Magyarország és Románia együtt lép fel az ukrán kisebbségvédelmi törvény ellen

2023. január 26. – 20:49

Másolás

Vágólapra másolva

Magyar-román közös kezdeményezésre az Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének monitoring bizottsága egyhangúlag döntött arról, hogy felkéri az ET alkotmányjogi tanácsadó szervét, a Velencei Bizottságot, vizsgálja meg, hogy az ukrán kisebbségvédelmi törvény összhangban áll-e a nemzetközi normákkal – írja az MTI Németh Zsoltnak, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnökének a nyilatkozata alapján.

Németh Zsolt felhívta a figyelmet, hogy Ukrajna kötelezettsége ellenére sem folytatott egyeztetést a Velencei Bizottsággal és a nemzeti kisebbségeik képviselőivel. A fideszes képviselő szerint ezt az ügyet a Velencei Bizottság prioritásként fogja kezelni, és pár hónap alatt értékelést adhat a törvényről. Kiemelte továbbá, hogy Ukrajnának is elemi érdeke, hogy a kisebbségvédelmet összehangba hozza a nemzetközi normákkal.

„Ukrajna uniós integrációjának alapvető feltétele a nemzetközi kisebbségvédelmi jogszabályoknak való megfelelés, ezt a csatlakozáshoz szükséges koppenhágai kritériumok is előírják” – jelentette ki az országgyűlési képviselő.

Korábban Románia már többször jelezte, hogy problémásnak tarja a december közepén elfogadott ukrán kisebbségvédelmi törvényt. A román külügyminisztérium még december végén jelezte, sajnálatosnak tartja, hogy az ukrán parlament a Velencei Bizottsággal való konzultáció nélkül fogadta el a nemzeti kisebbségekről szóló új törvényt. Akkor a minisztérium azt állította, a Velencei Bizottság véleményezése „minden bizonnyal hozzájárult volna ahhoz, hogy átfogó és az erre a területre vonatkozó európai jogi normák tekintetében világos szöveg szülessen”.

Januárban aztán Klaus Iohannis is felhívta telefonon Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt, hogy egyebek mellett a Kijev által elfogadott nemzeti kisebbségekről szóló új törvény beszélgessen vele. Az elnöki hivatal akkor azt közölte, hogy Iohannis „hosszasan tárgyalt” az ukrán kollégájával a törvényről, amely aggodalmat és elégedetlenséget váltott ki a román hatóságok és az ukrajnai román közösség képviselői körében. Iohannis felkérte Zelenszkijt, hogy „gyorsan találjon megoldásokat ezen aggályok kezelésére és orvoslására”. Az ukrán fél akkor nyitottnak is mutatkozott a probléma megoldására.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!