A szemünk láttára törlik le a térképről Dél-Amerika második zöld tüdejét

2023. május 27. – 18:32

A szemünk láttára törlik le a térképről Dél-Amerika második zöld tüdejét
Élesen elválik az erdőirtásos terület a Gran Chaco eredeti növénytakarójától ezen a légi felvételen – Reuters / Agustin Marcarian

Másolás

Vágólapra másolva

A brazíliai erdőirtásokkal gyakran találkozni a hírekben, Amazónia van leginkább fókuszban, de egy országgal odébb, Argentínában is hatalmas erdőterületek tűnnek el egyik napról a másikra. A Gran Chacót úgy tartják számon, mint a föld második tüdejét az Amazonas után, ezért minden területi veszteség fájdalmas. Ezzel együtt állandó vita tárgya, hogy vajon mi a fontosabb, az ökológiai sokféleség és pozitív klímahatás, vagy az emberek anyagi jóléte.

A hét magyarországnyi területű Gran Chaco legnagyobb része Argentína északi részén fekszik, de kiterjed Paraguay nyugati, Bolívia keleti peremére is, valamint érinti Brazíliát is. A Gran Chaco a kontinens egyik legmelegebb vidéke, és elég száraz is, az erdőségei hatalmas kiterjedésűek, és rendkívül változatos élővilág alakult ki bennük. Ökológiailag is nagyon fontos szerepe van, de ha a klímaváltozás szempontjából nézzük, óriási mennyiségű szén-dioxid megkötésére is képes.

Az erdők letarolása persze nem a modern kor terméke, gyakorlatilag évszázadok óta folyamatosan hasítanak ki belőle darabokat, hogy olyan területeket nyerjenek, amelyeket mezőgazdasági célra is lehet hasznosítani. Abban persze van különbség, hogy az őslakosok és a nagy mezőgazdasági vállalatok milyen módon használják a földjeiket.

Fotó: Agustin Marcarian / Reuters
Fotó: Agustin Marcarian / Reuters

Az argentin marhahúsról mindenki hallott már, ez az egyik fő exportcikke az országnak, és a jószágok egy részét pont azokon a legelőkön terelgetik, amelyek az erdő kivágásával jöttek létre. Egy gyepterület ökológiailag még mindig sokkal izgalmasabb, mint egy szántóföld, és több szenet is megköt, de a Gran Chacót már szójaültetvények is alaposan felszabdalták és tüntették el a természetes növénytakarót. A szójatermesztés és a marhahústermelés miatt 1998 és 2021 között hétmillió hektár őshonos erdőt irtottak ki Argentínában, és ez a pusztítás szinte csak a Gran Chacóban zajlott. A mezőgazdaságiterület-nyerés mellett a faanyag és a faszéngyártás miatt is termelnek le erdőket, de ez a kevéssé jellemző mozgatórugó.

Bár az utóbbi években csökkent az erdőirtás üteme, de a Gran Chaco továbbra is veszélyben van, Argentína éppen most próbálja szorosabbra fonni a kereskedelmi kapcsolatokat az Európai Unióval, hogy még több mezőgazdasági terméket exportálhasson. Némileg ellentmondásos a helyzet, mert az unió ugyanakkor az argentin erdőirtások visszafogásához is kötné a szabadkereskedelmi megállapodást. A helyiek körében sem egyértelmű, hogy most jó, vagy rossz, hogy kivágják a fákat.

Jose Rolando Fernandez és nővére, Noole a pilágák törzsébe tartoznak, és ugyan nekik is van legelőjük, életük ritmusát a fák határozzák meg.

„A föld a mi anyánk, mert belőle termelünk és eszünk. Az őshonos erdőnek olyan funkciója van, amelyet meg kell becsülnünk. Az őslakosok hiszik, hogy ez a föld az otthonunk” – mondta Noole a Reutersnak.

Fotó: Agustin Marcarian / Reuters Fotó: Agustin Marcarian / Reuters
Fotó: Agustin Marcarian / Reuters

„Minket, pilágákat súlyosan érint a föld letarolása. Minden erdőirtás aszályhoz vezet. A fák önmagukban is nagyon fontos szerepet játszanak a környezetben” – mondta Noole, míg fivére szerint szinte spirituális a kapcsolatuk a fákkal, a forróságban pedig szentjánoskenyérfák adnak nekik enyhet.

Egy másik gazdálkodó pedig arról beszélt, hogy érezhetően megváltozott a vidék mikroklímája az erdők eltűnésével. Melegebb van, és könnyebben söpör át az északi szél is a tájon.

