Pentagon-iratok: Románia kulcsszerepet játszik az ukrán katonák taktikai felkészítésében és kiképzésében

2023. április 12. – 14:14

Pentagon-iratok: Románia kulcsszerepet játszik az ukrán katonák taktikai felkészítésében és kiképzésében
Egy ukrán katona lövedéket helyez el egy harckocsiban, Bahmut városának közelében, 2023. ápr. 10-én – Fotó: Oleksandr Klymenko / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a kormány erről semmit sem közölt nyilvánosan, Románia legalább olyan mértékben támogatja az ukrán hadsereget, mint Lengyelország, derül ki a Pentagon múlt héten kiszivárgott titkos dokumentumaiból. A román kormány szerint ez spekuláció.

A több mint száz titkos dokumentumról készült fényképek a Twitteren és a Telegramon kezdtek terjedni, és a világ akkor figyelt fel rájuk, amikor erről április 6-án, csütörtökön beszámolt a The New York Times. A Spotmedia.ro szerint az adatokból kiderül, hogy Lengyelország mellett Románia is kulcsszerepet játszik az ukrán katonák taktikai felkészítésében, kiképzésében és rehabilitációjában.

A Pentagon dokumentumai szerint a kiképzés mellett Románia a nyugatról érkező felszerelés szállításában és a harctér megfigyelésében is segít a szomszédos országnak.

Egy kiszivárgott jelentés szerint március elején Románia légi felderítést végzett egy személyzettel ellátott repülőgéppel, illetve két drónnal, továbbá a partnerországokkal közösen katonai kiképzéseket tartott.

Románia inkább stratégiai partnerként támogatja Ukrajnát, fegyvereket és felszerelést kevésbé adományoz, ami nem meglepő, tekintve, hogy a román hadsereg maga sem rendelkezik modern felszereléssel, a hazai fegyvergyártás pedig befektetések hiányában 1990 után leállt, jegyzi meg a Spotmedia.ro.

Minderről azonban a kormány nem tájékoztatta a közvéleményt, az okokról pedig a Spotmedia politikai forrásokból csak annyit tudott meg, hogy nem akarták a Moldovai Köztársaság semlegességét veszélybe sodorni és még nagyobb orosz nyomásnak kitenni az országot. Klaus Iohannis későn, az Amerikai Egyesült Államok és Ukrajna után reagált akkor is, amikor februárban felmerült, hogy Moszkva a Moldovai Köztársaság destabilizálására törekszik, emlékeztet a lap.

Bogdan Aurescu román külügyminisztert március 30-án kérdezte a BBC többek között arról, hogy miért nem kommunikál a kormány az Ukrajnának nyújtott támogatásról. A Hard Talk című műsorban a tárcavezető mindössze annyit mondott, így döntött a román kormány, mert így tudják a NATO tagjai hatékonyabban segíteni Ukrajnát, és hogy az ország polgárai majd a háború vége után tudhatnak meg többet erről. A műsorvezető felvetette, hogy a közvélemény-kutatások szerint a lakosság jelentős része már nem szeretné, ha a kormány támogatná Ukrajnát, Aurescu erre azzal válaszolta, Romániában a nagy többség számára világos, hogy Ukrajna agresszió áldozata és támogatni kell.

A romániai hatóságok hallgatása az Ukrajnának nyújtott haditámogatásról már tavaly is foglalkoztatta a hazai sajtót, a Hotnews például felidézi, hogy erről is kérdezték Klaus Iohannist 2022 nyarán egy sajtótájékoztatón, amikor az államfő annyit válaszolt, a háború mellettünk zajlik, és nem bölcs dolog az ellenfél számára létfontosságú információkat felfedni.

„Annyit közlünk, hogy segítjük Ukrajnát, amivel tudjuk, és ezt tesszük” – fogalmazott akkor Iohannis.

Dan Cărbunaru, a kormány szóvivője egyébként a Hotnews kérdésére kedden a kiszivárgott dokumentumok Romániát érintő tartalmáról azt mondta, sajtóspekulációkat nem kommentálnak.

Veszélyes hírszerzési szivárogtatás vagy orosz blöff?

