Világszerte 20 százalékkal nőtt egy év alatt a bebörtönzött újságírók száma

2022. december 15. – 20:20

frissítve

Világszerte 20 százalékkal nőtt egy év alatt a bebörtönzött újságírók száma
Egy nő Niloofar Hamedit újságíró képét mutatja. Ő egyike volt azoknak, akik Mahsza Amini történetét leírták, emiatt pedig letartóztatta az iráni erkölcsrendészet – Fotó: Alain Pitton / NURPHOTO VIA AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A bebörtönzött újságírók száma a valaha volt legmagasabb szinten áll azóta, hogy a a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű amerikai újságírójog-védő szervezet világszerte nyomon követi az újságírók tevékenységeit. A szervezet szerdán ismertetett összesítéséből kiderült: idén decemberig 363 újságírót fosztottak meg szabadságától, ami 20%-os (!) növekedésnek számít 2021-hez képest.

A szervezet tudomása szerint a legtöbb újságírót – sorrend szerint – Iránban, Kínában, Mianmarban, Törökországban és Fehéroroszországban börtönözték be, olyan országokban, ahol a „sajtó elhallgattatására szolgáló mechanizmusokat felfegyverzett autokraták vezetik”.

A CPJ szerint Iránban azután fordult ennyire súlyosra az újságírók sorsa, miután a 22 éves Mahsza Amini halála hatalmas tiltakozáshullámot gerjesztett az országban. A szervezet úgy tudja, hogy a tüntetéssorozat kezdete óta csaknem 49 újságírót dugtak a rácsok mögé, közülük 22 nőt, mindezt azért, hogy ne szülessenek valós tudósítások az eseményekről.

„A börtönben lévő újságírók rekordszáma olyan válságot tükröz, amely a demokráciák globális erózióját mutatja. Az újságírók bűnözőkként való kezelése messze túlmutat a börtönben tartott egyéneken, hiszen elfojtják azokat a tudósításokat, amelyek a nyilvánosság biztonságát, az emberek tájékozottságát biztosítják” – mondta Jodie Ginsberg, a CPJ elnöke.

A szervezet jelentésében Oroszországra is kitérnek, ahol törvénybe foglalták az ukrajnai háborúról szóló „hamis tudósításokért” járó szankciókat, gyakorlatilag teljesen tönkretéve a független hírügynökségek működését.

A Transtelex egy egyedülálló kísérlet

Az oldal mögött nem állnak milliárdos tulajdonosok, politikai szereplők, fenntartói maguk az olvasók. Csak így lehet Erdélyben cenzúra nélkül, szabadon és félelmek nélkül újságot írni. Kérjük, legyél te is a támogatónk!

Támogató leszek!
Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!