Visszavonta Bulgária schengeni csatlakozására vonatkozó vétóját a holland kormány

2023. december 16. – 09:38

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A holland kormány tájékoztatta a hágai parlamentet, hogy támogatja Bulgária schengeni csatlakozását – jelentette be pénteken Willemijn van Haaften, Hollandia bukaresti nagykövete a News.ro szerint.

Hollandia Ausztriával együtt egy évvel ezelőtt ellenezte Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez, míg Románia csatlakozását csak Bécs vétózta meg. Románia és Bulgária azonban együtt kérte a schengeni csatlakozást, így a két országot egy „csomagnak” tekintik.

Ausztria nemrég bejelentette, hogy hajlandó elfogadni Bulgária és Románia részleges csatlakozását Schengenhez, a légi és vízi határok ellenőrzésének megszüntetésével. Kérdőjeles maradt azonban, hogy Hollandia fenntartja-e a vétót Bulgáriával szemben.

„Örömmel jelentem be, hogy a holland kormány ma tájékoztatta a parlamentet arról, hogy támogatja Bulgária schengeni csatlakozását. Hollandia már 2022 decemberében kifejezte, hogy támogatja a schengeni egyezmény teljes körű alkalmazását Románia esetében. Gratulálok mindkét országnak a jól végzett munkához!” – írta az X-en Hollandia bukaresti nagykövete.

A hágai parlamentnek szavaznia kell, hogy véglegessé váljon a holland kormány döntése.

Nyikolaj Denkov bolgár miniszterelnök ugyanakkor csütörtökön Brüsszelből arról tájékoztatott, hogy Magyarország azt a feltételt szabta Bulgária schengeni csatlakozásának támogatásához, hogy az ország ne vezesse be a Bulgárián keresztül történő orosz gázszállításra kivetett tranzitdíjat, írta a Dnevnik című bolgár lap. Denkov azt mondta, Bulgária nem kockáztatja meg a magyar vétót, mivel az adó bevezetése nem kulcsfontosságú az európai közös politika szempontjából. Spanyolország után jövő év elején Belgium veszi át az EU Tanácsának soros elnökségét, 2024. július 1-jétől viszont Magyarország.

A ProTv értesülései szerint valószínű, hogy 2024 márciusában megtörténhet Románia légi- és vízi határainak schengeni övezethez csatolása, októberben pedig a szárazföldi határoké is. Klaus Iohannis államfő csütörtök este azt mondta, hogy Románia schengeni övezethez való csatlakozásának kérdése „továbbra is bonyolult” és „még sok mindent meg kell tárgyalni”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!