majd jelentős nyomot hagyni az elnökségi időszaka alatt.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!