Váratlanul leváltotta az egyesült haderő vezetőjét Zelenszkij, vizsgálat is indulhat a parancsnok ellen

2024. június 25. – 00:07

Váratlanul leváltotta az egyesült haderő vezetőjét Zelenszkij, vizsgálat is indulhat a parancsnok ellen
Volodimir Zelenszkij a hétfőn leváltott Jurij Szodollal idén áprilisban – Fotó: Ukrán elnöki hivatal / Anadolu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Azonnali hatállyal leváltotta az ukrán fegyveres erők egyesített erőinek parancsnokát Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök döntése előtt nem sokkal Jurij Szodol altábornagy tevékenysége ellen tiltakozva feljelentést tett a Nemzeti Gárda kötelékében lévő Azov brigád vezetője, aki szerint a parancsnok működése nagy emberveszteséget okozott az ukrán hadseregnek. Bohdan Krotevics egyenesen az orosz erőkkel való együttműködéssel vádolta meg a feljelentésében még meg nem nevezett, de könnyedén beazonosítható főtisztet.

Zelenszkij döntése jelzi, hogy van feszültség a fegyveres erőkön belül az utóbbi hónap veszteségei és az orosz nyomás érezhető növekedése miatt. Az elnök már meg is nevezte Szodol utódját, amivel az ügy nem zárult le, mert hivatalosan már vizsgálják Krotevics feljelentését, így abból vizsgálat is lehet Szodol ellen.

Az Azov brigád vezetője azt írta Telegramon megjelent bejegyzésében: Szodol „szerintem több ukrán katonát ölt meg, mint bármelyik orosz tábornok. Nekem tök mindegy, hogy vizsgálat indul, vagy, hogy engem ültetnek le” – idézte az Ukrainszka Pravda. Krotevics megjegyezte, hogy „ez az ember (Kortevics Szodolt nyilvánosan nem nevezte meg) vizsgálatokat kezdeményez azok ellen a parancsnokok ellen, akik támadnak és nem adják fel a pozícióikat, de maga ellen szolgálati vizsgálatot nem indít.” „Csak azt sajnálom, hogy ezt nem tettem meg előbb” – mondta Krotevics a feljelentésről és a nyilvános poszt közléséről.

Ilyen magas pozícióból ritkán távoznak ilyen gyorsan

Az 53 éves Szodol katonacsaládban született, a Harkiv megyei Csuhujivban. (A város az Oroszország által Ukrajna ellen 2022. február 24-én indított háborúban néhány hónapra orosz megszállás alatt is volt.)

2007-ben a légideszantosok parancsnokának nevezték ki, 2014-ben pedig már részt vett az Oroszország által támogatott kelet-ukrajnai szeparatisták elleni harcokban, ami lényegében az ukrán-orosz háború kezdetének tekinthető.

Ott volt a donyecki repülőtér védői között 2014-ben, egészen addig, amíg a terület a szakadár Donyecki Népköztársaság (DNR) kezére nem került. Ott volt a debalcevei katlanban, ahol az ukrán erők kivonulását az orosz erők támadása miatt csak súlyos veszteséggel lehetett megvalósítani. (A támadás egyébként a 2015 februári minszki megállapodás után történt, amivel lényegében az orosz fél máris felrúgta az egyezményt, amelynek a szeparatisták támogatásával közvetve részese volt.)

2022-ben Szodol Mariupolban szolgált, így az elmúlt évtized legvéresebb harcainak legtöbbjében jelen volt.

Hétfőn elvesztett megbízatását idén februárban kapta, ilyen magas poszton meglepő gyorsasággal váltották le.

Az eddigi elismerések hamar szertefoszlottak a háború mostani szakaszában, amikor az ukrán erőknek növekvő orosz nyomással kellett szembesülniük. A múlt héten már Mariana Bezuhla parlamenti képviselő posztolt arról, hogy Szodol felelős az oroszok előrenyomulásáért a Donyeck megyei Toreck térségében. Ez a rész 2014 óta volt front, így megerősített szakasz volt, ám Bezuhla szerint Szodol nem gondoskodott ezek megfelelő fenntartásáról és felkészítéséről az újabb támadásra.

Az utódnak is volt már fontos szerepe a védelemben

Zelenszkij hétfői videóüzenetében nem részletezte a leváltás okát, csupán annyit mondott, hogy személyi kérdésekről szóló megbeszélések után döntött így. Szodolt a haderőnemek együttműködéséért felelős poszton Andrij Hnatov követi. Ő 2021-ig a tengerészgyalogosok parancsnoka volt – ahogy korábban Szodol is. Legutóbb a szárazföldi erők déli szárnyáért felelős parancsnok helyettese volt. Fontos szerepet játszott a háború első szakaszában kulcsfontosságú Mikolajiv védelmében. A dél-ukrajnai város ellenállt az orosz nyomásnak, eleste esetén nyílt volna meg szárazföldön az út nyugatra Odessza, és északra Kijev felé, amivel 2022 március elején nagy lett volna a veszélye annak, hogy az orosz erők bekerítik az ukrán fővárost, alapvetően befolyásolva ezzel a háború menetét.

Később részt vett Herszon város felszabadításában is, amikor 2022 novemberében, kilenc hónapnyi megszállás után az orosz erők a Dnyeperen túlra kényszerültek.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!