18 év óta először rendezett jelöltvitát a magyar köztévé: siralmas lett

2024. május 31. – 09:04

18 év óta először rendezett jelöltvitát a magyar köztévé: siralmas lett
Forrás: MTVA

Másolás

Vágólapra másolva

A 2024-es európai parlamenti választási kampány részeként a magyar közmédiában rendezett vitán 11 párt listavezetője vett részt, a Telex percről percre követte a vitát. A vitázók között volt Deutsch Tamás (Fidesz), Dobrev Klára (DK), Márki-Zay Péter (MMM), Donáth Anna (Momentum), Magyar Péter (Tisza Párt), Toroczkai László (Mi Hazánk Mozgalom), Ungár Péter (LMP), Pekárné Farkas Emese (Második Reformkor), Huszár Viktor (Megoldás Mozgalom), Tóth Imre (Magyar Kétfarkú Kutya Párt) és Róna Péter (Jobbik-Konzervatívok).

A vita menete és a jelöltek fontosabb állításai:

A vita a listavezetők egyperces bemutatkozásával kezdődött, melyben többen kritizálták a közmédiát és a vita szabályait. Az első téma az Európai Unió védelme volt, ahol különböző álláspontokat fogalmaztak meg az EU-val és a közös európai hadsereggel kapcsolatban. A második téma a migráció volt, ahol a listavezetők a vendégmunkások és az illegális migráció kérdéseit vitatták meg. A harmadik körben a mezőgazdaság és a demokrácia-jogállamiság témája került előtérbe, ahol a magyar termőföld és az uniós agrárpolitika volt a központi téma.

Az utolsó körben minden politikus egy percben beszélt programjáról és reagált a többiekre. A vita során számos éles és kritikus megjegyzés hangzott el, a különböző pártok képviselői élesen bírálták egymást és a Fidesz politikáját.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-listavezetője a vita során végig a baloldali pártokat támadta, főként Soros Györgyöt és a bevándorláspárti politikát említve. Deutsch támadó hangnemben kritizálta Dobrev Klárát és Magyar Pétert, ám később visszafogottabban folytatta a vitát.

Dobrev Klára a kormány korrupcióját és a közmédia hazugságait emelte ki. Sulyok Tamás földügyleteiről és Novák Katalin kegyelmi döntéseiről is beszélt.

Márki-Zay Péter többször is megpróbálta felhívni a figyelmet arra, hogy a Fidesz kormány valódi háborúpárti, hiszen magyar katonákat küld Csádba. Ezt a „Csád” közbeszólásaival hangsúlyozta Deutsch felszólalásai közben.

Donáth Anna a jogállamiság és a szabadság védelmének fontosságáról beszélt, és felszólította a közmédia műsorvezetőjét, hogy reflektáljon Novák Katalin kegyelmi ügyére.

Magyar Péter a vidéki gazdasági és egészségügyi problémákra fókuszált, a kormány által elhanyagolt családi gazdálkodókat és a bezárt vidéki kórházakat említve.

Tóth Imre humoros stílusban bírálta a közmédiát, és kifejtette, hogy a vendégmunkások problémája is komoly kérdés, amit a kormány nem megfelelően kezel.

Miért nem volt vita a vita?

A Telex elemzésében Sarkadi Zsolt arra hívja fel a figyelmet, hogy 2006. április 5. óta, amikor Orbán Viktor és Gyucsány Ferenc vitázott, tehát több mint 18 éve nem volt jelöltvita a magyar köztévében. Miközben a Fidesz listavezetői egyetlen választási vitán sem vettek részt, minden országos választást megnyertek. Egyébként a legutolsó elveszített országos választása a Fidesznek éppen az volt, amelyik előtt Orbán bement a tévévitára 2006-ban.

A vitában 11 listavezető vett részt, ami jelentősen nehezítette a valódi vitát. Minden résztvevő csak nyolc percet kapott, és a végén egy percet a reagálásra. Ez az időkeret nem tette lehetővé a mélyebb eszmecserét vagy az egymásra való érdemi reagálást. A vita struktúrája miatt a politikusok inkább monológokat mondtak egymás mellett állva, mintsem valódi vitát folytattak volna. Sok néző és résztvevő is jelezte, hogy ez a formátum nem kedvezett az értelmes politikai vitának.

Ennek ellenére néhányan sikeresen emelkedtek ki a vitából:

  • Márki-Zay Péter volt a legprovokatívabb, visszatérő motívuma a „Csád” volt, amellyel felhívta a figyelmet a Fidesz háborús politikájára.
  • Donáth Anna kitartóan kérdéseket tett fel a közmédiának és a kormányzatnak, ezzel megpróbálva áttörni a vita korlátait.
  • Tóth Imre humoros megközelítésével emlékezetes fellépést produkált, és kritikusan reflektált a közmédia kereteire.
  • Dobrev Klára és Magyar Péter bár igyekeztek kritikus magatartásukkal nem tudtak annyira érvényesülni, mint Márki-Zay vagy Donáth.

Visszhang a kormánypárti lapokban

A kormánypárti média egyértelmű győztesnek kiáltotta ki Deutsch Tamást, de ez a vélemény torzított és csúsztatott. Az Origo és a Magyar Nemzet szerint Deutsch határozottan helyretette Dobrev Klárát és Magyar Pétert. Deák Dániel elemző szerint Deutsch azért nyert, mert igaza volt, és szembesítette a baloldalt a valósággal. A kormánypárti média szerint a baloldali pártok képviselői nem beszéltek a legfontosabb kérdésekről, mint a háború veszélyei, a sorkatonaság visszaállításának brüsszeli tervei vagy a migráció. A Mandiner is Deutsch Tamást tartotta a legkeményebb vitázónak, aki a baloldalt valósággal megsemmisítette a vitában.

A vita valójában sokkal inkább volt monológok sorozata volt, mintsem valódi eszmecsere, a résztvevők közötti interakció hiánya és a műsor szerkezetének merevsége miatt nem szolgálta ki az értelmes politikai párbeszéd igényét.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!