MCC-ösztöndíjas volt Széchenyi amerikai leszármazottja, és megírta, hogy Orbán dédelgetett egyeteme a propagandáról szól

2023. szeptember 12. – 14:13

Másolás

Vágólapra másolva

Széchenyi István amerikai leszármazottja ösztöndíjas volt az MCC-n, most a Guardianban számolt be arról, hogy magyarországi tartózkodása alatt a lehallgatástól és megfigyeléstől való félelemben élt.

A Budapest Fellowship Programban tíz hónapig Magyarországon kutatott Széchenyi István amerikai leszármazottja, Szechenyi Bence-Xavier. A kutató a Bates College angol irodalom szakán végzett 2021-ben, majd Fulbright Fellow-ként érkezett Magyarországra, ahol elődjéről, Széchenyi Istvánról írt esszésorozatot, amiben azt vizsgálta, hogy az öröksége milyen hatással van a mai magyar politikára.

Szechenyi Bence most a Guardianban számolt be azokról a tapasztalatairól, amelyeket magyarországi tartózkodása idején az MCC-n szerzett. Szerinte az MCC gyakorlatilag az Orbán-doktrínát terjeszti, ezért olyan akadémikusokat finanszíroznak, akik Orbán álláspontját népszerűsítik külföldön is. „Bizonyos értelemben arra szolgál, hogy kiterjessze befolyását Európa-szerte és azon túl is” – írja Szechenyi az MCC állítólagos londoni terjeszkedésével kapcsolatban.

Publicisztikájának címe már el is árulja véleményét a fideszes elitképzőről, amelynek agresszív nemzetközi terjeszkedésére felfigyelt a nyugat-európai sajtó is:

„Orbán Viktor dédelgetett egyeteme a propagandáról szól – tudom, ott voltam”.

Szechenyi szerint az MCC szinte korlátlan anyagi lehetőségekkel rendelkezik, 2020-ban több mint 1,3 milliárd fontot kapott magyar állami támogatásból. “Még azok számára is nehéz lehet visszautasítani az MCC ajánlatát, akik nem állnak közel Orbán álláspontjához. Finanszírozást, ösztöndíjakat, lakhatást, meghívásokat pazar vacsorákra, nyílt bárpartikat, külföldi utakat és még sok mást biztosít” – írja a fiatal kutató, aki nem titkolta, ezt kínálták fel neki is. Az intézmény azonban cserébe elvárja a jobboldali politikájához való igazodást. Azt írja, különösen a vidéki magyarok a társadalmi mobilitásban nehézségekbe ütközhetnek, de az MCC-nek megvan az ereje, hogy elősegítse ezt, ezért ritka az, aki ellen tud állni az elitképző ajánlatának.

Azt írja, az ösztöndíjat főleg azért fogadta el, mert az MCC felajánlotta, hogy a nemzetközi kapcsolataival segít a munkái közzétételéhez, de Széchenyi úgy találta, hogy ez a segítség feltételhez kötött: az ösztöndíj csak akkor volt hasznos, ha azokról a témákról írt, amiket az MCC-hez kapcsolódó kutatói mentorai javasoltak. „Ezek többnyire olyan témák voltak, amik Orbán politikai pozícióit erősítik. Például egy cikk, ami szembeállítja azokat a körülményeket, amik között ukrán és szír menekültek érkeztek a magyar határhoz. Azt akarták, hogy visszamenőleg védjem meg Orbán vitatott döntését, miszerint 2015-ben nem engednek be menekülteket” – írja.

Arról is írt, hogy a programban részt vevőket megkérték, hogy menjenek el a magyar történelemről és politikáról szóló előadásokra, és ezeket gyakran fideszesek tartották. Az előadások kontextuális ismereteket kívántak adni a magyar aktualitások megvitatásához, de kifejezetten Fidesz-párti állításokkal. A program egyik amerikai ösztöndíjasa, aki még sosem járt Magyarországon, olyan cikkeket közölt, amik nagyban támaszkodtak az ilyen előadásokra. Az egyik előadó például tiltakozott az orosz olajjal szembeni szankciók ellen, nem sokkal később az egyik kutató publikált is egy írást, amiben azzal érvelt, hogy Magyarország tisztességesen jár el, amikor továbbra is orosz olajat vásárol.

