WHO: A betegségek a légicsapásoknál is több áldozatot követelhetnek Gázában

2023. december 4. – 15:01

Másolás

Vágólapra másolva

Gázában több halálos áldozatot követelhetnek a betegségek és a szétesett egészségügyi infrastruktúra, mint a bombák és rakéták – figyelmeztetett az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Margaret Harris, a WHO szóvivője úgy fogalmazott: „Előbb-utóbb több ember fog meghalni betegségekben, mint amennyi a bombázások miatt, ha nem vagyunk képesek újra felépíteni az egészségügyi rendszert, és biztosítani az élet alapfeltételeit: élelmet, vizet, gyógyszereket és természetesen üzemanyagot a kórházak működtetéséhez”.

Dr. Barry Levy, a Tufts Egyetem Orvosi Karának adjunktusa, a „From Horror to Hope: A háború egészségügyi hatásainak felismerése és megelőzése” című könyv szerzője szerint a legtöbb háborúban sokkal több ember betegszik meg és hal meg a konfliktus közvetett egészségügyi hatásai miatt, mint a bombák, golyók és más fegyverek közvetlen hatásai miatt.

Ezeket a közvetett hatásokat főként az élelmet, vizet, menedéket és egészségügyi ellátást biztosító polgári infrastruktúra pusztulása, valamint a kényszerű kitelepítések okozzák.

A zsúfolt életkörülmények, a tiszta víz hiánya, a közegészségügyi szolgáltatások, például a védőoltások és a betegségkitörések megfékezésére irányuló intézkedések csökkentése, valamint a fokozott alultápláltság miatt könnyebben terjednek és súlyosabb hatásokkal járhatnak az olyan betegségek, mint a kolera, a kanyaró, a tuberkulózis és a koronavírus.

Az izraeli támadások miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerült palesztinok az al-Nasszer kórházban 2023. december 3-án – Fotó: Abed Zagout / Anadolu / Getty Images
Az izraeli támadások miatt lakóhelyüket elhagyni kényszerült palesztinok az al-Nasszer kórházban 2023. december 3-án – Fotó: Abed Zagout / Anadolu / Getty Images

A harcok újraindulása óta a dél-gázai Hán Júnisz lett az izraeli támadások fő célpontja. A városba rengetegen menekültek a Gázai övezet északi részéről, emberi jogi szervezetek attól tartanak, hogy a térség hamaroson „kifogy” a biztonságos helyekből. A város al-Nasszer nevű kórháza már most túlterhelt, az Unicef helyi képviselője „háborús övezetnek” nevezte az egészségügyi intézményt.

(CNN, BBC)

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!