Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a hét csecsemőt meggyilkoló brit ápolónőt

2023. augusztus 21. – 15:08

Életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték a hét csecsemőt meggyilkoló brit ápolónőt
Lucy Letby rendőrségi fényképe – Fotó: Cheshire Constabulary / Handout / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

A manchesteri koronabíróság életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte Lucy Letby brit ápolónőt, aki a vád szerint hét csecsemőt ölt meg az északnyugat-angliai chesteri kórházban, írja a BBC. Ezzel az ítélettel a 33 éves Letby a negyedik nő az angol jogtörténetben, aki életfogytiglani börtönbüntetést kapott. Hétfőn meghallgatták a bíróságon az áldozatok családtagjait, de Letby nem jelent meg az ítélethirdetésen. Rishi Sunak miniszterelnök szerint gyávaság, hogy az emberek nem néznek szembe az áldozataikkal, és nem hallják első kézből, milyen hatással volt a tettük mások életére.

Éppen ezért a miniszterelnök bejelentette: törvénymódosítást fog előterjeszteni annak érdekében, hogy ilyen esetekben kötelező legyen részt venni a meghallgatáson.

Lucy Letbyt pénteken már bűnösnek ítélte a manchesteri koronabíróság, hétfőn a büntetése mértékéről döntöttek.

Lucy Letby 2011-ben kezdett el dolgozni a Chester kórházban, korábban hosszabb cikkben foglalkoztunk a történetével. A bírósági ítélet szerint Letby levegőt fecskendezett az újszülöttek testébe, egyes esetekben szétzúzta a rekeszizmaikat, egy esetben pedig egy csövet nyomott le egy csecsemő torkán. Kétszer is előfordult, hogy egy-egy gyermek etetőzacskóját inzulinnal töltötte meg. Koraszülött csecsemők is voltak Letby áldozatai között, köztük egy 10 héttel és egy 15 héttel korábban született újszülött is. Volt gyermek, aki ellen két gyilkossági kísérletet is elkövetett – de egy esetben négyszer is megpróbált megölni egy szülészeten kezelt csecsemőt. A hét gyilkosság mellett további hat gyerek ellen követett el gyilkossági kísérleteket az ápolónő.

Fotó: Phil Noble / Reuters
Fotó: Phil Noble / Reuters

A rendőrség 2017-ben kezdett el nyomozni Letby ügyében, majd 2018-ban és 2019-ben is őrizetbe vették – de mindkét esetben szabadon engedték. 2020-ban harmadjára is letartóztatták, majd vádat is emeltek ellene.

Kedvesnek, gondoskodónak és halk szavúnak mutatta magát

Letby előszeretettel választott ikreket áldozatainak. Hétfőn a csak E. és F. gyerekként emlegetett ikrek édesanyja elmondta, hogy hónapokig ültek a bíróságon, az egész tárgyalás szívszorító volt. A nővér E.-t úgy ölte meg, hogy egy orrba való csövet nyomott le a torkán, ami miatt a gyerek nyelőcsöve erősen vérezni kezdett. A testvérét, F. gyereket megpróbálta inzulinnal megmérgezni, de ez végül nem sikerült. F. gyereknek alacsony volt a vércukorszintje, ezért az intravénásan kapott tápanyagok mellé egy kis adag inzulint is felírtak neki. Augusztus 5-én Letby egy nagy adag inzulint fecskendezett a tápanyagos zacskóba, és mivel biztosra akart menni, abba a zacskóba is, amelyikről tudta, hogy az orvosok arra fogják lecserélni az eredeti tasakot.

A csecsemő pulzusa megugrott, a vércukorszintje bezuhant, és az egyik lába megdagadt. Az orvosok nem tudták, mi állhat a változás mögött, úgyhogy lecserélték a zacskót – pont, ahogy Letby kitervelte. Szerencsére a második zacskót is levették róla, így az állapota stabilizálódott. Az a véreredményekből hamar kiderült, hogy a gyereket megmérgezhették.

„Kedvesnek, gondoskodónak és halk szavúnak mutatta magát. Most már tudom, hogy az egész csak színjáték volt. Ezután képtelen vagyok megbízni bárkiben is” – mondta a bíróságon az ikrek édesanyja. Az anya azt mondta, hogy azóta az életben maradt ikerfiút nem hagyja egyedül egyetlen egészségügyi szakemberrel sem, még akkor sem, ha tudja, nem minden nővér olyan, mint Letby.

Letby 2015 júliusában úgy ölt meg egy másik csecsemőt, hogy levegőt fecskendezett a vérébe. A kislány édesanyja egy játéknyulat szorongatott hétfőn a bíróságon, miközben azt mondta: fontolgatta, hogy véget vet az életének, a házassága is megromlott a történtek után. Azt mondta, ő már korábban válaszokat akart kapni, de akkor még nem rendőrségi ügyként kezelték a kislánya halálát.

Letby kihasználta, hogy az orvosok úgy gondolták, egy koraszülött osztályon kevésbé váratlan, ha elhunynak a babák, és a leggyengébbeket célozta meg. A nővér módszerei általánosságban ezek voltak:

  • levegőt nyomott az infúzióba;
  • telepumpálta a gyomrukat levegővel;
  • túletette őket;
  • inzulinnal mérgezte meg őket;
  • orrba való csövet nyomott le a torkukon, ami vérzéshez is vezetett.

A bíró szerint Letby szándékosan ölte meg a gyerekeket

A bíró az ítélethirdetést úgy mondta el, mintha Letby is a tárgyalóteremben lenne, és külön kérte, hogy juttassák el neki az ítélet nyomtatott változatát. Beszédében először végig vette az összes gyerek esetét, és azzal érvelt, hogy Letby pontosan tisztában volt tettei következményeivel, így szándékosan ölte meg a csecsemőket. Nővéri hivatásával visszaélve okozott fájdalmat és szenvedést azoknak a gyerekeknek, akiknek a megmentésére esküdött fel. A szülőknek gyerekeik, a testvéreknek testvéreik nélkül kell együttélniük, a következményeket pedig minden érintett viseli. A bíró szerint egyedül Letby tudhatja, hogy miért tette, amit tett. Szerinte a brit nővér életre szóló károkat okozott, és azok a babák is szenvedtek miatta, akik végül túlélték a gyilkosságkísérletet.

Letby ügyvédje szerint egyértelmű, hogy mindenki együtt érez az áldozatokkal és a gyászoló családokkal. Hangsúlyozta, hogy védence végig ártatlannak vallotta magát, de már nem lát olyan enyhítő körülményt, ami érdemben változtathatna az ítéleten.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!