Fico maximálisan ki fogja használni Pellegrini győzelmét

Legfontosabb

2024. április 9. – 11:10

Fico maximálisan ki fogja használni Pellegrini győzelmét
Robert Fico kormányfő és Peter Pellegrini államfőjelölt, a szlovák parlament és a második legnagyobb kormánypárt, a Hang (Hlas-SD) elnök kezet fog az államfőválasztás második fordulójának eredményváró rendezvényén a voksolás napján, 2024. április 6-án Pozsonyban – Fotó: Martin Divisek / EPA / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Nagy hullámvasút volt mind a lakosságnak, mind a politikai elemzőknek az elmúlt pár hét Szlovákiában. Az elnökválasztás első fordulójára szoros eredményt jósoltak, erre Ivan Korčok volt külügyminiszter magabiztosan végzett az élen, majd a második, mindent eldöntő forduló előtt rém szoros állást vetítettek előre a közvélemény-kutatók, a végén pedig több mint 6 százalékpontos különbséggel nyert Peter Pellegrini.

A felmérések rendre fej fej melletti állást mutattak a szombati második forduló előtt, habár korábban úgy tűnt, hogy az első fordulóból kiesett kisebb jelöltek szavazói inkább Pellegrini felé hajlanak majd. Az egykori kormányfő, most még házelnök Pellegrini mellett aztán az eredményvárón megjelent Robert Fico miniszterelnök is, akiről korábban azt írtuk, win-win szituációban van: ha Korčok nyert volna, kapott volna egy évekig támadható ellenfelet, Pellegrini esetén pedig egy politikáját támogató szövetségeséből lesz az új államfő, akitől nem várható, hogy látványosan szembeforduljon a kormánykoalícióval.

A két választási fordulóhoz hasonlóan Szalay Zoltánnal, a szlovákiai Napunk (a Denník N magyar kiadása) vezető szerkesztőjével elemeztük a szlovák elnökválasztás eredményeit, és arról is beszéltünk, mi várható majd államfőként Pellegrinitől.

„A választás legnagyobb meglepetése, hogy milyen mértékben sikerült mozgósítani” – mondta Szalay a Telexnek, szerinte 25 éve nem volt ilyenre példa. Az első forduló 51,9 százalékával szemben a szombati másodikban 61 százalék feletti lett végül a részvétel, ami sokakat meglepett. „Ennek egyik legfőbb oka, hogy a kormánykoalíciót támogató szavazókat sikerült mozgósítani, hogy ne egy liberális, Nyugat-barát jelölt kerüljön pozícióba” – mondta.

A kormány azt az üzenetet igyekezett átnyomni, hogy Ivan Korčok elküldené a szlovákokat az ukrajnai frontra, ezzel háborúpártinak állítva be őt. Azt a szombat esti beszédében Korčok is kiemelte, hogy úgy is lehet elnök valaki Szlovákiában, hogy nem transzparens kampányt vezet, fűti az indulatokat, és gyűlöletet kelt.

Szalay szerint „kísértetiesen hasonlít a módszer a 2022-es magyarországi kampányra”, sőt tavaly az Orbán Viktor-szövetséges cseh elnökjelölt, a végül elbukott Andrej Babiš is ezzel kampányolt ellenfeleivel szemben.

Látványos volt, hogy a közvélemény-kutatók jelentős részének nemhogy Korčok győzelmét, de még a szoros csatát sem sikerült eltalálnia. Szalay úgy vélte, „amit a legkevésbé tudtak előrejelezni, az a magas részvétel volt”, bár azt több intézet állította, hogy minél többen mennek el szavazni, annál nagyobb lesz Pellegrini előnye. Az pedig kiderült, hogy neki ennyivel nagyobbak voltak a tartalékai. Szalay szerint „ezt a nagy különbséget senki sem tudta előre jelezni”.

