A szárazföldi offenzíva ellenére is folytatódnak a diplomáciai erőfeszítések

2023. október 29. – 00:05

Másolás

Vágólapra másolva

Izrael és a Hamász a harcok ellenére is folytatta Katar közvetítésével az egyeztetéseket, jelentette a Reuters egy, a tárgyalások részleteit ismerő forrásra hivatkozva. Beszámolójuk szerint ugyan a szárazföldi műveletek megindítása miatt a korábbinál is „sokkal lassabb tempóban”, de folytatódtak a megbeszélések. Katar amúgy már három hete közvetít a harcoló felek között, hol a Hamász, hol Izrael képviselőivel egyeztetve a Hamász fogságába esett izraeli túszok szabadon bocsátásáról, valamint a tűzszünetről. A tárgyalásoknak voltak már eredményei, a múlt héten két amerikai állampolgárságú túszt, egy anyát és a lányát az ő közbenjárásukra engedett szabadon a Hamász, írja a Reuters.

A Haárec a katari külügyi szóvivőre, Madzsíd al-Anszarira hivatkozva ennél konkrétabb értesülésekről tudósított. Anszari állítása szerint valamilyen fogolycsere-megállapodás körvonalazódik a tárgyalásokon, melyeken Netanjahu izraeli miniszterelnök megüzente, hogy a szárazföldi műveletek megindítása ellenére is hajlandó tárgyalni a foglyok szabadon engedéséről. Anszari szerint a Hamász is jelezte, hogy kész a fogolycserére.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!