Provokációnak minősítette Oroszország a romániai NATO-bázis fejlesztését, egymást túllicitálva fenyegetőznek az orosz politikusok

2024. március 29. – 09:06

Másolás

Vágólapra másolva

A NATO kelet-európai és fekete-tengeri tevékenységének célja a Moszkvával való esetleges konfliktusra való felkészülés – közölte az orosz külügyminisztérium az orosz hírügynökséggel. A Szergej Lavrov vezette minisztérium a Mihail Kogălniceanu bázis korszerűsítésének példáját hozza fel, és azt mondja, hogy "figyelemmel fogja kísérni Románia lépéseit". Az oroszok szerint a NATO katonai potenciáljának megerősítése Romániában, Lengyelországban és a balti államokban "provokatív, fokozza a katonai feszültséget Oroszország határainak peremén, és veszélyt jelent az ország biztonságára". "Mindennek az a célja, hogy a blokk szövetségeseit felkészítsék egy esetleges összecsapásra hazánkkal" – állítja az orosz külügyminisztérium. A tárca azzal fenyegetőzik, hogy figyelemmel kíséri Románia lépéseit, értékeli a "felmerülő kockázatokat" és figyelembe veszi azokat "a katonai tervezés során" – számol be a Digi 24.

Korábban Andrej Klimov, az orosz parlament felsőháza külügyi bizottságának elnökhelyettese mondta, hogy minél nagyobb lesz az "ellenséges" romániai katonai bázis, annál nagyobb az esélye annak, hogy "megtorló támadások" esetén az első célpontok között lesz. A politikus szerint a NATO "öngyilkos klubja" olyan kalandra készíti fel a románokat, amelynek nagyon rossz vége lehet. "Nem akarok senkit sem megijeszteni, csak logikusan gondolkodom. Románia semmit sem fog nyerni ebből, Románia csak még inkább fenyegetve lesz" – idézte Klimovot a Newsweek.

A nyugat-európai politikusok is érzékelik a feszültséget. "Románia, Moldova és Lengyelország közvetlen veszélyben van, ha elveszítjük Ukrajnát" – jelentette ki a francia elnök egy nappal azelőtt, hogy Berlinben találkozott Olaf Scholz német kancellárral az Ukrajna miatti feszültségek csökkentése érdekében.

A TF1 és a France 2 francia televízióknak adott interjújában Macron hangsúlyozta, hogy ha Oroszország megnyeri ezt a háborút, akkor Európa hitelessége nullára csökken. Ha hagyjuk, hogy Ukrajna veszítsen, akkor Oroszország biztosan fenyegetni fogja Moldovát, Romániát, Lengyelországot, nem lesz európai biztonság" – mondta Macron, akinek kijelentését a teljes nemzetközi sajtó idézte.

Nemcsak Lavrov és Klimov beszólásai adnak okot aggodalomra, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese, Dmitrij Medvegyev is sokkoló hatású kijelentéseket tett egy nyilvános fellépésen. Ezek szerint "Oroszország történelmi régióinak haza kell térniük" az egykori Szovjetunióba.

Miközben előadását tartotta, mögötte egy térképet vetítettek ki, amelyen Ukrajna nagy része Oroszországgal azonos színűre volt színezve, míg más részek a térkép szerint Romániához, Magyarországhoz és Lengyelországhoz kerülnének. A térképen Oroszország a Duna torkolatánál határos lenne Romániával.

Az erős orosz reakciókat kiváltó ok, mint arról beszámoltunk, a konstancai Mihail Kogălniceanu NATO-bázis bővítése, amely végleges formájában akár 10 ezer katonát is befogadhat. A bázist egy szinte 3 milliárd eurós projekt keretében alakítják át. A közel 3000 hektáros területen kifutópályákat, repülőgéphangárokat, iskolákat, óvodákat és üzleteket alakítanak ki. A bővítést új, korszerű elektronikai és légvédelmi rendszerek kísérik majd. A kibővített NATO-bázis a németországi Ramstein helyére léphetne, amely jelenleg az Egyesült Államok fő európai katonai bázisa. A Mihail Kogălniceanu katonai bázison jelenleg több mint 3000 amerikai, olasz és francia katona állomásozik.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!