Szerdán is több ezren vonultak utcára Grúziában az ügynöktörvény elfogadása miatt

2023. március 8. – 20:48

Szerdán is több ezren vonultak utcára Grúziában az ügynöktörvény elfogadása miatt
Fotó: AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A grúz belügyminisztérium közleménye szerint a rendőrség több mint hatvan embert vett őrizetbe Tbilisziben a rendőrökkel összetűzésekhez vezető kedd éjjeli demonstrációk után. A tüntetők azután vonultak utcára, hogy a parlament első olvasatban megszavazta a „külföldi ügynökökre” vonatkozó törvényt, amely kritikusai szerint az orosz ügynöktörvényre hasonlít, és ahhoz hasonlóan korlátozná a sajtószabadságot és csorbítaná a polgárok szabadságjogait – írja az MTI.

A belügyminisztérium közleményében „rendkívül erőszakosnak” nevezte az órákig tartó összecsapásokat, amelyek során a hatóságok vízágyúkat és könnygázt is bevetettek a tüntetők ellen, és legalább 66 embert őrizetbe vettek. Az orosz állami hírügynökség információi szerint 50 rendőr is megsebesült, egyesek kórházi kezelésre szorultak. A konfliktus mögött a kormányzó Grúz Álom nevű párt kezdeményezésére megszavazott törvény áll, amely előírja, hogy

minden, a működési költségének több mint 20 százalékát külföldről szerző szervezet „külföldi ügynökként” regisztráltassa magát, ellenkező esetben súlyos bírsággal sújtják.

Irakli Garibasvili georgiai miniszterelnök korábban Berlinben arról beszélt, hogy a külföldi ügynökökkel kapcsolatos intézkedések „megfelelnek az európai és a nemzetközi szabványoknak”, és hozzátette, hogy az ország jövője nem függhet, és nem is fog külföldi ügynököktől és más országok kiszolgálóitól függni. A jelenleg hivatalos látogatáson az Egyesült Államokban tartózkodó államfő, Szalome Zurabisvili ugyanakkor keddi videoüzenetében közölte, támogatja a Tbilisziben tüntetőket, és jelezte, megvétózza a törvényt, ha az elé kerül aláírásra.

Bírálói szerint az új jogszabály arra az orosz törvényre emlékeztet, amelyet az országban azóta is a másként gondolkodók ellen alkalmaznak, az ellenzék szerint az orosz stílusú törvény autoriter fordulatot jelent, és csökkentené az ország esélyeit az EU-hoz való csatlakozásra is. A demonstrálók a törvény mellett Oroszország ellen is éles kritikákat fogalmaztak meg, több transzparensen feltűntek oroszellenes szlogenek, a grúz és az EU-s zászlók mellett pedig ukrán zászlókat is lehetett látni. Az összetartás egyébként nem is meglepő, Orbán Viktor egy múlt heti interjúban arról beszélt, hogy Putyint az ukrán mellett a grúz NATO-tagság gondolata is zavarja.

Fotó: Vano Shlamov / AFP
Fotó: Vano Shlamov / AFP

A külföldi ügynök fogalmát Oroszországban bevezető törvény 2012-ben született a civil szervezetek ellenőrzésének növelésére, majd 2017-ben kiterjesztették a sajtóra is. A törvényt később 2020-ban, majd 2022 nyarán is módosították, utóbbi alapján már az sem előfeltétel, hogy a „külföldi ügynök” közvetlenül pénzt kapjon külföldről, elég egy külföldi szemináriumon részt venni. Tavaly nyáron egyébként Magyarországon is felmerült, hogy az orosz törvény által ihletett magyarországi szabályozást terjesszék ki a sajtóra is.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!