Világszerte 20 százalékkal nőtt egy év alatt a bebörtönzött újságírók száma

2022. december 15. – 20:20

frissítve

Világszerte 20 százalékkal nőtt egy év alatt a bebörtönzött újságírók száma
Egy nő Niloofar Hamedit újságíró képét mutatja. Ő egyike volt azoknak, akik Mahsza Amini történetét leírták, emiatt pedig letartóztatta az iráni erkölcsrendészet – Fotó: Alain Pitton / NURPHOTO VIA AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A bebörtönzött újságírók száma a valaha volt legmagasabb szinten áll azóta, hogy a a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű amerikai újságírójog-védő szervezet világszerte nyomon követi az újságírók tevékenységeit. A szervezet szerdán ismertetett összesítéséből kiderült: idén decemberig 363 újságírót fosztottak meg szabadságától, ami 20%-os (!) növekedésnek számít 2021-hez képest.

A szervezet tudomása szerint a legtöbb újságírót – sorrend szerint – Iránban, Kínában, Mianmarban, Törökországban és Fehéroroszországban börtönözték be, olyan országokban, ahol a „sajtó elhallgattatására szolgáló mechanizmusokat felfegyverzett autokraták vezetik”.

A CPJ szerint Iránban azután fordult ennyire súlyosra az újságírók sorsa, miután a 22 éves Mahsza Amini halála hatalmas tiltakozáshullámot gerjesztett az országban. A szervezet úgy tudja, hogy a tüntetéssorozat kezdete óta csaknem 49 újságírót dugtak a rácsok mögé, közülük 22 nőt, mindezt azért, hogy ne szülessenek valós tudósítások az eseményekről.

„A börtönben lévő újságírók rekordszáma olyan válságot tükröz, amely a demokráciák globális erózióját mutatja. Az újságírók bűnözőkként való kezelése messze túlmutat a börtönben tartott egyéneken, hiszen elfojtják azokat a tudósításokat, amelyek a nyilvánosság biztonságát, az emberek tájékozottságát biztosítják” – mondta Jodie Ginsberg, a CPJ elnöke.

A szervezet jelentésében Oroszországra is kitérnek, ahol törvénybe foglalták az ukrajnai háborúról szóló „hamis tudósításokért” járó szankciókat, gyakorlatilag teljesen tönkretéve a független hírügynökségek működését.

Nélküled nem tudunk működni

A Transtelex egy órányi működése nagyjából 80 lejbe kerül. Az olvasói mikroadományok azonban nem tartanak ki a hónap végéig. Legyél te is a támogatónk, csak veled együtt lehet Erdélynek saját, független lapja.

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!