Egy iráni modell kötélhurokra emlékeztető ruhája kiverte a biztosítékot a cannes-i filmfesztiválon

2023. május 30. – 15:11

Egy iráni modell kötélhurokra emlékeztető ruhája kiverte a biztosítékot a cannes-i filmfesztiválon
Mahlaga Dzsaberi megosztó ruhája a cannes-i filmfesztiválon 2023. május 26-án – Fotó: Andreas Rentz / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Megosztotta az internetet egy iráni modell ruhája, amit a cannes-i filmfesztivál vörös szőnyegén viselt még május 26-án. A ruha nyakrésze egy hurkot formázott, utalva az iráni zavargások utáni tömeges kivégzésekre. A modell szerint a média figyelmét akarta felhívni, a kritikusai szerint viszont érzéketlen húzás volt a ruha – írja a Sky News.

Mahlaga Dzsaberi az Instagramon több képet is közzétett a ruháról. Mint írta, a célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a jogtalan iráni kivégzésekre. A ruha hátuljára azt írták, „Stop executions” – magyarul: „állítsák le a kivégzéseket” –, de a modell beszámolója szerint ezt a cannes-i filmfesztivál vörös szőnyegén nem mutathatta meg, a fesztivál szabályai ugyanis tiltják a politikai állásfoglalást a rendezvényen. Ezért kísérték le a szőnyegről pár hete azt a hölgyet is, aki az ukrán zászló színeibe öltözve művért locsolt magára.

Bár a fesztivál biztonsági őrei megakadályozták abban, hogy a feliratot megmutassa, a modell szerint a hurok önmagában is egyértelműen közvetítette az üzenetét.

A fiatal nő egy videót is közzétett az oldalán, ahogy a ruhában pózol. A felvételt „az iráni népnek” dedikálta.

A ruha azonban nem nyerte el minden iráni tetszését. Jasar Ali iráni újságíró például szégyenletesnek nevezte:

„Dzsaberi jó ötletnek gondolta, hogy felvesz egy ruhát, amiben forgat egy csábos videót a tüntetők himnuszává vált dalra. Abszolút, minden tekintetben szégyenletes. Aztán a videót azzal zárni, hogy állítsák le a kivégzéseket, mindenféle kontextus vagy információ nélkül – ez nem segít!” – mondta.

Sokan viszont megvédték a modellt a közösségi médiában, többek között azt írták, a támogatásnak minden formája sokat számít, és a lényeg, hogy ruhával felhívta a nemzetközi közösség figyelmét arra, hogy Iránban továbbra is zajlik a megtorlás és a kivégzések.

Az iráni tüntetések kirobbanásáról itt, a nők helyzetéről pedig ebben a cikkünkben írtunk bővebben. A hatalom válasza a tüntetésekre: kivégzések és korbácsolások. Mint írtuk, a tavaly szeptemberi demonstrációhullám a kezdetektől fogva az iszlám fundamentalista rezsim megdöntésére is irányult, azonban a mozgalom politikai koordináció és az ország jövőjéről alkotott vízió híján azóta is egy helyben toporog. A rezsim a karhatalmi terror után kivégzésekkel és korbácsolásokkal próbálja elnyomni ellenzékét, azonban a kormányzat dilettantizmusával és az egyre mélyülő megélhetési válság kezelésére való alkalmatlanságával folyamatosan újabb muníciót szolgáltat a tiltakozóknak.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!