Világkörüli útra indul az olasz nemzeti identitást népszerűsítő hajó, az Amerigo Vespucci

2023. április 10. – 16:39

Világkörüli útra indul az olasz nemzeti identitást népszerűsítő hajó, az Amerigo Vespucci
Az Amerigo Vespucci a roueni kikötőbe érkezik egy hajós eseményre – Fotó: Robert Francois / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Amerigo Vespucci olasz felfedezőről elnevezett hajót indít kétéves világkörüli útra az olasz kormány. Az ország ételeinek és borainak népszerűsítését helyezik középpontba a nagy utazás során, mint az olasz identitás kifejezésének legkézenfekvőbb eszközeit, tudósít a Guardian.

Az 1930-ban épült és a világ legszebb hajójaként jellemzett hadihajó július 1-jén indulna útnak, hogy „a Made in Italy”-t és Olaszország kiválóságát a világ elé tárja – mondta Guido Crosetto védelmi miniszter. A bejelentést a múlt héten egy veronai olasz borvásáron tette, amelyen részt vett Giorgia Meloni miniszterelnök és más magas rangú kormánytisztviselők is, akik szelfizéssel és borozással, adták meg a módját a nagy utazás beharangozásának.

A „Made in Italy” ötletét egyébként maga Meloni vetette fel korábban, és a kormány elfogadott egy törvénytervezetet, amely betiltaná a laboratóriumokban előállított élelmiszereket, beleértve a mesterséges húst is. Francesco Lollobrigida, a mezőgazdasági és élelmiszer-szuverenitásért felelős miniszter azt mondta: „A laboratóriumi termékek véleményünk szerint nem garantálják a minőséget, a jólétet és kultúránk, hagyományaink védelmét”.

Az olasz ételek, amelyet az ország jobboldali pártjai régóta a kulturális identitás jelképeként használnak, nem az egyetlen dolog, amelyet a kormány megvédene az idegen hatásoktól. Egy új törvényjavaslat szerint, amelyet Giorgia Meloni párttársa nyújtott be, de a miniszterelnök is támogatja, büntethetővé válnának azok az olaszok, akik hivatalos kommunikációjuk során angol vagy más idegen nyelvű kifejezéseket használnak – írta a CNN. A tiltás az összes idegen nyelvre vonatkozna, de külön célba venné az „anglomániát”, az angol szavak térnyerését, amely szerintük leértékeli és leépíti az olasz nyelvet. Meloniék szerint a helyzet azóta romlott, mióta az Egyesült Királyság nem az unió tagja.

Az olyan angol kifejezések, mint a „menedzser” vagy a „bébiszitter” beszennyezik az olasz nyelvet, ezért Fabio Rampelli, a neofasiszta gyökerű Meloni-féle Olasz Testvérek Párt képviselője által beterjesztett törvényjavaslat szerint a vétkeseket 100 000 euróig terjedő pénzbírsággal sújtanák. A javaslat Olaszország fasiszta múltját idézi, egyes kritikusok Benito Mussolini „nyelvújítási” projektjéhez hasonlítják, amelynek célja az olasz nyelv megőrzése volt.

Még nem tudni, hogy Rampelli terve megvalósul-e, de a körülötte zajló beszélgetések, valamint a Made in Italy témája eltereli a figyelmet a nagyobb problémákról.

„Az identitásépítés a jobboldalra jellemző, bár ez nem csak olasz dolog” – mondta Emiliana De Blasio, a római Luiss Egyetem szociológiaprofesszora. „Én azonban csak túlzott kommunikációt látok, és kevés tartalmat. Például Meloni ötlete a Made in Italy iskoláról nem is olyan rossz, de mi lenne, ha előbb az iskolákat fejlesztenénk, és méltóságot adnánk a tanároknak – akik Európában a legrosszabbul fizetettek közé tartoznak?” – jelentette ki De Blasio, aki szerint az „olasz márka” középpontba állítása inkább a kormány ideológiai álláspontját jelzi, mintsem a haladás megakasztására tett kísérletet.

A szintetikus élelmiszerek betiltása és az új nyelvtörvény után az olasz ételek és borok világkörüli útjával folytatódik az olasz kulturális identitás hangsúlyozása.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!