Az izraeli elnök szerint készen állnak egy újabb tűzszünetre a túszok kiszabadítása érdekében

2023. december 19. – 07:43

frissítve

Az izraeli elnök szerint készen állnak egy újabb tűzszünetre a túszok kiszabadítása érdekében
Fotó: IDF / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Hírfolyamunk a gázai-izraeli háborúról.

Az izraeli biztonsági erők vallatása során a Gáza északi részén lévő Adwan kórház vezetője bevallotta, hogy a Hamász katonai szárnya központként használta a kórházat – írja a Times of Israel. Ez az a kórház, ahol a napokban az IDF közleménye szerint 70 Hamász fegyverest tartóztattak le.

Ahmed Kahlot, a kórház igazgatója a Times of Israel cikke szerint maga is a Hamász katonai szárnyának, az Al-Kasszam Brigádoknak a tagja 2010 óta, és bevallása szerint a kórház 16 dolgozója, köztük mentősök, ápolók és orvosok is Hamász-tag volt. Emellett a Gázában aktív másik iszlamista terrorszervezet, az Iszlám Dzsihád tagjai is dolgoztak a kórházban. A Hamásznak irodája is volt az épületben.

Az IDF korábban egy másik kórház, a Gáza legnagyobb kórházának számító Al-Sifa kórház ostromát azzal indokolta, hogy a kórházat a Hamász hadiközpotként használja. A Hamász ezt tagadja.

„Izrael kész egy újabb humanitárius szünetre és további segélyek küldésére, hogy lehetővé váljon a túszok kiszabadítása” – jelentette ki Jichák Hercog izraeli elnök egy keddi rendezvényen, ahol 80 ország nagykövete előtt beszélt. „Nagyon fontos, hogy megismételjük: nem harcolunk a gázai emberek ellen. Ők nem az ellenségeink. Mi a Hamász ellen harcolunk, ők az ellenség” – mondta az izraeli államfő.

A múlt havi hétnapos szünet során mintegy 105 túszt engedett szabadon a Hamász.

Hercog szerint Izrael „óriási erőfeszítéseket tesz” a gázai humanitárius segélyek növelése érdekében, míg az ENSZ tevékenységét kudarcnak nevezte. „Az elmúlt két hétben, elsősorban az ENSZ és más partnerek, kudarcot vallottak a Gázába tartó teherautók tekintetében. Naponta körülbelül 100-125 teherautó jutott csak be. Könnyen meg lehetne háromszorozni a teherautók számát, ha az ENSZ és partnerei erőfeszítéseket tennének. A világnak tudnia kell, hogy naponta több tízezer tonnával több is érkezhetett volna Gázába” – mondta.

Az ENSZ korábban visszautasította ezt az állítást, mondván, az izraeli bombázások nagyon megnehezítették a segélyek biztonságos eljuttatását. Nem ez az első alkalom, hogy Izrael az ENSZ-t bírálja. A hónap elején Izrael bejelentette, hogy visszavonja az ENSZ humanitárius koordinátorának, Lynn Hastingsnek a tartózkodási vízumát.

(Sky News, Times of Israel)

Az izraeli hadsereg (IDF) közölte, hogy jelentős mennyiségű fegyvert foglalt le Gázában, köztük egy bombát, amelyet egy iskola közelében lévő Shejaia-i orvosi klinikán találtak.

A szerkezetet a klinika ajtaja melletti szemetesben találták, az X-en videót is megosztottak róla:

Az IDF a lőszerraktárban robbanótölteteket, fegyvereket és gránátokat is talált.

Shejaijában talált fegyverek egy 2023. december 19-én közzétett képen – Fotó: Israel Defense Forces / Reuters
Shejaijában talált fegyverek egy 2023. december 19-én közzétett képen – Fotó: Israel Defense Forces / Reuters

(Sky News)

Az Egyesült Államok közölte: Tíz ország megállapodott abban, hogy koalíciót alakítanak a Vörös-tenger hajóforgalmának védelmére.

