Pásztorakadémia nyílt Bulgáriában

2023. augusztus 13. – 15:36

Másolás

Vágólapra másolva

Bulgária első pásztorakadémiája, a Po Todorovi Koshari a héten nyitotta meg kapuit Vlahi falu közelében, Délnyugat-Bulgáriában. A működtetők szerint az akadémia célja, hogy összehozza azokat az embereket, akik hivatásos pásztorokká szeretnének válni, helyreállítsa az elfeledett hagyományos gyakorlatokat és megőrizze az őshonos állatfajtákat.

Az akadémia négy képzési évadának mindegyike magában foglalja a bolgár őshonos fajták történetének megismerését, a karámok építésének tudományát, az állatok legeltetésének és fejésének elsajátítását, a legelők tisztításának szakszerű megismerését és a hagyományos állattartási gyakorlatok elsajátítását – írja az Agerpres a BTA bolgár hírportálra hivatkozva.

Több mint 20 leendő pásztor és nyolc gyermek vesz részt az első képzési évadban, amely alatt megismerik két őshonos fajta, a karakachan juh és a hosszúszőrű hegyi kecske vegyes állományának nevelését.

A karakachan juh, amelyet Bulgáriában a trák idők óta tenyésztenek, ellenáll a zord éghajlati viszonyoknak, a betegségeknek és a fertőzéseknek, és erős immunitással rendelkezik. A hosszúszőrű hegyi kecskével együtt fontos szerepet játszik az ország hegyvidéki régiók ökoszisztémái egyensúlyának fenntartásában. Az őshonos fajták azonban ritkák és eltűnőben vannak Bulgáriában, és egyre kevesebb gazda tenyészti őket.

Az Akadémia kezdeményezői az őshonos fajtákat élő nemzeti kincsnek nevezték, és hangsúlyozták, Bulgáriában eltűnőben vannak, mert egyre kevesebb állattenyésztő rendelkezik velük. Közéjük tartozik Sider Sedefchev, az akadémia egyik alapítója, akinek családja több mint 20 éve tenyészt ritka bolgár juh-, kecske-, ló- és kutyafajtákat Vlahiban. Mintegy 500 karakachan juhot és 70 kalofer hosszúszőrű kecskét tart.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!