Az ukrán gazdák szerint az EU-s gazdák tiltakozása az ukrán gabona importja ellen politikai töltetű

2023. április 12. – 15:22

Az ukrán gazdák szerint az EU-s gazdák tiltakozása az ukrán gabona importja ellen politikai töltetű
Romániai gazdák tüntetnek az Európai Bizottság bukaresti székháza előtt az ukrán gabonaimport káros hatásai miatt, 2023. április 7-én – Daniel Mihailescu / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az EU-s gazdák tiltakozása az ukrán gabona importja ellene politikai jellegű, és úgy vélik, hogy az ukrajnai gabonaszállítmányok nem csökkentik az üzletük jövedelemét – írja az ukrán élelmiszertermelők szakszervezetének tájékoztatására hivatkozva a Reuters.

Az olcsó ukrán gabona miatt korábban Lengyelországban és Romániában is tiltakozások voltak. Lengyelországban a gazdák tiltakozása miatt a mezőgazdasági miniszter is lemondott. Ott végül arra jutottak, hogy ideiglenesen leállítják az ukrán gabonaimportot, csak a tranzitot engedélyezik továbbra is.

Romániában a gazdaszervezetek június 7-ig adtak haladékot a kormánynak, hogy tegyen meg minden szükséges jogi és diplomáciai lépést az ukrán mezőgazdasági termékek tranzitjának és importjának 2023. június 15. és 2024. március 15. közötti betiltásáért. Ennek kapcsán a PSD máris kezdeményezte, hogy Románia is kövesse a lengyel mintát, és állítsák le az ukrán gabona importját.

„Az EU-s gazdák tiltakozásának a politikai jellege nyilvánvaló. Ukrajna némi gabonát ad el Lengyelországnak, nem nagy mennyiséget” – nyilatkozta Denis Marcsuk, az Ukrán Agrártanács (UAC) elnökhelyettese, aki szerint „bizonyos erőknek azonban most bizonyítaniuk kell, hogy az ukrán gabonából túlkínálat van”. Szerinte a gabona és az olajos magvak világpiaci árának csökkenése amúgy egy tendencia, és Ukrajna számra Lengyelország és Románia inkább tranzitútvonal, mintsem hogy közvetlenül oda exportáljon.

A Reuters megjegyzi, hogy Ukrjna jelentős gabonaexportőr. 2021-ben rekordmennyiségű 86 millió tonna gabonát termeltek, ami tavaly – pont a háború miatt – 53 millió tonnára csökkent. Marcsuk szerint a tavalyi termés 40 százalékát még nem adták el. Ugyanakkor a 2021-es termésből is több millió tonna maradt az ország silóiban. Ukrajna úgy tervezi, hogy az április-június közötti negyedévben 15,6 millió tonna gabonát fog exportálni.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!