Az Irán által támogatott jemeni húszi terroristacsoport az elmúlt hetekben fokozta a Vörös-tengeren – a nemzetközi kereskedelem egyik fő folyosóján – a szállítmányok elleni támadásokat. A fegyveres csoport olyan hajókat vesz célba, amelyekről úgy véli, hogy Izraelbe tartanak, vagy onnan indulnak. A hónap elején három kereskedelmi hajót találtak el ballisztikus rakétákkal. A csoport hétfőn újabb két hajót vett célba.

Az amerikai védelmi minisztérium közleményben tudatta, hogy az Egyesült Királyság, Kanada, Bahrein, Franciaország, Norvégia, Spanyolország és a Seychelle-szigetek a tíz nemzet között van, amelyek a Prosperity Guardian hadművelet égisze alatt tevékenykednek annak érdekében, hogy minden kereskedelmi hajó szabadon közlekedhessen a Vörös-tengeren.

A döntés azután született, hogy a BP olajipari óriásvállalat is bejelentette, hogy szüneteltetni fogja a Vörös-tengeren keresztül közlekedő összes szállítmányt.

(BBC)

Az IDF azt állítja, hogy egy „célzott műveletben” megölt egy Subhi Ferwana nevű „Hamász-finanszírozót” a dél-gázai Rafah központjában.

Amint arról korábban beszámoltunk, a Hamász vezette egészségügyi minisztérium szerint legalább 20 ember halt meg Rafahban az éjszakai izraeli csapások után. Az IDF közleménye erre nem tért ki.

„A Hamász katonai szárnya a finanszírozókon keresztül átutalt pénzektől függ, és ezek nélkül a képességei jelentősen csökkennek. Ferwana a háború alatt pénzeszközöket utalt át a Hamász katonai szárnyának, és tisztában volt azzal, hogy ezek a pénzeszközök létfontosságúak a szárny harcképességének fenntartásához” – áll a közleményben.

(BBC)

A Gázai övezet déli részén, Hán Júniszban található al-Nasszer kórház az elmúlt 48 órában két ágyútámadást szenvedett el – közölte az UNICEF.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte, hogy egy 13 éves kislány meghalt, két gyerek pedig megsebesült a kórházban. A lányt a gázai egészségügyi minisztérium közleménye szerint azért ápolták a kórházban, mert egy korábbi csapás miatt amputálni kellett a lábát.

A WHO főigazgatója szerint a WHO és az ENSZ egy csapata hétfőn a kórházban tett látogatásakor „mélységesen aggasztó állapotokat” talált a vasárnapi támadások után. A szervezet szóvívője „hihetetlennek” és „lelkiismeretlennek” nevezte a gázai kórházakban kialakult helyzetet.

James Elder, az ENSZ gyermekügynökségének szóvivője kedden azt mondta: „Dühös vagyok, hogy a gyerekeke azokban a kórházakban ölik meg, ahol amputációól lábadoznak”.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) kedden a CNN-nek küldött nyilatkozatban közölte, hogy „nem tudja biztosan megmondani, mi okozta” a Gáza déli részén található al-Nasszer orvosi komplexumban keletkezett károkat.

„Az Al-Nasszer kórházban keletkezett károkról szóló jelentések kézhezvételét követően vizsgálat indult. Ebben a szakaszban nem lehet biztosan megállapítani, hogy mi okozta a kórházban keletkezett károkat” – írták.

Egy másik létesítményben, az észak-gázai al Ahli kórházban az izraeli erők az éjszaka folyamán rajtaütést hajtottak végre. A kórházban az intézmény lelkésze szerint nincs se folyóvíz, se áram és mindössze két orvos, négy ápoló és két gondnok maradt a több mint 100 súlyosan sebesült beteg ellátására.