Hozzátette, az emberek óvatosabban fognak viszonyulni a közvélemény-kutatók eredményeihez ezek után, bár az intézetek mindig hangsúlyozzák, amit mutatnak, az a közhangulat pillanatnyi képe. Ezen a téren számított még, hogy az utolsó pár napban a jelölteknek sikerült egy nagy mozgósítási kampányt végigvinni, ráadásul „az első forduló eredménye az utolsó napokban ébresztette fel igazán a kormányoldalt”.

Így szavaztak a magyarok

A két jelölt az első fordulónál sokkal aktívabban kampányolt a magyarlakta területeken is, fejlesztéseket ígértek, celebritásokat állítottak maguk mellé. Forró Krisztián, az első fordulóban negyedik helyet elért Szövetség-jelölt Pellegrini mögé állt be, Korčok pedig a volt kormányfő Ódor Lajos támogatását zsebelte be. Ráadásul Pellegrini a kampányhajrában interjút adott a magyar köztévé M1 csatornájának, amit még a szlovákiai kampánycsend beállta után is többször leadtak.

Mindenki arra számított a szerkesztő szerint, hogy kevesebb szlovákiai magyar szavazó fog elmenni, mert nem maradt állva magyar jelölt (Forró Krisztián az első fordulóban 2,91 százalékkal negyedik lett), azonban a magyarlakta területeken is többen mentek el szavazni, mint az elsőben. Ráadásul „ugyanazok az üzenetek mobilizálták a magyar választókat is”: magyarul is megjelentek Dél-Szlovákiában – a Magyarországon ismerős – üzenetek, plakátok, szórólapok Korčok háború- és LMBTQ-pártiságáról.

Szavazás az elnökválasztás második fordulójában Szencen – Fotó: Radovan Stoklasa / Reuters
Szavazás az elnökválasztás második fordulójában Szencen – Fotó: Radovan Stoklasa / Reuters

Korčoknak is sikerült azért mozgósítania délen, de Pellegrininek ez nagyobb arányban jött össze a magyarok körében. Korčok inkább Délnyugat-Szlovákiában, főleg a dunaszerdahelyi járásban szerzett extra szavazókat, ez tehetősebb környék, mint az ország keletebbi régiói. Keleten kimagasló volt Pellegrini előnye, bár az urbánusabb Kassát behúzta Korčok. Demográfiai nézőpontból Szalay hozzátette, a szlovákiai magyarok többsége kisebb településeken él,

„a falvakban és kisvárosokban Pellegrininek márpedig nagy előnye volt”.

Szalay korábban azt mondta, Pellegrinit „a magyar kormány kommunikációja úgy állítja be, hogy ő lehet a záloga a jó magyar–szlovák kapcsolatoknak”. Jelzés értékű volt, hogy Pellegrini Budapesten is járt az első forduló előtti héten, és akkor még szlovák házelnökként nemcsak Kövér László fogadta, hanem Orbán Viktor miniszterelnök és Sulyok Tamás köztársasági elnök is.

A VSquare március 19-én megjelent oknyomozó anyagában arról is írt, miszerint Pellegrini Orbán Viktoron és Szijjártó Péteren keresztül tudta kijárni a 2020-as szlovákiai választások előtt, hogy Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök fogadja Moszkvában. Szalay még a második forduló előtt beszélt arról, hogy Pellegrini „nem fogja bírálni Magyarországot semmilyen módon”, ráadásul az ukrajnai háború és a migráció ügyében hasonlóan beszél. Úgy vélte, hogy Pellegrini két ciklusra, tíz évre tervez, ezért óvatos lesz államfőként, „a külföld felé pedig egy sokkal diplomatikusabb, kevésbé oroszbarát arcát fogja mutatni Szlovákiának” Ficóhoz képest.

Évek a Grassalkovich-palotában

Pellegrini szombat késő esti sajtótájékoztatóján Fico és Ivan Gašparovič volt államfő is ott volt. „Nagyra értékelem a szavazatukat. Olyan államfő akarok lenni, aki óvni és védeni fogja az emberek érdekeit. Mindent megteszek azért, hogy Szlovákia a béke és ne a háború oldalán álljon, és ezért kritizálhatnak” – mondta Pellegrini a Napunk által idézett győzelmi beszédében. Szerinte a kormánykoalíció stabil marad a győzelme után is.

