Elmaradt a Tóra és a Biblia-égetés, amelyet mára terveztek Izrael stockholmi nagykövetsége előtt

2023. július 15. – 16:21

Másolás

Vágólapra másolva

Annak ellenére, hogy a stockholmi rendőrség engedélyt adott egy háromfős tüntetés megrendezésére, amelyen elégették volna a Tóra és a Biblia egy-egy példányát, a könyvek égetésére mégsem került sor, írja a Deutsche Welle. Az engedélyt kérő férfi azt mondta, nem állt szándékában elégetni a könyveket, csak föl akarta hívni a figyelmet a szólásszabadság és egy etnikai vagy vallási csoport megsértése közötti különbségre.

Az esemény helyszínén jelentős tömeg gyülekezett, és több ellenaktivista is megjelent, hogy megakadályozza a cselekményt. Azt nem lehet tudni, hogy a svéd uralkodó közbenjárt-e az égetés megakadályozására, és hogy ezek milyen hatással voltak az akció szervezőjére. „Nem gondoltam komolyan, hogy elégessem ezeket a könyveket. Muszlim vagyok, mi nem égetünk” – idézte az SVT televízió a férfit, aki néhány nappal ezelőtt kért engedélyt a Tóra és Biblia elégetésére.

A tervezett égetésre mindössze néhány nappal azután került volna sor, miután a svéd főváros nagymecsetje előtt a muszlim ünnep, az Eid al-Adha első napján a rendőrség által engedélyezett összejövetelen elégették a Korán egy példányának több oldalát – írja a News.ro hírügynökség a svéd közrádióra hivatkozva.

A Korán-égetésre begyűlt sajtó és a rendőrség a stockholmi mecset előtt június 28-án – Fotó: Caisa Rasmussen / AFP
A Korán-égetésre begyűlt sajtó és a rendőrség a stockholmi mecset előtt június 28-án – Fotó: Caisa Rasmussen / AFP

A stockholmi rendőrség a The Associated Press által megszerzett határozatban jóváhagyta a tiltakozást, és közölte, hogy három ember vesz részt az izraeli nagykövetség előtti tüntetésen szombaton helyi idő szerint 13 órakor.

A nyilvános tüntetések megtartásának joga erős Svédországban, és az alkotmány védi. Az istenkáromlásról szóló törvényeket az 1970-es években helyezték hatályon kívülre. A rendőrség annak mérlegelése alapján szokott dönteni, hogy a nyilvános gyűlés megtartható-e nagyobb fennakadások vagy a közbiztonság veszélyeztetése nélkül.

Izrael svédországi nagykövete, Ziv Nevo Kulman a Twitteren közzétett üzenetében elítélte a leendő tettet. „Kategorikusan elítélem bármely vallás szent könyveinek elégetését, mert ez a gyűlölet és a tiszteletlenség aktusa, amelynek semmi köze a véleménynyilvánítás szabadságához” – jelentette ki a diplomata.

Lior Haiat külügyminiszter is hasonlóképpen nyilatkozott a tervezett könyvégetésről, és felszólította a svéd hatóságokat, hogy „akadályozzák meg a szent könyvek elégetését”.

A válaszreakció előzménye, azaz a Korán elégetése is sok nemzetközi és vallási reakciót váltott ki. Ferenc pápa július 3-án azt mondta, hogy „felháborodott és undorodik” a tett miatt. „Minden olyan könyvet, amelyet szerzői szentnek tartanak, tiszteletben kell tartani, a benne hívők iránti tiszteletből (...) Felháborodtam és felháborodtam ezeken a tetteken” – nyilatkozta a vatikáni vezető az Al Ittihad című egyesült arab emírségekbeli (UAE) lapnak.

A svéd kormány is elítélte az „iszlamofób” cselekedetet, de hangsúlyozta, hogy az eset az alkotmány által védett szólásszabadság része. Tehát ha a kérvényező nem lépett volna vissza, a svéd hatóságok biztosították volna számára azt a lehetőséget, hogy a tervezett könyvégetést az izraeli nagykövetség előtt végigcsinálja.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!