(Sky News, CNN, Guardian)

Legalább 20 ember meghalt a Gázai övezet déli részén fekvő Rafah városában az éjszakai csapásokat követően – közölte a Hamász vezette gázai egészségügyi minisztérium.

A gázai tisztviselők szerint az izraeli rakéták három lakóházat értek.

Az Egyiptommal határos Rafahban északról menekült gázaiak tízezrei húzták meg magukat. A számuk tovább nőtt, mióta Izrael a Hán Júniszban folyó heves harcok miatt az ott élőket is felszólította, hogy délebbre meneküljenek. Az elmúlt napokban Rafahból is több légicsapásról számoltak be.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy helyi idő szerint 10 órától 14 óráig taktikai, „humanitárius célokat szolgáló” szünetet tart a Rafahban lévő Janinában.

A Gázai övezet északi részén lévő Dzsabália menekülttábort is újabb csapás érte kedden. Itt legalább tíz ember meghalt, negyvenen pedig megsérültek a gázai egészségügyi minisztérium közleménye szerint.

(BBC, Guardian)

Nőtt az esélye annak, hogy a háború kiszélesedik és a Hamász elleni gázai harcokkal párhuzamosan szélesebb katonai műveletre kerül sor északon is, a libanoni Hezbollahhal szemben – derült ki az izraeli hadsereg szóvivőjének nyilatkozatából. Jonathan Conricus szerint a síita Hezbollah bevetése egy iráni terv része saját proxyháborújának kiszélesítésére, ennek a része a Vörös-tengeren a jemeni lázadók aktivizálódássa is. Arról, hogy mekkora az esélye annak, hogy a Hezbollah bevonódik a konflkiktusba, és hogy az milyen következményekkel járhat, ebben az izraeli riportunkban olvashat bővebben.

Megszólalt az az édesapa, akinek fiát október 7-én elrabolta a Hamász, ám hiába szabadult ki fogságából, tévedésből végül két sorstársával együtt lelőtték őt az izraeli katonák Gázában.

Avi Samriz szerint az izraeli vezetők „csak magukra gondolnak” és „nem törődnek a túszokkal”. „Az én fiamat kétszer ölte meg az izraeli állam” – nyilatkozta Samriz az NBC-nek. Először akkor, amikor nem akadályozta meg, hogy a Hamász elrabolhassa őt és még legalább 240 túszt az október 7-i véres támadás után. Másodszor pedig akkor, amikor december 14-én tévedésből maguk a katonák lőtték le.

Az apa nyilatkozata túlmutat személyes gyászán, hiszen az egyre gyakrabban merül fel kérdésként, mekkora felelőssége van az izraeli vezetésnek abban, hogy a Hamász támadása egyáltalán megtörténhetett, háromezer fegyveressel, áttörve a védelmi rendszert, amely elválasztja Izraelt a Gázai övezettől.

Felrobbantotta az izraeli hadsereg annak a palesztin férinak a ciszjordániai otthonát, akit novemberben vettek őrizetbe azzal a gyanúval, hogy még augusztusban megölt egy 60 éves izraeli férfit és annak 28 éves fiát – írta a Times of Israel.

A vádlottak házainak lerombolása bevett gyakorlat az izraeli hadsereg részéről, mondván, az elrettentő példa hatékony visszatartó erő, de csak akkor, ha meglehetős gyorsasággal hajtják végre az őrizetbe vétel után – így nem feltétlenül várják meg az ítéletet sem, ami viszont súlyos jogi aggályokat vet fel.

Újabb tűzszüneti határozatról szavazhat kedden az ENSZ Biztonsági Tanácsa. A korábbiak eddig zátonyra futottak, előbb orosz, kínai, majd amerikai vétókon. A mostani kezdeményezés arab országoktól jött az azonnali, humanitárius tűzszünetre. A korábbi szövegezések azért ütköztek vétóba, mert vagy Izrael önvédelmének jogosságát nem hangsúlyozta eléggé – ez volt az amerikai kifogás –, vagy túlságosan a Hamász elítélésére fókuszált – Oroszország nem tekinti hivatalosan terroristának a palesztin szervezetet.

