Kötelezettségszegési eljárás indult a magyar lombikbébiszektor államosítása miatt

2024. március 13. – 15:14

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság szerdán kötelezettségszegési eljárást indított a magyar kormány ellen, mert az uniós piac egyik alapelvét sérti az orvosilag asszisztált reprodukcióra bevezetett szabályozás.

Ahogy arról korábban írtunk, a meddőségi centrumokat 2019 karácsonya előtt kezdték el nagy léptékben államosítani, amikor a kormány bejelentette, hogy állami kézbe vesz hat meddőségi magánklinikát, és ingyenessé teszi a szűrővizsgálatokat, a kezeléseket, illetve a hozzájuk kapcsolódó gyógyszereket. 2021-ben törvényt hoztak róla, hogy 2022. július 1-jétől csak az állami meddőségi centrumokban lehet mesterséges megtermékenyítést végezni Magyarországon.

A törvény indoklása szerint

„Magyarországon a demográfiai kihívások állami szerepvállalást igényelnek”, tehát a kormány több babát szeretne látni,

ezért segíteni akar annak a körülbelül 150-200 ezer párnak, akik meddőségi problémákkal küzdenek. Emellett Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azzal is indokolta az államosítást, hogy hatékonyabb, ha állami kézbe veszik a reprodukciós eljárásokat, mert ezeknek jelentős a finanszírozási vonzata, ráadásul azt látták, hogy vannak visszaélések. Az állami intézetekben a meddőségi kezeléshez és a hozzátartozó gyógyszerekhez is ingyenesen hozzáférhetnek a meddő párok, az állam korábban is kétféle megtermékenyítési eljárást támogatott: a méhen belüli inszeminációt és a lombikbébi-eljárást.

Az Európai Bizottság most felszólító levél kibocsátásával kötelezettségszegési eljárást indított, amiért a magyar kormány az állam tulajdonában vagy ellenőrzése alatt álló szolgáltatókra korlátozta az orvosilag asszisztált reprodukciós szolgáltatások nyújtásának jogát. A magyar jogszabályok módosításával a külföldi magánszereplőknek kiadott valamennyi engedély érvényét vesztette. Az Európai Bizottság úgy véli, hogy az intézkedés sérti a letelepedés szabadságát (ez a közös uniós piac négy alapelvének egyike), amit az EU egyik alapszerződésébe (azaz a kvázialkotmányába) foglaltak.

A testület szerint a magyar szabályozás annak ellenére korlátozza a hozzáférést az orvosilag asszisztált reprodukciós eljárásokhoz, hogy

az ilyen szolgáltatások kínálata már eddig is sokkal szűkebb volt, mint más, hasonló méretű tagállamokban. Az Európai Bizottság szerint a korlátozás nem igazolható semmilyen közérdekű céllal,

ezért felszólító levelet küldött Magyarországnak. A magyar kormánynak két hónapja van arra, hogy válaszoljon a levélre, és orvosolja a felvetett hiányosságokat. Ha nem, abból végül akár európai bírósági eljárás és pénzbüntetés lehet.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!