Guardian: A szuverenitási törvény Orbán újabb lépése a kritikus hangok elhallgattatására

2023. november 14. – 09:54

Másolás

Vágólapra másolva

Még nagyobb nyomást gyakorolhat Orbán Viktor miniszterelnök és kormánya a független médiára és a civil társadalmi csoportokra éppúgy mint az ellenzéki pártokra – vonta le akövetkeztetést a Guardian abból a törvényjavaslatból, amelyet kedden akar benyújtani a Fidesz az Országgyűlésben. Ez a javaslat egy új hatóság létrehozásáról szól, amelynek feladata a Magyarország „szuverenitását” veszélyeztető tevékenységek a „külföldi befolyásolás” korlátozása.

A brit lap szerint az Orbán-kormány már néhány részletet is közölt a terveiről, és is jelezte, hogy az új jogszabály kiterjed majd a politikai pártok külföldi finanszírozásának megakadályozására, de olyan sajtóorgánumok és civil szervezetek ellen is fellépnének, amely szerintük „Washington és/vagy Brüsszel befolyása” alatt állnak. A Fidesz vezetése jelezte, hogy az új jogszabály vonatkozhat a politikai pártok külföldi finanszírozására is, de azokra a médiumokra és civil szervezetekre is, amelyeket azzal vádol, hogy Washington és/vagy Brüsszel befolyása alatt működnek.

Az írás kitér L. Simon László, a Nemzeti Múzeum főigazgatójának ügyére, és leírja, a politikust arra hivatkozva hivatkozva rúgták ki, hogy nem hajtotta végre az úgynevezett „gyermekvédelmi törvényt”, és nem tiltotta ki a World Press Photo kiállításról a 18 éven aluliakat.

Ezt követően a Guardian azt is részletezi, hogy Orbán Viktor már több mint egy évtizede hatalma megszilárdításával és pártja befolyásának a közélet minden területére való kiterjesztésével foglalkozik, és nemzeti érdekként hirdeti, hogy a külföldiek beavatkoznak a magyar politikába, ahogyan az őt kritizálók is. 2017-ben a parlamenttel elfogadtattak egy civil szféra elleni törvényt, amely azonban elbukott az Európai Unió Bírósága előtt.

A jogi kudarcok és a nemzetközi bírálatok ellenére a miniszterelnök továbbra is azzal érvelt, hogy belföldi kritikusait külső erők irányítják, írja a Guardian, és Orbán idézik, aki egy tavaly nyári beszédében azt mondta, hogy „nyíltan kimondták, hogy kormányváltást akarnak Magyarországon. A politikai korrupció minden eszközét felhasználták a magyar ellenzék finanszírozására”.

Egy szeptemberi pártértekezleten a miniszterelnök kifejezetten a külföldről érkező finanszírozásra panaszkodott, a „Brüsszelből vagy a Soros-hálózaton keresztül finanszírozott” civil csoportokat és médiát említve, említi meg a brit lap.

Most, hogy Magyarország a jövő évi európai parlamenti és önkormányzati választások előtt kampányüzemmódba lép, a magyar újságírók és megfigyelőcsoportok attól tartanak, hogy a kormány újabb lépést tehet a kritikus hangok elhallgattatására irányuló kampányában.

A Guardian a Telexet is megemlíti, mint, Magyarország egyik kevés megmaradt független médiumát, aminek a vezetősége nemrégiben nyilvános figyelmeztetést adott ki, miszerint „a szuverenitás védelmének álcája alatt” az Orbán-kormány „hadat üzent a kritikus sajtónak”.

A jogvédők szerint az új jogszabály egy régóta tartó folyamat része, ahogy Orbán Viktor igyekszik megszilárdítani az irányítását.

„A szuverenitásvédelmi hatóság ötlete határozottan beleillik egy trendbe” – mondta Kapronczay Stefánia, a Magyar Polgári Szabadságjogok Uniójának stratégiai igazgatója. „A külföldi finanszírozás elfogadása a politikai pártok számára már most is tiltott, és ennek jó okai vannak” – mondta.

„A mi megalapozott félelmünk az, hogy ez a készülő jogszabály beleillik a közéletben való részvételt és a szabad sajtó működését korlátozni kívánó kormányzati intézkedések sorába.” A Guardiannak nyilatkozó elemző azt is kijelentette, aggályos, hogy a törvényjavaslat tovább erősítheti a kormány narratíváját, miszerint mindenfajta külföldi finanszírozás ellentétes Magyarország nemzeti érdekeivel.

Bár a szakértők hangsúlyozták, hogy a teljes szöveg közzétételéig lehetetlen felmérni az új jogszabály hatásait, már most idegesség tapasztalható. „Ez már a sokadik jogi fenyegetés a független civil szervezetek és a független média ellen” – nyilatkozta a brit lapnak Polyák Gábor, médiajoggal és -politikával foglalkozó magyar professzor. Szerinte azonban nem világos, hogy „egy újabb fogatlan oroszlán születik-e”, vagy a Fidesz „putyinista” megközelítést fog alkalmazni.

„Ha tényleg erős jogi fenyegetés lesz a külföldi támogatásokkal szemben, az lényegében a független média és a civil társadalom végét jelenti” – jegyezte meg Polyák. „Az biztos, hogy az újságírók és a civilek körében szorongó várakozás van”.

Egyes kritikusok szerint a szuverenitási kampány részben a választók figyelmének elterelésére irányul, és maga a hivatal, ha létrejön, nem lesz nagy jelentősége.

„Általában a Fidesz akkor indít elterelő kampányt, amikor el akarja terelni az emberek figyelmét a valós problémákról, például az inflációról, az oktatási, egészségügyi és szociális ellátórendszerünk állapotáról” – mutatott rá a Guardian számára Tompos Márton, az ellenzéki Momentum párt országgyűlési képviselője.

„Ha a kormány valóban el akarná kezdeni a magyar szuverenitást veszélyeztető kérdések leküzdését” – tette hozzá – „akkor a Moszkvával és Pekinggel kötött saját alkukkal kellene kezdeniük”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!