A kiszivárgott dokumentumok egy része már egy hónapja, március elején került fel egy minecraftos Discord üzenőfalra, egy újabb adag pedig múlt héten jelent meg közösségi médiában. A Telex beszámolója szerint az iratok egy tervezett ukrajnai tavaszi offenzíváról, illetve szigorúan titkos külpolitikai elemzésekről tartalmaznak adatokat. Ezek nem konkrét haditervek, de a katonai elemzők és hírszerzők számára sok érzékeny információt rejthetnek, ezért az ukránok átírhatják a tavaszi ellentámadás terveit. Az ukrajnai háború mellett ugyanakkor Kínáról, az indiai-csendes-óceáni katonai műveletekről, a Közel-Keletről és a terrorizmusról is tartalmaznak jelentéseket.

Kérdéses viszont, mennyire hitelesek a dokumentumok, miután kimutatták, hogy legalább egyet meghamisítottak úgy, hogy minimalizálja a várható orosz és maximalizálja az ukrán veszteségeket. A CIA, a Pentagon és az amerikai igazságügyi minisztérium reakciója alapján sejteni lehet, hogy nem egyszerű hamisítványokról van szó, és a témában illetékesek több médiumnak meg is erősítették, hogy valódi jelentések szivároghattak ki, írta a Telex.

A New York Times vasárnapi elemzése szerint nem annyira a kiszivárgott információk mennyisége, hanem azok aktualitása aggasztó, a legérzékenyebbek közülük pedig Ukrajna légvédelmére és az Amerikai Egyesült Államok és Dél-Korea közötti, Kijevnek szánt lőszerszállítmányról szóló tárgyalásokra vonatkoznak.

A „titkos” és „szigorúan titkos” dokumentumok frissessége és a következő hadműveletekre vonatkozó utalások teszik a szivárogtatást különösen károssá, idézi az amerikai kormányzat tisztviselőit a New York Times.

Vasárnap Sabrina Singh, a Pentagon szóvivője elmondta, hogy az amerikai tisztviselők értesítették a kongresszusi bizottságokat a szivárogtatásról, és az ügyet az igazságügyi minisztériumhoz továbbították, amely vizsgálatot indított.

Az egyik, március 23-i keltezésű kiszivárgott dokumentum megerősíti azt a több mint egy éve felmerült sejtést, hogy több nyugati ország különleges katonai egységei vannak jelen Ukrajna területén, írta a BBC. A lap szerint a legnagyobb létszámú egységgel az Egyesült Királyság van jelen, majd Lettország, Franciaország, az Amerikai Egyesült Államok és Hollandia következik, arról azonban nincsenek információk, hogy ezek pontosan hol tartózkodnak Ukrajnában és mi a feladatuk. A brit külügyminisztérium ezzel kapcsolatban csak annyit osztott meg Twitter-oldalán, hogy a potenciálisan téves információt tartalmazó állításokat fenntartásokkal kell kezelni.

Lloyd Austin, az Egyesült Államok védelmi minisztere kedden egy sajtótájékoztatón azt mondta, továbbra sem tudják, hogy hogyan kerülhettek az internetre a dokumentumok, de „minden követ megmozgatnak, és megtalálják a kiszivárogtatás forrását”. Austin arról is beszélt, egyeztetett Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszterrel a kiszivárgott dokumentumokról, amelyek ukrán katonai terveket is tartalmaztak, és megállapította, Ukrajna nem egyetlen meghatározott tervet követ. Antony Blinken külügyminiszter hozzátette, kedden beszélt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel, akinek megerősítette, az Egyesült Államok továbbra is támogatja Ukrajna erőfeszítéseit, hogy megvédje területi integritását, szuverenitását és függetlenségét.

A Telex szerint miután a kiszivárgott iratok némelyike feltárja, hogy az Egyesült Államok milyen mértékben hallgatta le kulcsfontosságú szövetségeseit, köztük Dél-Koreát, Izraelt és Ukrajnát, a dél-koreai elnöki hivatal közölte, az amerikai és dél-koreai védelmi miniszter már beszélt erről, és egyetértettek abban, hogy „a kiszivárgott Pentagon-dokumentumokban szereplő információk jelentős része kitaláció”.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!