A „meleg” szót „magyarra” cserélték az egyik tizedikes magyarországi irodalomkönyvben

2023. május 11. – 13:39

Másolás

Vágólapra másolva


A szerző tudta és beleegyezése nélkül átírták Kiss Judit Ágnes Szó című versét a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia 10. osztályosoknak szóló irodalom szöveg- és feladatgyűjteményében, a „meleg” szót „magyarra” cserélte a kiadó – írta a Népszava, ezáltal teljesen megváltoztatták a vers üzenetét, és a jelenlegi kormánypropaganda diskurzusának megfelelőre hangolták.

A vers eredeti négy sora így szól: „Maradj, mert meg kell védeni / Kinek nincs is hova, / Legyen szegény, hajléktalan, / Zsidó, meleg, roma”. A tankönyvben azonban a meleg szót magyarra cserélte a kiadó: „Maradj, mert meg kell védeni / Kinek nincs is hova, / Legyen szegény, hajléktalan, / Zsidó, magyar, roma.”

Nemcsak a módosításról nem értesítették a szerzőt, hanem arról sem szóltak Kiss Judit Ágnesnek, hogy bekerül a verse a tankönyvbe. A Népszava megkeresésére Kiss elmondta: „Átírást nem is engedtem volna. Ezután fel fogom venni a kapcsolatot a kiadóval, hogy ne romlott szöveget terjesszenek, és a legnagyobb jóhiszeműséggel megkérdezem, hol találtak erre a változatra”

A lap a tankönyv kiadóját, a Katolikus Pedagógiai Intézetet is megkereste, ahol úgy reagálták le a módosítást, hogy a kortárs verseknek több változatuk is szokott keringeni a neten. „Tankönyvcsaládunk még igen friss, második éve használják a diákok és a pedagógusok, eddig még ezzel kapcsolatban nem érkezett észrevétel. Megjegyezzük, hogy a kortárs versek az interneten többféle szövegváltozatban találhatók meg”

A Népszava információi szerint az előző tanévben 6-7 ezret adtak el a szöveggyűjteményből, ami nagyjából tizede a tizedikeseknek készült szöveg- és feladatgyűjteményeknek.

Kiss Judit Ágnesnek egy másik szövege egyébként bekerült a Meseország mindenkié című kötetbe is, amit Dúró Dóra, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője ledarált, a csepeli fideszes polgármester betiltott a kerületi óvodákban, míg Orbán Viktor azt mondta róla, hogy szerinte szexuális propagandát tartalmazó mesék vannak benne.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!