Lemondott Vidnyánszky Attila a magyarországi Nemzeti Színház éléről

2023. november 13. – 12:08

Másolás

Vágólapra másolva

„Vidnyánszky Attila vezérigazgató a péntek esti sajnálatos baleset hatására, elismerve vezérigazgatói felelősségét, lemondott a Nemzeti Színházban betöltött posztjáról. Döntéséről tájékoztatta Csák János kulturális és innovációs minisztert” – közölte a Nemzeti Színház a Magyar Nemzettel hétfőn.

A döntést nagyjából akkor jelentették be a sajtóban, amikor a Nemzeti Színházban éppen társulati ülés zajlott a múlt héten bekövetkezett baleset miatt. A pénteki Rómeó és Júlia c. darab második felvonását félbe is kellett szakítani, mert baleset érte Szász Júliát és Horváth Lajos Ottót.

A Nemzeti Színház szombaton írta ki a Facebookjára, hogy mentők vitték kórházba Szász Júliát és Horváth Lajos Ottót, miután megsérültek a Rómeó és Júlia pénteki előadása közben. A baleset miatt a második felvonást félbe kellett szakítani. A sérült színészekhez rövid időn belül megérkeztek a mentősök, akik szakszerűen ellátták, majd kórházba szállították őket. Akkor azt kommunikálták, hogy a színészek a körülményekhez képest jól vannak, a baleset körülményeit pedig még vizsgálják. Az RTL információi szerint a színészek több métert zuhanhattak, egy ajtón eshettek ki.

A Semmelweis Egyetem hétfőn arról tájékoztatott, hogy a két színészt végtagsérülésekkel szállították pénteken a Semmelweis Egyetem Traumatológiai Klinikájára, és még aznap megműtöttek őket. A Nemzeti Színház színészei jobban vannak, állapotuk stabil, de még nem hagyhatták el a klinikát.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium Infostartnak küldött közleményében az áll, hogy Vidnyánszky valóban benyújtotta a lemondását, ugyanakkor a miniszter a színházban történt balesettel kapcsolatos vizsgálat lezárultát követően foglalkozik a kezdeményezéssel. A vezérigazgató addig is maradéktalanul ellátja a színház vezetésével összefüggő feladatait, a minisztérium pedig továbbra is folyamatos kapcsolatot tart az intézménnyel és figyelemmel követi a vizsgálati eljárást.

A beregszászi születésű Vidnyánszky Attilát életrajzi adatai szerint 2012. december 17-én nevezték ki a Nemzeti Színház igazgatójává 2013. július 1-jei hatállyal. 2018-ban újabb ötéves, 2023-ig tartó megbízatást kapott, majd 2023-ban újabb öt évre meghosszabbították, így 2028-ig maradt volna az intézmény igazgatója.

Vidnyánszky Kossuth- és Jászai Mari-díjas kárpátaljai származású magyar színházi rendező neve a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) körüli átalakítási botrányban is feltűnt, legutóbb azért, mert az SZFE hallgatói elhatárolódtak tőle és kiküldött levelükben elutasították a művészettel foglalkozó diákok politikai alapon történő megbélyegzését, és hozzátették, hogy tanáraikkal szakmai munkát végeznek az órákon ami nem azonos Vidnyánszky Attila és a vezetőségi tagok ideológiai alapú megnyilvánulásaival.

A levél azért született meg, mert Vidnyánszky arról beszélt a Belvárosi Polgári Szalonban, hogy ő pontosan látta már, hogy az SZFE a liberálisok központi utánpótlásképző bázisa volt. Szerinte ehhez elég szerint megnézni a tüntetések résztvevőit, ahol a színházi és a filmes szakma ott van az élvonalban.

„A hisztéria amiatt volt, mert az egyik utolsó bázisukat foglaltuk el. (…) Akik innen kikerülnek, másik hangnemet és másik gerincet fognak képviselni. (…) A diákok áthangolása nem egyszerű dolog” – mondta ekkor Vidnyánszky.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!