Benyújtotta a Fidesz a szuverenitásvédelmi törvénycsomagot a parlamentnek

2023. november 21. – 23:16

Másolás

Vágólapra másolva

Benyújtotta a szuverenitásvédelminek nevezett törvénycsomagot Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kedd este az Országgyűlésnek, írja a Telex. A „szuverenitásvédelmet” szeptember végén, a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülése után tűzte ki új célként a kormány. Kocsis Máté a Fidesz frakcióvezetője akkor arról beszélt, hogy szerintük Magyarország szuverenitását támadják kulturális, gazdasági és politikai téren is. Majd bejelentette, hogy „a külföldről finanszírozott újságírókat, álcivileket és dollárpolitikusokat” már idén ősszel új szabályokkal korlátoznák. A most benyújtott törvénycsomag végül nem tér ki a média szabályozására, ahogyan az várható volt, de – amint a Telex tudósításából kiderül – a magyar kormány Szuverenitásvédelmi Hatóság állítana fel, és börtönnel büntetnék, ha valaki külföldről fogad el támogatást a kampányhoz.

Négy törvényt módosítana a Fidesz:

  • az Alaptörvényben kiegészítenék az alkotmányos önazonosság védelmét, valamint a keresztény kultúra védelmét érintő részt a szuverenitás elismerésével;
  • a választási törvényben a pártokra vonatkozó szabályokat kiterjesztenék a civil szervezetekre és jelöltekre is, így minden választáson indulónak azonos törvényeknek kellene megfelelnie.
  • A Büntető Törvénykönyvbe bekerülne, hogy bűntettet követ el, aki választáson induló jelölőszervezet tagjaként, képviselőjeként vagy felelőseként külföldi finanszírozást fogad el. Ez a módosítás után 0-3 évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntethető.
  • A szuverenitás védelmére külön intézményt hoznának létre Magyarországon, amely vizsgálja a külföldi beavatkozásokra utaló folyamatokat.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője korábban azt is kijelentette az MTI beszámolója szerint, hogy „a nemzeti szuverenista oldal” a vitáit nem a politikusi baloldallal, hanem a médiabaloldallal vívja. Bár a média külföldi finanszírozása is aggályos Kocsis szerint, a politikus mégis azt mondta, a „komoly, választásra fordítható pénz az NGO-kon keresztül érkezik”, ezért a szuverenitásvédelmi javaslatcsomag nem tér ki a média szabályozására.

Orbán Viktor pár napja a Magyar Diaszpóra Tanácsban azt vetítette előre, hogy a következő 10-15 év a szuverenitás védelméről fog szólni Magyarországon és a világ számos más térségében is.

„Nagy vita várható az Országgyűlés elé kerülő szuverenitásvédelmi törvényről, de világos tilalmakat kell felállítanunk ahhoz, hogy ne lehessen külföldi pénzzel befolyásolni a magyar választásokat”

– mondta Orbán az MTI beszámolója szerint.

A Fidesz-KDNP álláspontja az, hogy az Európai Bizottság „több pénzt juttat a baloldali szervezeteknek, a civileknek, a baloldali médiafelületeknek, a dollárcivileknek, a dollármédiának és dollárbaloldali politikusoknak, mint amennyit a Soros-birodalom”. Célként azt tűzték ki, hogy „megnehezítsék azok dolgát, akik külföldön dollárért árulják a hazánkat”, ahogy Kocsis fogalmazott: „borsot akarunk törni a baloldali újságírók, álcivilek és dollárpolitikusok orra alá”.

Az új mantrát, az azóta milliószor ismételt dollárbaloldal kifejezést tavaly ősszel vezette be a kormány a köztudatba. Eleinte a külföldről támogatást kapó politikusokra utaltak: például Márki-Zay Péterre, aki egy interjúban büszkélkedett el azzal, hogy mozgalma több százmilliós támogatást kapott az Egyesült Államokból. Időközben a „dollárbaloldal” mellett megjelentek a „dollárcivilek, a dollármédia és a dollárpolitikusok” is a kormány szótárában. Egészen mostanáig a kormány ezekkel a politikusokkal, szervezetekkel csak fenyegetőzött, illetve a „hazájuk ellen mesterkedőnek” minősítette őket.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!