Gyakorlatilag fiatal amerikai kutatókat hálóztak be, hogy olyan cikkeket jelentessenek meg az angol nyelvű médiában, amelyek Orbán politikai ügyeit támogatják, írja Szechenyi, és rámutat: az MCC Franciaországból, Angliából, Németországból és még nagyon sok más országból toboroz maga köré értelmiségi elitet, akik saját országukban terjesztik az orbáni politikai nézőpontot. “Egy iskola taníthat egy adott álláspontból kiindulva, de bátorítania kell a diákokat, hogy kifejezzék eltérő nézeteiket. Tapasztalatom szerint az MCC-ben nem ez volt a valóság”- jegyzi meg a szerző, hozzátéve "nem azért vállaltam az ösztöndíjat, hogy államilag támogatott hízelgést írjak, így folytattam a kutatást az engem érdeklő témák, elsősorban a politikai korrupció és a kelet-európai etnikai feszültségek után. Egyszer, amikor a cikkötleteimet megvitattam az MCC egyik adminisztrátorával, többször is figyelmeztetett, hogy »legyek óvatos«".

Miután az MCC-sekkel többször vitatkozott cikkeinek politikai irányultsága miatt, önállóan kezdte el publikálni az írásait. A Magyarországon kívüli témákra összpontosított, abban a reményben, hogy így elkerülheti ezeket a konfrontációkat és feszültségeket. Egyik barátja az MCC-ből azonban figyelmeztette, hogy munkáját figyelik. Ezt követően “állandó félelemmel éltem, ami időnként bénítóvá vált. Kétszer pánikrohamom volt, miután cikkeket publikáltam” – vallja be Szechenyi a Guardianban közölt írásában.

A lehallgatástól és megfigyeléstől való félelem miatt volt olyan időszak, hogy táskájában hagyta telefonját, amikor a barátaival beszélgetett, mert attól tartott, kémszoftverrel veszik célba, mint az oknyomozó riporter barátját, Panyi Szabolcsot. “Ez a félelem légköre, ami az újságírókat érinti Magyarországon” – hívja fel a figyelmet a cikkíró.

beszámolóját azzal zárja, hogy amikor az ösztöndíjas periódusnak vége lett, több más, vele egy programban részt vevő ösztöndíjasnak is jövedelmező állást ajánlottak az MCC-hez kapcsolódó intézményekben, mert ők, a magyar kormány megítélése szerint előmozdították az MCC ügyét, és ezért jutalmat kaptak.

Szechenyi rávilágított arra is, hogy az eddig többnyire magyar nyelvterületen terjesztett doktrínát most már nemzetközi színtéren kívánják népszerűsíteni: “ha valaki beáll Orbán mögé, az jelentős jutalommal járhat. Becslések szerint a Fidesz pártja a hazai média 70-80%-át ellenőrzi Magyarországon. Az ország számos egyetemét a Fidesz szövetségeseinek ellenőrzése alá helyezték. Ez is része a hazai befolyásolási rendszernek. Úgy vélem, az MCC-vel ezt a befolyást más országokra is kiterjeszti. Az MCC úgy viselkedik, mintha Magyarország nevében beszélne, mintha az általa képviselt politikai álláspontok egyet jelentenének magával az országgal.

Magyarország azonban sokkal több, mint az MCC, Orbán Viktor és a szélsőjobboldali politika, zárja publicisztikáját a Széchenyi István leszármazottja, Szechenyi Bence-Xavier.

Az MCC erdélyi terjeszkedését a Transtelex is feltérképezte, a cikk egy ötrészes riportsorozatnak volt a része, amelyben a Telexszel közösen bemutattuk az MCC működését. A lapunknak nyilatkozó egyik egyetemi oktató interjúalanyunk szerint “ez a Fidesz harmadik honfoglalása, rohadt sok pénzzel megtoldva”, és azért veszélyesebb az eddigieknél, mert ebben már nemcsak az aktív korosztályt és idősebb generációt célozza a Fidesz, hanem a kiskorúakat és fiatal felnőtteket. „Egy olyan fiatal elitet nevel ki, amely feltétlen hűséggel fog hozzá ragaszkodni, és ők azok, akik – a Fidesz reményei szerint – a következő évtizedekben meghatározó, kulcspozíciókba jutnak Erdélyben, Romániában”.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!