Francia nyugdíjreform: sem a munkavállalók, sem Macron nem engednek

2023. március 25. – 16:48

Másolás

Vágólapra másolva

Jelentős károkat okozott Franciaországban, hogy többfelé erőszakba csaptak át a nyugdíjreform elleni tüntetések a héten. A zavargásokban 441 rendőr és csendőr sérült meg, több mint 450 embert tartóztattak le.

Európa vezető emberi jogi felügyelő szerve azzal vádolta a francia rendőrséget, hogy „túlzott erőszakot” alkalmazott a hevesen vitatott nyugdíjtörvény elleni tüntetések során, írja a Guardian.

Dunja Mijatovic, az Európa Tanács emberi jogi biztosa szerint a békésen gyülekezni kívánóknak joguk van a „rendőri brutalitással” szembeni védelemhez, és a tüntetők által a rendőrök ellen elkövetett támadások nem indokolják a kemény fellépést.

Felszólította Franciaországot, hogy tartsa tiszteletben a tüntetéshez való jogot, és a helyzetet „aggasztónak” nevezte.

A figyelmeztetés a franciaországi feszültségek fokozódásával egy időben érkezett, mivel a hétvégén további tüntetések várhatóak, és a szakszervezetek jövő keddre országos akciónapot terveznek.

A francia elnök határozottan elítélte az erőszakot és kijelentette, hogy nem fog annak engedni, de bizonyos kérdésekről kész tárgyalni a szakszervezetekkel.

„Olyan témákban, mint a munkahelyi kiégés, a karrierváltás, a munkakörülmények és a bérezés bizonyos ágazatokban, készen állunk az egyeztetésre. A szakszervezetek rendelkezésére állok, ha előre akarnak lépni ezekben a kérdésekben” – mondta Emmanuel Macron

Az államfő hozzátette azt is, hogy az ország működése nem állhat meg, mert sok kihívással kell szembenéznie. Pénteken rendfenntartó erőket rendeltek egy észak-franciaországi olajfinomító bejáratához az ország biztonságos üzemanyagellátásának érdekében. A dolgozók ugyanis már több mint két hete akadályozzák az olajtározóknál a ki- és bejutást.

A nyugdíjkorhatárt két évvel megemelő törvénytervezet ellen két hónapja kezdődött százezres tömegdemonstrációk mindaddig békések voltak, amíg a kormány nem léptette életbe a francia alkotmány 49.3-as cikkét a nemzetgyűlési szavazás megkerülésére. A döntés utcai zavargásokat idézett elő, amelyek azt követően is folytatódtak, hogy a kormány elleni ellenzéki bizalmatlansági indítványok elbuktak a nemzetgyűlésben. Ez már a kilencedik országos szintű tiltakozás volt, csütörtökön és pénteken a francia munkavállalók minden nagyobb településen utcára vonultak, hogy a nyugdíjreform bevezetése ellen.

Az Euronews szerint a tüntetések várhatóan a jövő héten is folytatódnak, ezért elhalasztották III. Károly tervezett franciaországi állami látogatását. A brit uralkodó és felesége vasárnap indult volna Párizsba.

A stratégiai szektorok több mint két hete kezdődött gördülő sztrájkja továbbra is elsősorban az olajfinomítókban és a hulladékszállításban érezteti a hatását, de csütörtökön a vasúti és a tömegközlekedésben, valamint az oktatásban dolgozók is munkabeszüntetést tartanak.

Az olajfinomítókban dolgozók már több mint két hete blokkolják az olajtározóknál a ki- és bejutást, ezért a töltőállomásokon fokozatosan romlik a helyzet. Az ország 11 ezer töltőállomásának 14,3 százalékánál volt szerdán hiány valamelyik üzemanyagból, 7 százalékuknál pedig egyáltalán nem volt üzemanyag. Kedden még csak a kutak 12, az elmúlt hétvégén pedig még 4 százalékánál voltak gondok. A kétszáz olajraktárból nyolcat foglaltak el a sztrájkolók, de ezek a legjelentősebbek az országban.

A TotalEenergies négy franciaországi olajfinomítójából csak egyben folyt termelés szerdán, az Esso-ExxonMobil két olajfinomítója még termel, de a hozzájuk tartozó üzemanyagraktárakból a szállítás szünetel, miután a telepeket elfoglalták a sztrájkolók.

A France24 hírtelevízió összesítése szerint az üzemanyaghiány jelenleg a megyék ötödében érezteti hatását, mindenekelőtt a déli országrészben, ahol minden második kútnál gondok vannak, s ezért a déli megyékben (Gard, Vaucluse, Alpes-de-Haute-Provence, Var) a prefektúrák 30 literre korlátozták az egyszerre vásárolható üzemanyag mennyiségét.

A kormány tájékoztatása szerint az üzemanyagraktárakban legalább két hónapra elegendő tartalék van.

A hatóságok szerdán kötelezték először munkafelvételre az egyik olajfinomító dolgozóit az üzemanyaghiány elkerülése érdekében, mégpedig délen, a Marseille-hez közeli Fos-sur-Merben. A döntés óriási felháborodást váltott ki a sztrájkolók részéről, akiknek egy része megdobálta a blokádot meggátoló rendőröket, akik könnygázzal oszlatták az elégedetlenkedő munkásokat.

Párizsban 17. napja folytatódott a hulladékszállítók sztrájkja, s a főváros körüli szemétégetők egy része sem működik.

A fővárosi önkormányzat szerint a járdákon csaknem 10 ezer tonna hulladék halmozódott fel, ugyanakkor egyes kerületekben az önkormányzatok magáncégeket béreltek fel az elmúlt napokban a hulladékszállításra.

A pedagógus szakszervezetek szerint csütörtökön a tanárok 40-50 százaléka nem fogja megtartani az óráit, a vonatoknak megközelítőleg a fele fog közlekedni, a városi tömegközlekedésben pedig a reggeli és a délutáni csúcsforgalmi időkben indulnak csak szerelvények.

A polgári légi közlekedési igazgatóság azt kérte a légitársaságoktól, hogy a párizsi Orly repülőtéren előzetesen töröljék járataik 30 százalékát, a vidéki repülőtereken pedig 20 százalékát a légiirányítók sztrájkja miatt.

A felmérések szerint a franciák kétharmada nem támogatja a nemzetgyűlési szavazás megkerülésével jóváhagyott nyugdíjreformot.

Adjuk össze, adjuk ki TGM kolozsvári esszéit!

2 millió forintot, vagy ennek megfelelő 26 000 lejt / 5330 eurót szeretnénk összegyűjteni, hogy kiadhassuk Tamás Gáspár Miklós Kolozsvári esszék című kötetét. Azoknak a támogatóknak, akik ehhez külön hozzájárulnak, a neve a könyvben is megjelenik majd támogatóként.

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!