Pellegrini elnökségéről is igyekeztünk jóslatokat kérni Szalay Zoltántól. Szerinte Robert Fico kormányfő megjelenése az eredményvárón fontos jelzés volt. Közös sajtótájékoztatót tartottak, amire rég volt példa. Pellegrini ezen azt mondta, „ő nem fogja akadályozni a kormány terveit”, segíteni fogja inkább a program végrehajtásában, ezzel pedig „kimondta, hogy a koalíciónak lesz az államfője”.

Annyit azért hozzátett, nem lesz kritikátlan csodáló sem. Az elemzők szkeptikusak abban a tekintetben, hogy autonóm lesz-e Pellegrini az elnöki (Grassalkovich-) palotában. A győztes elnökjelölt is hangsúlyozta korábban, hogy az elnöki hivatalban nem feltétlen egy hatalmi ellenpólusnak kell ülnie. Szalay hozzáfűzte, Pellegrini „szereti a külsőségeket, a funkciókat, ha megmutathatja, hogy ő vezető politikai pozícióban van, szereti a luxust is, a kampányban magánrepülővel repült Kassára”. Szerinte ebből következik, hogy

„neki elég lesz az, hogy tetszeleghet az államfői szerepben.”

A szlovák köztársasági elnöknek nincs kifejezetten nagyobb súlya a magyarhoz képest, de a fő különbség a közvetlen választás adta legitimáció, másfelől van egy olyan hagyomány, hogy respektálják a szlovák elnök megszólalásait. Volt már olyan elnöki beszéd, ami után bukott kormány. Évekkel ezelőtt Andrej Kiska elnök kiállása indította el a lavinát Ján Kuciak és menyasszonya megölése után is, „ő mondta ki, hogy vagy kormányátalakítás, vagy előrehozott választás” szükséges.

A leköszönő Čaputová többször működött már ellensúlyként, a büntető törvénykönyv módosítása után az alkotmánybíróságra küldte a törvényt, az AB fel is függesztette a Btk. egyes részeinek hatályát. Szalay korábban azt mondta, Pellegrini esetén ez másképpen alakult volna, „ő nem fogja a törvényeket vétózni vagy az alkotmánybíróságra küldeni”.

Fontos még Szalay Zoltán szerint, hogyan fog bánni Pellegrini a kapott támogatással. Nem elhanyagolható, hogy „a szélsőséges erők is beálltak mögé”, nehogy Nyugat-barát legyen az elnök Szlovákiában (többek közt a Republika nevű 5 parlamenti képviselővel rendelkező neonáci párt), az utolsó napokban ők is mobilizáltak Pellegrini mellett. Az első forduló harmadik helyét behúzó, több mint 264 ezer voksot szerzett, populista Štefan Harabin választói felé is tett gesztusokat Pellegrini, így közülük is érkezhettek szavazók. Ha az új elnök két ciklusra tervez, akkor Szalay szerint erre a rétegre is szüksége lesz.

Fico ügyei = Pellegrini ügyei?

Szalayval arról is beszéltünk, milyen – akár a társadalomban elég vitatott – ügyek lehetnek, amik mentén Pellegrini támogathatja államfőként a Fico-kormány akaratát. Az egyik ilyen az igazságszolgáltatás reformja, aminek első fázisaként a korrupciós ügyekben korábban fellépő különleges ügyészséget már megszüntették. A büntető törvénykönyv módosítása a másik alfejezet: a gazdasági jellegű bűncselekmények büntetési tételeit akarják ezáltal csökkenteni (az alkotmánybíróság ezt egyelőre nem támogatja, az Európai Parlament is jelezte fenntartásait). Pellegrini a vitákban is mondta, hogy megszavazta ezt a btk-módosítást, szóval azt alá is írná államfőként.

A bírói tanács összetételébe is belenyúlnának, valamint az alkotmánybíróságba is várhatóak új kinevezések, ott is befolyást szereznének a koalíciós pártok, ez elé sem gördít várhatóan akadályt az új köztársasági elnök.

