72 órás átmeneti tűzszünet lépett életbe a polgárháborús Szudánban

2023. április 25. – 07:59

72 órás átmeneti tűzszünet lépett életbe a polgárháborús Szudánban
Bezárt üzletek Szudán fővárosában hétfőn, 2023. április 24-én – Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

72 órás átmeneti tűzszünet lép életbe Szudánban hétfő éjféltől – jelentette be Antony Blinken amerikai külügyminiszter. A közlemény szerint a szemben álló felek, az Abdel Fattáh al-Burháni tábornok vezette hadsereg (SAF), valamint Mohamed Hamdan Dagalo tábornok irányítása alatt álló félkatonai szervezet, a Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) 48 órán keresztül tárgyaltak, mire meg tudtak állapodni a tűzszünetről, írja az MTI alapján a Telex.

Az Egyesült Államok felszólította az SAF-et és az RSF-et, hogy azonnal és teljes mértékben tartsa magát a tűzszünethez – olvasható az amerikai külügyminiszter közleményében, ami hangsúlyozza, hogy a harcok tartós lezárása érdekében az Egyesült Államok egyeztet regionális és nemzetközi partnereivel, valamint a szudáni civil szervezetekkel egy bizottság felállításáról, amely felügyelné a további tűzszüneti tárgyalásokat.

Szudánban április közepén robbantak ki súlyos összetűzések a hadsereg és a paramilitáris erők között. Az összecsapásokban több civil is meghalt. A kontinens északkeleti részén fekvő, közel 47 milliós országban 2019-ben üldözték el a három évtizeden keresztül uralkodó diktátort, a politikai helyzet azonban az elmúlt négy évben nem lett stabilabb. Hónapok óta izzott a feszültség a hadsereg és az RSF között, az ország demokratizálódása érdekében ugyanis a paramilitáris egységeket integrálták volna a nemzeti hadseregbe. A polgárháborús helyzetről a Telex itt írt bővebben.

A konfliktuszónából szinte minden ország igyekezett kimenekíteni az állampolgárait: szombaton 14 magyar hagyta el Szudánt, másnap újabb 15 magyar jelentkezett segítségért, vasárnapról hétfőre virradó éjszaka pedig kilenc román állampolgár és egyikük szudáni állampolgárságú családtagját menekítették ki.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!