A keddi szavazást hétfőtől halasztották el egy nappal, annak érdekében, hogy olyan szövegezést dolgozzanak ki, amelyet az Egyesült Államok és Izrael is elfogad – vétójoga csak az előbbinek van – Oroszországhoz, Kínához, Franciaországhoz és az Egyesült Királysághoz hasonlóan –, de a katonai akciók végrehajtójaként nélkülözhetetlen, hogy Izrael számára is elfogadható legyen a határozat tartalma.

Ez egy azonnali és fenntartható tűzszünetet irányoz elő, a még mindig palesztin kézen lévő izraeli túszok feltétlen szabadon engedése mellett. Még több mint 130 túsz lehet Gázában, bár nem tudni, hogy mennyien lehetnek életben. Eddig 110 embert sikerült kiszabadítani illetve tárgyalásos úton hazahozni, cserébe egy hat napos tűzszünetért és több mint 300 palesztin őrizetes – főként nők és 19 év alatti fiatalok – elengedéséért. Azóta azonban hasonló egyezséget nem sikerült nyélbe ütni.

A mostani határozati javaslat szövege azért lehet kritikus, mert nem ítéli el hangsúlyozottan a Hamász civilek elleni október 7-i véres támadását, amely során közel 1200 izraeli halt meg.

Két újabb katonáját vesztette el az izraeli hadsereg Gázában, ezzel 131-re nőtt az elesett katonák száma, azóta, hogy Izrael megindult a palesztin terület ellen, miután a Hamász október 7-én támadást indított az izraeli védelmi rendszert áttörve, és megölt közel 1200 embert, és csaknem 240 embert ejtett túszul – írta a Times of Israel.

Yehezkel Azaria izraeli tartalékos tiszthelyettes temetése Petah Tikvában – Fotó: Violeta Santos Moura / Reuters
Yehezkel Azaria izraeli tartalékos tiszthelyettes temetése Petah Tikvában – Fotó: Violeta Santos Moura / Reuters

A gázai műveletek kezdete óta palesztin oldalon több mint 20 ezer civil halt meg, köztük 8600 gyerek – írta az NBC. A katonai akciókon túl a humanitárius katasztrófával járó betegségek szedik áldozataikat, miután a 2,3 milliós, mindössze 360 négyzetkilométeres területen legalább 1,7 millióan kényszerültek elhagyni otthonaikat, ám a főleg a Gázai övezet déli részén lévő menekülttáborok feltételei nem megfelelőek az otthontalanná váltak ellátásához.

  • Izrael megnyitott egy határátkelőt a gázai segélyszállítmányok számára.
  • A Gázai egészségügyi minisztérium szerint 19 ezer palesztin halt meg Gázában október 7-e óta.
  • Izraelbe utazott az amerikai védelmi miniszter.
  • Sokan a romok alatt rekedhettek Dzsabáliában az izraeli légicsapás után, a hamász szerint 100 fölött az áldozatok száma.
  • Ételmaradékokból írtak segélykérő üzeneteket a tévedésből lelőtt izraeli túszok.
  • Készpénzzel megpakolt bőröndöket találtak az izraeli katonák egy Hamász-vezető otthonában.
  • Izraelhez köthető hekkercsoport blokkolhatja iráni benzinkutak működését.
  • A BP olajipari óriásvállalat is szünetelteti a Vörös-tengeren keresztül történő szállításokat.
  • A Fehér Ház szerint nem esedékes újabb megállapodás a túszok szabadon bocsátásáról.
  • Először érkezhettek kereskedelmi áruk a Gázai övezetbe a háború kezdete óta.

Az előző nap eseményeit ide kattintva tudják visszaolvasni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!