Kártérítést kell fizessen a volt munkaadójának, mert kiderült, lopta a napot

2023. január 13. – 17:15

Másolás

Vágólapra másolva


Egy kanadai könyvelő kártérítést kell fizessen annak a cégnek, melytől kirúgták, mivel kiderült: hosszabb munkaidőről számolt be, mint amennyit valójában ledolgozott. Eredetileg a kanadai Brit Columbiában élő Karlee Besse perelte be a céget, melynél dolgozott, mivel tavaly indoklás nélkül elbocsátották. A nő 3 729 amerikai dollár kártérítést követelt ki nem fizetett bérek és juttatások címén.

A Reach CPA vállalat azonban megvédte magát a bíróságon, mivel bizonyítani tudták, hogy a volt alkalmazottjuk több mint 50 munkaórát számolt el úgy, hogy közben tulajdonképpen nem dolgozott, írja a The Guardian nyomán a Spotmedia.

A cég a könyvelő munkahelyi laptopjára egy TimeCamp nevű figyelőszoftvert telepített, miután úgy vélték, hogy a könyvelőjük a rá bízott feladatokkal túllépi a költségkeretet, ráadásul késésben is van a munkával. A program képes nyomon követni, hogy mennyi ideig van megnyitva egy dokumentum, illetve azt is, hogy miként használja azt a munkavállaló.

A könyvelő azzal érvelt a bíróságon, hogy szoftver nem tesz különbséget a laptop munkaügyben történő, illetve személyes használata között. A vállalat viszont sikerült bizonyítsa, hogy ez nem így van, és hogy a program igenis képes különbséget tenni a munka, illetve a tévézés vagy filmnézés között.

Besse ezután azt állította, hogy kinyomtatta a dokumentumokat, amelyeken dolgozott, viszont erről nem szólt a feletteseinek, mert tudta, hogy „hallani sem akarnak” ilyesmiről, és félt a következményektől. Viszont kiderült, hogy a szoftver a nyomtatásokat is figyelte, így kiderült, hogy kevés dokumentumot nyomtatott ki.

A bíró végül elutasította a volt alkalmazott keresetét, sőt ítéletében arra kötelezte, hogy fizessen a vállalatnak 1 843 dollárnyi kártérítést.

Támogasd a Transtelexet!

Az erdélyi közösségnek saját, független lapja csak akkor lehet, ha azt az olvasótábora fenntartja. Támogass minket akár alkalmi jelleggel, ha pedig teheted, állíts be rendszeres támogatást!

Támogatom!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!