Fotó: Agustin Marcarian / Reuters
Fotó: Agustin Marcarian / Reuters
Fotó: Agustin Marcarian / Reuters
Fotó: Agustin Marcarian / Reuters

A fák kivágása és a legelők létrehozása is ideiglenes megoldásnak tűnik, gyorsan leromlanak azok a talajok, amelyek az erdők után maradnak, és egyszerűen nincs olyan hozamuk a legelőknek, amelyeken biztonsággal lehetne nagyobb állatállományokat fenntartani. Több gazdálkodó beszélt arról, hogy jószágaik egyszerűen nem jutottak elég táplálékhoz, és elpusztultak. A talajok általában be is tömörödnek, jóval kevesebb víz szivárog beléjük, így egy nagyobb esőzéskor villámárvizek is könnyebben kialakulnak.

Fotó: Agustin Marcarian / Reuters
Fotó: Agustin Marcarian / Reuters

A nagyüzemi mezőgazdaság térnyerését nem mindenki látja negatívan. Az alapvetően szegény vidéken örülnek, ha az exporttermékek miatt munkahelyeket teremtenek, és fejlesztik a gazdaságot. A Gran Chaco vidékén alapvetően még a hagyományos gazdálkodási módok a népszerűek, és jobbára feketemunkából keresnek pénzt az emberek.

„Az erdőirtás elítélése annyit tesz, mint szegénységre ítélni az embereket” – mondta a Las Lomitas-i Juan de Hagen állatorvos és farmvezető, aki nem szeretné, ha az Európai Unió olyan dolgokat kényszerítene rájuk, ami visszaveti a gazdasági versenyképességüket.

„Európa megtisztította minden földjét, és nem fizet semmilyen büntetést” – érvelt az állatorvos.

Fotó: Agustin Marcarian / Reuters
Fotó: Agustin Marcarian / Reuters
Fotó: Agustin Marcarian / Reuters
Fotó: Agustin Marcarian / Reuters

A törvény elvileg védi a Gran Chacót, de így is hatalmas területeken folynak illegális fakivágások. A visszatartó erő nem túl nagy, mert a pénzbüntetések sem magasak, 2009 óta három különböző kategóriába sorolták a Gran Chaco erdőterületeit. Az elsőben olyanok vannak, amelyeket a természetvédelmi értékük miatt nem szabad átalakítani, a második kategóriában azok szerepelnek, amelyeken megfelelő helyreállítási munkákkal engedélyezett a favágás, míg az utolsóba azok kerültek, amelyeken gyakorlatilag semmi akadálya az erdőirtásnak. Ezzel nem is lenne olyan nagy probléma, de a lobbiérdekeknek megfelelően gyakoriak a területátsorolások, így értékes erdőterületek is áldozatul esnek.

Az erdő még mindig több törzsnek jelent élelmiszer- vagy gyógynövényforrást, a fák elpusztításával ezek az emberek is szegregálódnak más vidékekre költözve, és az ökoturisztikai lehetőségeknek is befellegzik. Sok olyan fokozottan védett, ikonikus állat élőhelye is megszűnik, mint a jaguár vagy az óriástatu.

Fotó: Agustin Marcarian / Reuters
Fotó: Agustin Marcarian / Reuters

A Gran Chaco vidéke hamarosan újra átformálódhat, mert az alacsony termőképességű talajok arra még jók lehetnek, hogy energianövényeket termesszenek rajtuk. A biodízelhez jatropha-félék lehetnek alkalmasak, de a szárazságtűrő gabonanövényt, a cirokot is nagy területeken ültethetik. Az őslakosok és a természet problémáit ezek is konzerválni fogják.

Fotó: Agustin Marcarian / Reuters
Fotó: Agustin Marcarian / Reuters
Fotó: Agustin Marcarian / Reuters
Fotó: Agustin Marcarian / Reuters

A háztáji gazdálkodást folytató őslakosok kénytelenek végignézni, hogy mi történik körülöttük, hogyan változik át a vidékük a globális kereskedelem és élelmezéspolitika miatt.

„Nekünk, őslakos közösségként a valóság az, hogy nem vagyunk részesei ezeknek a megállapodásoknak. Soha nem vettünk részt a tárgyalásokon. Soha nem vettek számításba minket” – mondta Noole.

Fotó: Agustin Marcarian / Reuters
Fotó: Agustin Marcarian / Reuters

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink