Májusig tarthat a friss gyümölcsök, zöldségek hiánya Nagy-Britanniában

2023. február 25. – 11:36

Másolás

Vágólapra másolva

Az alma és a körte lehet a következő a listán, amely egyre bővül, amióta kitört a brit élelmiszerhiány, amelyet a brexit miatt munkaerőhiány és az ellátási láncokban fellépő zavarok okoztak már 2021-ben. A Guardian szerint az alapvető gyümölcsök és zöldségek eltűnése a polcokról, mert a póréhagymaellátás is veszélyeztetett, azért fog bekövetkezni, mert a szupermarketek nem fizetnek eleget a termelőknek.

A brit termelők a gyümölcsösök fenntartásához szükséges fák számának mindössze egyharmadát ültetik el, mondván, hogy a szupermarketeknek való értékesítésből származó bevételük nem elegendő nagyobb befektetésre.

Ali Capper, a brit alma- és körteágazat mintegy 80%-át képviselő brit alma- és körteszövetség vezetője szerint évente 1 millió új fát kellene ültetni ahhoz, hogy az Egyesült Királyság 5500 hektáros termőterületét fenn lehessen tartani.

Idén a gazdálkodók mindössze 480 ezer alma- és körtefa rendelését tervezték, de ezt a számot 330 ezerre csökkentették. A termelők többsége veszteséges, ezért sokan azt tervezik, hogy kilépnek az ágazatból, mások pedig gyakorlatilag beszüntették gyümölcsösüket, vagy kivágják, mivel a jövedelem csökken. Capper szerint ez a súlyos helyzet az alma- és körtetermesztés jövőjét veszélyezteti az Egyesült Királyságban.

Nagy-Britannia már most is hiányt szenved több friss élelmiszerből, ami miatt a Tesco, az Asda, az Aldi és a Morrisons a héten korlátozta bizonyos termékcsaládok, köztük a paradicsom, az uborka és a paprika beszerzését.

A hiányt a Spanyolországban és Észak-Afrikában uralkodó hideg időjárás váltotta ki, amely az ottani termést sújtotta, valamint a brit és holland termelők nagymértékű leépítése, akik az évnek ebben az időszakában üvegházban termelik a zöldségeket, azonban a szupermarketek nem voltak hajlandók fedezni a megnövekedett fűtési költségeket.

Egyes importőrök szerint a Brexit azt is jelentette, hogy az Egyesült Királyság az EU mögött a sor végén áll, amikor a szűkös friss termékek felvásárlásáért versenyez, mivel a csatornán keresztüli szállítással járó megnövekedett költségek és bürokrácia miatt jóval többe kerül minden import áru.

A brit felnőttek közel egyötöde (18%) mondta azt, hogy az elmúlt két hétben hiányt tapasztalt az alapvető élelmiszerekből – a Brit Statisztikai Hivatal adatai szerint –, szemben az egy évvel ezelőtti 13%-kal, mivel az élelmiszer-importőrök szerint Nagy-Britannia EU-ból való kilépése továbbra is magasabb költségeket és a többletbürokratizmus miatti esetleges fennakadásokat jelent.

Thérèse Coffey környezetvédelmi miniszter csütörtökön úgy nyilatkozott, hogy egyes friss élelmiszerekből várhatóan legfeljebb egy hónapig tart majd a hiány, de egyes brit termelők szerint ez akár májusig is eltarthat.

Coffey ugyanezen a parlamenti ülésen azt javasolta, a brit háztartások „becsüljék meg” a brit fehérrépát a külföldről származó, szezonon kívüli termények helyett. Péntek reggelre azonban a Tesco honlapján elfogyott a brit fehérrépa, és a vásárlóknak helyette a import fehérrépát ajánlotta fel.

A brit szántóföldi növényeket, köztük a póréhagymát, a sárgarépát és a kelkáposztát is érintette a karácsony előtti fagy, amely csökkentette az idei termést, mivel a gazdák a növekvő költségekkel és a részben az éghajlatváltozás okozta változékony időjárással küzdenek.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!