Marokkói földrengés: versenyt futnak az idővel a mentőalakulatok, közelít a 2500-hoz a halálos áldozatok száma

2023. szeptember 11. – 07:58

Marokkói földrengés: versenyt futnak az idővel a mentőalakulatok, közelít a 2500-hoz a halálos áldozatok száma
Önkéntesek kutatnak túlélők után Imi N'Tala faluban, Marokkó középső részén – Fotó: Fadel Senna / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Eddig 2497 halálos áldozata van a péntek éjszakai földrengésnek Marokkóban, de még mindig lehetnek túlélők a romok alatt, írja a SkyNews. A Marrákes térségében pusztító, a Richter-skála szerinti legalább 6,8-as földrengésnek azonban még több halálos áldozata lehet, életek múlnak azon, hogy a mentőalakulatok időben felkutassák a túlélőket. A családtagjaikat keresők közül sokan úgy érzik, magukra vannak hagyva a tragédiával.

A földrengéstől sújtott, nehezen elérhető falvakban a helyiek sokszor eszközök nélkül, puszta kézzel próbálják eltakarítani a romokat, reménykedve abban, hogy túlélőkre találnak. Eközben azonban a túlélők gondozása, a több mint kétezer sérült ápolása is terhet ró az országra.

Szakértők szerint a mentést nehezíti, hogy a Magas-Atlasz területén nagyrészt vályogtéglából, kőből és fából épült házakat porrá zúzódtak a földrengés után, a Tűzoltók Határok Nélkül nevű szervezet képviselője szerint ez rontja a túlélési esélyeket. „Az ilyen típusú anyagok elzárják a levegőt, ezért csökken az esélye annak, hogy az emberek élve kijussanak a romok alól” – mondta Antonio Nogales, a mentés vezetője.

Az uralkodó, VI. Mohamed gyásznapot hirdetett, majd elrendelték a vértartalékok feltöltését a súlyos sérültek megmentésére, de szükség van egyszerűbb segítségre is: vízre – elsősorban a tragédia sújtotta térségben lévő gyerekek vannak kitéve a kiszáradás veszélyének – sátrakra és takarókra, mivel rengetegen maradtak otthonaik nélkül, és azok is inkább az utcán alszanak, akiknek épen maradt a házuk, hiszen újabb földrengésektől tartanak. Az észak-afrikai országban ez az elmúlt 60 év legsúlyosabb földrengése.

A világörökség részeként bejegyzett marrákesi óváros is súlyos károkat szenvedett, de a város 60 kilométeres körzetében lévő hegyi falvakban is nagy a pusztítás. Sok települést nehéz megközelíteni, mert az Atlasz-hegységben lévő utakat sok helyen sziklák torlaszolják el.

A marokkói belügyminiszter vasárnap közölte, hogy elfogadja a felajánlott külföldi segítséget, amelyekkel az elsők között a szomszédos Spanyolország, valamint Katar, az Egyesült Arab Emírségek és Nagy-Britannia jelentkezett – írta a CNN. A felajánlás mentőalakulatokat, keresőkutyákat és orvosi eszközöket jelent a sátrak, takarók mellett. Franciaország is kész a segítségre, de a francia elnök szerint ehhez szükséges, hogy Marokkó jelezze ezt az igényét, ami Emmanuel Macron szavai alapján egyelőre nem történt meg az 1956 óta független, egykor részben francia gyarmat részéről.

Segítséget ajánlott fel Törökország is, amely februárban szenvedte el története egyik legnagyobb földrengését – írta a BBC. A természeti katasztrófa ott 50 ezer ember életét követelte.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!