Uniós kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen a szuverenitási törvény miatt

2024. február 7. – 16:03

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Magyarországgal szemben a decemberben elfogadott szuverenitásvédelmi törvény miatt, írja a Telex.

Az Európai Bizottság szerint a jogszabály sérti az elsődleges és másodlagos uniós jog számos rendelkezését, többek között az uniós demokratikus értékeket, a demokrácia elvét és az uniós polgárok választójogát, az Európai Unió Alapjogi Chartájában rögzített számos alapvető jogot (például a magán- és a családi élet tiszteletben tartásához való jogot, a személyes adatok védelméhez való jogot, a véleménynyilvánítás és a tájékozódás szabadságát, az egyesülés szabadságát, a hatékony jogorvoslathoz és a tisztességes eljáráshoz való jogot, az önvádra kötelezés tilalmát és az ügyvédi titoktartási kötelezettséget), a személyes adatok védelmére vonatkozó uniós jogi követelményeket, valamint számos, a belső piacra alkalmazandó szabályt, sorolja a Telex.

Amennyiben a magyar kormány két hónap alatt nem válaszol a felszólító levélre, az Európai Bizottság következő lépése az indokolással ellátott vélemény lehet, ezt pedig per, majd pénzbírság követheti.

A szuverenitási törvény miatt már tavaly decemberben levelet írt az Európai Bizottság aggodalmairól a magyar kormánynak, árulta el január végén Didier Reynders, az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja.

A szuverenitási törvény értelmében létrejön a Szuverenitásvédelmi Hivatal, amely bárkit ellenőrizhet, aki a feltételezések szerint Magyarország szuverenitását veszélyezteti, emellett olyan rendelkezéseket és jogszabály-módosításokat is tartalmaz, amelyek megtiltják a választásokban részt vevő jelölteknek, politikai pártoknak és egyesületeknek, hogy külföldi finanszírozást használjanak fel. A civil szervezetek arra figyelmeztettek, hogy újságírók, cégek, egyházak, szakszervezetek és önkormányzatok is az új hatóság célkeresztjébe kerülhetnek, a Telex is több cikket írt a témában.

Még nagyobb nyomást gyakorolhat Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya a független médiára és a civil társadalmi csoportokra éppúgy mint az ellenzéki pártokra, vonta le a következtetést a The Guardian is.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!