Novák Katalint Sulyok Tamás alkotmánybíró fogja váltani a köztársasági elnöki tisztségben

2024. február 22. – 16:51

Novák Katalint Sulyok Tamás alkotmánybíró fogja váltani a köztársasági elnöki tisztségben
Fotó: Halász Júlia / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Balatonalmádiban tartott kihelyezett frakcióülést a magyar kormánykoalíció, a Fidesz-KDNP. A megbeszélésre kerülő témák között volt, hogy kit javasolnak a lemondott Novák Katalin és Varga Judit helyére, akiknek a kegyelmi botrány miatt kellett távozniuk tisztségeikből.

Orbán Viktor szerda este, zárt körben tartott „eligazítást”, írja a Telex, majd csütörtökön több miniszter és kormányzati szereplő is előadást tartott a képviselőknek. Ezután Kocsis Máté és Simicskó István, a Fidesz és a KDNP frakcióvezetője sajtótájékoztatón ismertette a találkozón megbeszélésre kerülő témák eredményét.

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke a Fidesz-KDNP államfőjelöltje, és Deutsch Tamás az EP-listavezetője, jelentette be Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön, a kétnapos frakcióülés utáni sajtótájékoztatón.

Sulyok Tamást Orbán Viktor javasolta a pozícióra, azzal az indoklással, hogy „ő a legmegfelelőbb ember erre, rá lehet leginkább építeni azt az érvelést, hogy a nemzet egységét leginkább ki tudja fejezni”.

Kocsis szerint jövő hétfőn dönt az Országgyűlés Novák Katalin lemondásának elfogadásáról, mert minél hamarabb meg akarják választani az új államfőt, de pontos dátumot nem tudott mondani a sajtótájékoztatón.

A volt igazságügyi miniszter, Varga Judit helyett, aki a Fidesz EP-listavezetője lett volna, a kormánypárt Deutsch Tamást ugrasztotta most a lista élére. Varga Judit elvesztése fájdalmas volt a frakciónak, ismerte be Kocsis Máté frakcióvezető, amikor beszámolt arról, hogy a párt hogyan fogja megoldani a kieső ember hiányát, de a közélettől való visszavonulása helyes döntés volt, mondta.

Arról, hogy mennyire érzékenyen érinti a Fideszt ez a helyzet csak annyit mondott, hogy nyilvánvalóan nem életünk legjobb időszaka, de ennek a helyzetnek nem is szabadott volna előállnia.”

Az ellenzéki pártok közvetlen államfőválasztást követelnek

Sulyok Tamás lesz a rendszerváltás óta a hetedik köztársasági elnök. Korábban már volt egy alkotmánybíró államfő: Sólyom László, aki 1990 és 1998 között volt az Alkotmánybíróság elnöke. Részletes életrajzát a Telexen lehet elolvasni, eszerint a 67 éves Sulyok Tamást a Szegedi Egyetem jogi karán diplomázott 1980-ban. Szakmai pályáját bírósági fogalmazóként kezdte a Csongrád Megyei Bíróságon. Miután 1982-ben jogi szakvizsgát tett, előbb jogtanácsosként dolgozott, majd a rendszerváltás után ügyvédként helyezkedett el. 1998 és 2002 között ő látta el a szegedi önkormányzat jogi képviseletét a fideszes Bartha László polgármesterei ideje alatt.

Az eddigi nyilatkozatok alapján úgy néz ki, hogy nem lesz ellenzéki jelölt, az ellenzéki pártok nem élnek azzal a lehetőséggel, hogy jelöltet állítsanak, mertannak úgysem volna esélye, hiszen, az fideszes kétharmad fogja eldönteni, hogy ki lesz a következő államfője Magyarországnak.

Az elmúlt hetekben több párt is bedobott egy-egy nevet lehetséges jelöltként:

Az ellenzéki pártok azonban azt követelik, hogy az állampolgárok közvetlenül választhassák meg az új köztársasági elnököt, ezt az Alaptörvény-módosítást viszont a Fidesz elutasítja. “Biogolyóstoll, az autoriter rendszer eddigi egyengetője” – reagáltak Sulyok nevesítésére a magyarországi ellenzéki pártok. A Telex által összesített reakciók szerint az ellenzék úgy véli, hogy mindegy, hogy ki a köztársasági elnök, mert a rendszer szerintük velejéig romlott és korrupt, sőt, kegyelmet ad pedofil bűnelkövetőknek. Először a bicskei pedofilügyben kellene a válaszokat megfogalmazni és a felelősöket megtalálni, vélik a pártok.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!