A közmédia átalakítása a következő nagy akarat a kormány részéről. „Propagandisztikus irányba szeretnék elvinni, hogy a politika és a kormány nagyobb befolyást tudjon gyakorolni” – mondta a Napunk szerkesztője. Pont Pellegrini pártjától, a Hlastól jöttek kritikák ezzel kapcsolatban, ők finomítanának a tervezeten, ami ellen nagy tüntetések zajlottak már Pozsonyban.

„A parlament előtt van egy törvény, ami nagyban másolná a 2017-es magyarországi civiltörvényt” – fűzte tovább a sort Szalay Zoltán. A külföldről finanszírozott szervezeteknek billogot kellene használni, nagyobb betekintést kapna az állam a finanszírozásukba. Ebben is valószínűleg partner lesz Pellegrini, legalábbis nem mutatta jelét, hogy problémás lenne neki a terv.

Szalay szerint az viszont pozitív példa lehet, hogy az új államfő várhatóan olyan szociális területeken is partner lesz, mint a régiók fejlesztése. „Kérdéses, betartják-e azokat az ígéreteket, amiket a magyaroknak tettek”, többek közt az új vasútvonalakról. Pellegrini ebben nyomást gyakorolhat a kormányra.

Persze mindezeket az intézkedéseket és változtatásokat tüntetések kísérhetik, kísérik: „Ha továbbviszik ezt a radikális vonalat, tiltakozást fog kiváltani” Szalay szerint, így az igazságszolgáltatásban is ez lesz a helyzet. Hozzátette, a Korčok mögötti választói réteg elég aktív. „Ezek a tüntetések így sem késztették megtorpanásra a koalíciót”, legfeljebb ráirányították a figyelmet a problémákra, de a kormány így is keresztülnyomta a parlamenten az intézkedéseket.

Ivan Korčok az elnökválasztás eredményének ismeretében mondott beszédekor Pozsonyban, 2024. április 6-án – Fotó: Eva Korinkova / Reuters
Ivan Korčok az elnökválasztás eredményének ismeretében mondott beszédekor Pozsonyban, 2024. április 6-án – Fotó: Eva Korinkova / Reuters

Szalay szerint Fico maximálisan ki fogja használni, amit korábban elmondott, miszerint Pellegrini győzelmét a kormánykoalíció melletti választói kiállásnak is tekinti. A két jelölt mögé ugyanis beállt a két politikai oldal, „ez lemásolta a pártpolitikai megosztottságot”, a szavazás értékelhető úgy, hogy Ficóék politikájának támogatása volt, a választók jelentős része azért ment el szavazni, mert a kormánykoalíció jelöltjét akarták az elnöki palotába juttatni.

Pellegrini államfővé választása után az is kérdés, hogy mi lesz a Fico-féle Smerrel és a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) koalícióban kormányzó pártjával, a Hlasszal (magyarul Hanggal). Szalay szerint a mostani belügyminiszter, Matúš Šutaj Eštok veheti át a pártból az új pozíció miatt távozó Pellegrini helyét, ő pedig a „radikálisabb irányvonalat képviseli”. A rendőrségen egy tisztogatást már végrehajtott, folyamatában „megszabadulnak a kényelmetlen elemektől”, akik feltárták a mostani koalíció egyes pártjait, személyeit is érintő korrupciós ügyeket.

Eštok azzal is hírnevet szerzett magának, hogy megjelent egy ismert szélsőjobbos, antiszemita influenszer, Daniel Bombic YouTube-műsorában vendégként. Bombic ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben internetes zaklatás és szélsőséges eszmék terjesztése miatt, jelenleg Londonban él (vasárnap már arról posztolt, Pellegrini győzelme után reményei szerint hazatérhet). Az ilyen jobbszélre tett kikacsintások jelzik, a jövőben kevésbé lehet már mérsékelt párt a Hlas, aminek teljes nevében pedig a mai napig benne van a „szociáldemokrácia” szó is. Bár pont az ilyen kikacsintások miatt Fico Smerével együtt felfüggesztette tagságukat az európai szociáldemokrata pártcsalád.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!