Guardian: A szuverenitási törvény Orbán újabb lépése a kritikus hangok elhallgattatására

2023. november 14. – 09:54

Másolás

Vágólapra másolva

Még nagyobb nyomást gyakorolhat Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya a független médiára és a civil társadalmi csoportokra éppúgy mint az ellenzéki pártokra – vonta le akövetkeztetést a Guardian abból a törvényjavaslatból, amelyet kedden akar benyújtani a Fidesz az Országgyűlésben. Ez a javaslat egy új hatóság létrehozásáról szól, amelynek feladata a Magyarország „szuverenitását” veszélyeztető tevékenységek a „külföldi befolyásolás” korlátozása.

A brit lap szerint az Orbán-kormány már néhány részletet is közölt a terveiről, és is jelezte, hogy az új jogszabály kiterjed majd a politikai pártok külföldi finanszírozásának megakadályozására, de olyan sajtóorgánumok és civil szervezetek ellen is fellépnének, amely szerintük „Washington és/vagy Brüsszel befolyása” alatt állnak. A Fidesz vezetése jelezte, hogy az új jogszabály vonatkozhat a politikai pártok külföldi finanszírozására is, de azokra a médiumokra és civil szervezetekre is, amelyeket azzal vádol, hogy Washington és/vagy Brüsszel befolyása alatt működnek.

Az írás kitér L. Simon László, a Nemzeti Múzeum főigazgatójának ügyére, és leírja, a politikust arra hivatkozva hivatkozva rúgták ki, hogy nem hajtotta végre az úgynevezett „gyermekvédelmi törvényt”, és nem tiltotta ki a World Press Photo kiállításról a 18 éven aluliakat.

Ezt követően a Guardian azt is részletezi, hogy Orbán Viktor már több mint egy évtizede hatalma megszilárdításával és pártja befolyásának a közélet minden területére való kiterjesztésével foglalkozik, és nemzeti érdekként hirdeti, hogy a külföldiek beavatkoznak a magyar politikába, ahogyan az őt kritizálók is. 2017-ben a parlamenttel elfogadtattak egy civil szféra elleni törvényt, amely azonban elbukott az Európai Unió Bírósága előtt.

A jogi kudarcok és a nemzetközi bírálatok ellenére a miniszterelnök továbbra is azzal érvelt, hogy belföldi kritikusait külső erők irányítják, írja a Guardian, és Orbán idézik, aki egy tavaly nyári beszédében azt mondta, hogy „nyíltan kimondták, hogy kormányváltást akarnak Magyarországon. A politikai korrupció minden eszközét felhasználták a magyar ellenzék finanszírozására”.

Egy szeptemberi pártértekezleten a miniszterelnök kifejezetten a külföldről érkező finanszírozásra panaszkodott, a „Brüsszelből vagy a Soros-hálózaton keresztül finanszírozott” civil csoportokat és médiát említve, említi meg a brit lap.

Most, hogy Magyarország a jövő évi európai parlamenti és önkormányzati választások előtt kampányüzemmódba lép, a magyar újságírók és megfigyelőcsoportok attól tartanak, hogy a kormány újabb lépést tehet a kritikus hangok elhallgattatására irányuló kampányában.

A Guardian a Telexet is megemlíti, mint, Magyarország egyik kevés megmaradt független médiumát, aminek a vezetősége nemrégiben nyilvános figyelmeztetést adott ki, miszerint „a szuverenitás védelmének álcája alatt” az Orbán-kormány „hadat üzent a kritikus sajtónak”.

A jogvédők szerint az új jogszabály egy régóta tartó folyamat része, ahogy Orbán Viktor igyekszik megszilárdítani az irányítását.

„A szuverenitásvédelmi hatóság ötlete határozottan beleillik egy trendbe” – mondta Kapronczay Stefánia, a Magyar Polgári Szabadságjogok Uniójának stratégiai igazgatója. „A külföldi finanszírozás elfogadása a politikai pártok számára már most is tiltott, és ennek jó okai vannak” – mondta.

„A mi megalapozott félelmünk az, hogy ez a készülő jogszabály beleillik a közéletben való részvételt és a szabad sajtó működését korlátozni kívánó kormányzati intézkedések sorába.” A Guardiannak nyilatkozó elemző azt is kijelentette, aggályos, hogy a törvényjavaslat tovább erősítheti a kormány narratíváját, miszerint mindenfajta külföldi finanszírozás ellentétes Magyarország nemzeti érdekeivel.

Bár a szakértők hangsúlyozták, hogy a teljes szöveg közzétételéig lehetetlen felmérni az új jogszabály hatásait, már most idegesség tapasztalható. „Ez már a sokadik jogi fenyegetés a független civil szervezetek és a független média ellen” – nyilatkozta a brit lapnak Polyák Gábor, médiajoggal és -politikával foglalkozó magyar professzor. Szerinte azonban nem világos, hogy „egy újabb fogatlan oroszlán születik-e”, vagy a Fidesz „putyinista” megközelítést fog alkalmazni.

„Ha tényleg erős jogi fenyegetés lesz a külföldi támogatásokkal szemben, az lényegében a független média és a civil társadalom végét jelenti” – jegyezte meg Polyák. „Az biztos, hogy az újságírók és a civilek körében szorongó várakozás van”.

Egyes kritikusok szerint a szuverenitási kampány részben a választók figyelmének elterelésére irányul, és maga a hivatal, ha létrejön, nem lesz nagy jelentősége.

„Általában a Fidesz akkor indít elterelő kampányt, amikor el akarja terelni az emberek figyelmét a valós problémákról, például az inflációról, az oktatási, egészségügyi és szociális ellátórendszerünk állapotáról” – mutatott rá a Guardian számára Tompos Márton, az ellenzéki Momentum párt országgyűlési képviselője.

„Ha a kormány valóban el akarná kezdeni a magyar szuverenitást veszélyeztető kérdések leküzdését” – tette hozzá – „akkor a Moszkvával és Pekinggel kötött saját alkukkal kellene kezdeniük”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!