Kártérítést kell fizessen a volt munkaadójának, mert kiderült, lopta a napot

2023. január 13. – 16:15

Másolás

Vágólapra másolva


Egy kanadai könyvelő kártérítést kell fizessen annak a cégnek, melytől kirúgták, mivel kiderült: hosszabb munkaidőről számolt be, mint amennyit valójában ledolgozott. Eredetileg a kanadai Brit Columbiában élő Karlee Besse perelte be a céget, melynél dolgozott, mivel tavaly indoklás nélkül elbocsátották. A nő 3 729 amerikai dollár kártérítést követelt ki nem fizetett bérek és juttatások címén.

A Reach CPA vállalat azonban megvédte magát a bíróságon, mivel bizonyítani tudták, hogy a volt alkalmazottjuk több mint 50 munkaórát számolt el úgy, hogy közben tulajdonképpen nem dolgozott, írja a The Guardian nyomán a Spotmedia.

A cég a könyvelő munkahelyi laptopjára egy TimeCamp nevű figyelőszoftvert telepített, miután úgy vélték, hogy a könyvelőjük a rá bízott feladatokkal túllépi a költségkeretet, ráadásul késésben is van a munkával. A program képes nyomon követni, hogy mennyi ideig van megnyitva egy dokumentum, illetve azt is, hogy miként használja azt a munkavállaló.

A könyvelő azzal érvelt a bíróságon, hogy szoftver nem tesz különbséget a laptop munkaügyben történő, illetve személyes használata között. A vállalat viszont sikerült bizonyítsa, hogy ez nem így van, és hogy a program igenis képes különbséget tenni a munka, illetve a tévézés vagy filmnézés között.

Besse ezután azt állította, hogy kinyomtatta a dokumentumokat, amelyeken dolgozott, viszont erről nem szólt a feletteseinek, mert tudta, hogy „hallani sem akarnak” ilyesmiről, és félt a következményektől. Viszont kiderült, hogy a szoftver a nyomtatásokat is figyelte, így kiderült, hogy kevés dokumentumot nyomtatott ki.

A bíró végül elutasította a volt alkalmazott keresetét, sőt ítéletében arra kötelezte, hogy fizessen a vállalatnak 1 843 dollárnyi kártérítést.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!