A foglalkoztatásért felelős uniós biztos szerint az EU-nak szorgalmaznia kellene a négynapos munkahetet

2023. május 26. – 15:05

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Uniónak szorgalmaznia kellene a négynapos munkahét bevezetését, mégpedig a munkaerőhiánnyal küzdő ágazatokban – mondta Nicolas Schmit, a foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős uniós biztos a Lusa című lapnak adott interjújában, írja a Euractiv.

„Szerintem ez egy olyan dolog, ami fokozatosan halad előre [...], mert az új generációnak van egy bizonyos elképzelése a munka és a magánélet közötti egyensúlyról. Én nyitott vagyok erre” – mondta Schmit.

Bár az EU-ban egyelőre nincs közösen kialakított álláspont a rövidített munkahétről, több tagállamban folynak már kísérleti projektek (Magyarországon többek között a Telekom is tesztelte). Tavaly novemberben egy felmérésből kiderült, hogy a magyarok 84 százaléka szívesen átállna a négynapos munkahétre.

A négynapos munkahétről általánosságban ebben a cikkünkben írtunk bővebben, a Telekom projektjéről, és annak eredményeiről pedig itt olvashat hosszabban.

Nicolas Schmit az interjúban arról beszélt, szerinte a négynapos munkahét „a szociális partnerek közötti megállapodások alapján fog megvalósulni”.

„Mivel bizonyos ágazatok számára nehéz feladat a munkavállalók bevonzása, talán nekik is vonzóbbá kell válniuk” – mondta. Példaként hozta fel, hogy Németországban már most több vállalat próbálja azzal magához csábítani a fiatal munkavállalókat, hogy négynapos munkahétért ugyanannyi juttatást ajánl. Az országban az egyik legnagyobb szakszervezet is kampányol a négynapos munkahét általános bevezetése mellett.

Az EU számára „a legnagyobb probléma nem annyira a munkanélküliség, mint inkább a munkaerőhiány” – fogalmazott a biztos .

„Sok ágazat kétségbeesetten keres munkavállalókat, de nem találnak, mert az emberek nem akarnak ott dolgozni, vagy nem rendelkeznek a megfelelő képzettséggel. Erre a helyzetre az EU-nak kell választ adnia” – hangsúlyozta.

A szakember szerint erre az egyik megoldás a négynapos munkahét uniós szintű, általános bevezetése lehetne.

Az első komolyabb kísérlet Portugáliában zajlott, ennek eredményeit márciusban publikálták. A tapasztalatok felemásak voltak, az eredetileg jelentkező 99 vállalat közül csak 46 lépett tovább a program második szakaszába. A visszalépő vállalatok elsősorban a gazdasági kilátások miatt döntöttek így, de az okok között szerepelt a végrehajtás bonyolultsága is, és olyan vállalat is volt, amelyik úgy értékelte, hogy „nem ez a legjobb megoldás a problémákra”, és hogy az intézkedés előnyei „nem lesznek nagyok” a vállalati környezetben.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!