Milliomos felfedező és tengerészeti szakértő is utazott az eltűnt Titanic-tengeralattjárón

2023. június 20. – 00:51

Másolás

Vágólapra másolva

Versenyt futnak az idővel azok a mentőcsapatok, amelyek a Titanic roncsához merülő turista-tengeralattjárót próbálják megtalálni az Atlanti-óceánban, írja a Guardian. Az amerikai parti őrség közölte, hogy a tengeralattjáró jelezte, hogy késve fog merülni, a vasárnapi merülés kezdetétől számítva 1 óra 45 perc után szakadt meg a kapcsolat a tengeri járművel.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint biztosnak tűnik, hogy egy brit milliomos felfedező, egy francia katonai veterán és tengeralattjáró-szakértő is az utasok között van.

Az eltűnt hajó egyébként a Titan, amelyet az OceanGate Expeditions turisztikai cég üzemeltetett. Egyelőre nem tudni, mi történt a tengeralattjáróval, a kereséshez amerikai és kanadai repülőgépeket is használnak, valamint nagy hajókat is. A keresés azonban nehéz, mivel nem tudni, hogy a hajó felszínre került-e időközben, vagy mind a vízfelszínt, mind az óceánt át kell kutatniuk.

A tengeralattjáróban egyébként elvileg négy napig életben tudnak maradni az utasok, bár amíg a körülmények nem tisztázódnak, ezt nehéz kijelenteni.

A Guardian úgy tudja, hogy a fedélzeten tartózkodik Paul Henry Nargeolet, a francia haditengerészet korábbi parancsnoka, mélyvízi búvár és tengeralattjáró-pilóta. Ő az E/M Group és az RMS Titanic, Inc. víz alatti kutatási igazgatója, és a roncs helyszínének szakértőjeként tartják számon. Lehetséges, hogy a merülés során ő volt a felelős a hajóért és annak négy utasáért. Nargeolet már több expedíciót vezetett a Titanichoz, és felügyelte 5000 műtárgy felszínre hozását is, beleértve a Titanic hajótestének 20 tonnás darabjáét is.

Valószínűleg a fedélzeten van még a brit Hamish Harding is, aki egy jól ismert pilóta, felfedező, és azon kevesek egyike, aki turistaként járt már az űrben. A mostohafia, Brian Szasz a közösségi médiára posztolta, hogy Harding tengeralattjárója eltűnt, de azóta már törölte a posztot. Maga Harding Instagramra is posztolt, és azt fűzte hozzá a képhez, hogy „az elmúlt 40 év legrosszabb új-fundlandi télének köszönhetően ez a küldetés valószínűleg az első és egyetlen emberes küldetés a Titanichoz 2023-ban. Nemrég megnyílt az időjárási ablak, és mi holnap megkísérlik a merülést.”

A tengeralattjárót vasárnap reggel bocsátották vízre a Polar Prince nevű hajóról. Most egy másik hasonló tengeralattjáró is érkezik majd, hogy segítse a keresést.

A cég honlapján hétfőn megjelent közleményben ez állt: „Teljes erőnkkel a tengeralattjáró legénységére és családjaikra fókuszálunk. Mélyen hálásak vagyunk azért a széles körű segítségért, amelyet számos kormányhivataltól és mélytengeri társaságtól kaptunk a tengeralattjárókkal való kapcsolat helyreállítására tett erőfeszítéseinkben.”

2021 óta a bahamai székhelyű OceanGate Expeditions mintegy 60 fizető ügyfelet és 15-20 kutatót szállított a Titanic roncsához.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!